BIOPLASTIČNI MATERIJAL

Industrija automobila je veliki krivac za povećanje emisija ugljen-dioksida u atmosferi. Zbog toga će se neki automobilski delovi u budućnosti, umesto od plastike, praviti od biljaka koje se ne koriste u ishrani čoveka.

 

Istraživači iz Poljske ubeđeni su da bi se u auto-industriji značajno moglo smanjiti ispuštanje ugljen-dioksida u atmosferu kada bi se umesto plastike koristili prirodni materijali.

automobilski delovi

Prema brojnim naučnim studijama, industrija automobila je veliki krivac za povećanje emisija ugljen-dioksida. Naime, u procesu proizvodnje novog automobila u atmosferu se ispusti veća količina ovog gasa koji je odgovoran za izazivanje efekta staklene bašte nego u vožnji tokom njegovog čitavog životnog veka.

Istraživači Selena grupe iz Poljske ubedjeni su da bi se u automobilskoj industriji uveliko moglo smanjiti ispuštanje CO2 u atmosferu kada bi se umesto plastike koristili prirodni materijali, odnosno bioplastika, zbog čega su pokrenuli projekat Biomotive za koji su od EU dobili 15 miliona evra, prenosi portal SeeBiz.

Kako se navodi, osnovna ideja je da se korišćenjem biljnih izvora, tačnije onog bilja koje se ne koristi u prehrani, izrađuju komandne table, delovi enterijera i druge komponente automobila, za koje se obično koristi plastika.

Selena je zbog toga razvila tehnologiju koja koristi hemijska jedinjenja u biljkama za sintetizovanje polimera u laboratoriji i želi da je prenese na industrijski nivo, konkretno u proizvodnju automobila. Njihova bioplastika može se zagrevati, ubacivati u kalupe ili 3D štampu kao bilo koja konvencionalna plastika.

Do kraja ove godine Selena će pokrenuti malu demonstracijsku fabriku u kojoj će se proizvoditi razni automobilski delovi,  a jedan od ciljeva je da ti procesi budu ekonomski isplativi, jer su dosad bili preskupi za industrijsku primenu.

Važno je istaći da je još jedna od prednosti bioplastike u tome što ovaj materijal može da se proizvodi u određenoj boji, pa ne zahteva naknadno farbanje, čime se smanjuje emisija lako isparljivih organskih jedinjenja. Osim što što je već obojen, gotov bioplastični materijal ima i veoma glatku površinu koja je kvalitetnija nego naknadno ofarbana standardna plastika.

Izvor: B92.net