PRIVATNOST NA ISPITU

FaceApp je poslednjih nekoliko dana postao najviralnija aplikacija, jer svi žele da vide kako će izgledati kad ostare. Međutim, daleko od toga da je ona bezbedna za našu privatnost.

 

FaceApp je maltene preko noći postao toliko popularna aplikacija, da gotovo da nema korisnika društvenih mreža koji na svom “feed”-u nije objavio kako bi izgledao u poodmaklim godinama.

faceapp

Iako je svima super zanimljivo da se “omatore” filterom, čak i slavnim ličnostima koje dele svoje fotografije, postoje sumnje da je FaceApp ipak problematična aplikacija – izgleda da ona iz telefona aplouduje, odnosno preuzima mnogo više fotografija od one kojom ste želeli da se igrate.

Jedan korisnik Tvitera nedavno se požalio da je aplikacija sama bez dovole preuzela čitavu galeriju fotografija sa njegovog ajfona, a Njujork post ubrzo je objavio tekst sa naslovom “Rusi sada poseduju sve vaše fotografije”.

Problematična je, po svoj prilici, upravo i činjenica da su tvorci aplikacije Rusi, a naravno da su oni ležerniji po pitanju (ne)bezbednosti ličnih podataka i fotografija počeli da zbijaju šale kako su Amerikanci ljuti zato što se nisu prvi dosetili ovog poteza.

Američki senator iz redova demokrata Čak Šumer pozvao je FBI i Saveznu trgovinsku komisiju (FTC) da sprovedu istragu o aplikaciji, javljaju američki mediji.

“Viralna aplikacija za pametne telefone zahteva potpun i nepovratan pristup ličnim fotografijama i podacima, što može uzrokovati rizik po nacionalnu bezbednost i privatnost miliona američkih građana”, naveo je Šumer u pismu direktoru FBI Kristoferu Vreju i predsedniku FTC Džou Simonsu, prenosi Rojters.

Pismo je usledilo nakon što je u sredu Nacionalni komitet demokrata (DNC) upozorio učesnike predsedničke kampanje 2020. da obrišu aplikaciju, piše Fajnenšel tajms, pozivajući se na izveštaj CNN-a.

DNC je bio meta napada ruskih hakera uoči predsedničkih izbora 2016. godine, kao deo kampanje pokušaja mešanja u glasanje, podseća Fajnenšel tajms.

FaceApp je razvila ruska kompanija Wireless Lab, a lansirana je 2017. godine. Postala je viralna ove nedelje nakon što je predstavljen alat koji omogućava korisnicima da promene izgled lica u smislu kako bi mogli da izgledaju kad budu stariji.

Njujork tajms piše da je briga za bezbednost pomalo preterana, ali da bi aplikacija mogla da bude transparentnija.

Francuski istraživač koji se bavi bezbednošću podataka Baptist Robert naveo je da je aplikacija u njegovom slučaju preuzela samo podatke o modelu uređaja i verziji androida, a da nikakvi podaci nisu preuzeti bez saglasnosti korisnika osim jednog – fotografije kojom korisnik želi da manipuliše.

Tvorci aplikacije naveli su da sva tri filtera – dva za podmlađivanje i jedan za starije verzije – funkcionišu zahvaljujući “veštačkoj inteligenciji”. Iz kompanije nisu želeli da komentarišu navode o nedozvoljenom preuzimanju podataka, ali je saopšteno da kada korisnik odabere fotografiju koju želi da izmeni filterom, ta fotografija – i samo ta fotografija – aplouduje se na server.

Takođe je navedeno da FaceApp ne prodaje niti deli korisničke podatke sa trećim licima, ali zadržava pravo da određene informacije podeli ukoliko je to u skladu sa politikom privatnosti.

Mnogi stručnjaci za bezbednost smatraju da “strah od zloupotrebe” nema realno utemeljenje, već da je verovatno posledica činjenice da je aplikacija nastala u Rusiji.

Jedan od stručnjaka u razgovoru za Njujork tajms naveo je da istraživački tim koji se bavio ovim pitanjem nije pronašao nikakve dokaze da FaceApp tajno aplouduje odnosno preuzima čitave galerije fotografija.

Izvor: Nedeljnik.rs