AVANTURA KOJA POMERA GRANICE ČOVEKA

Bilo kakva fizička aktivnost u prirodi spada u dobre pripreme za leto, dok je trčanje izuzetno zabavan i potpuno besplatan način da steknemo kondiciju i oblikujemo naše telo.

 

Sa buđenjem prirode i prvim sunčevim zracima svako od nas oseća potrebu da se pripremi za leto kao godišnje doba kada je pravo vreme da se posvetimo našem fizičkom izgledu. Ovo je period kada smo u potrazi za sportom koji će usavršiti naše telo, period kada počinjemo sa raznim dijetama.

pripreme za leto

Naravno, postoje oni koji vode računa o svom telesnom izgledu tokom čitave godine, ali dolazak leta je savršena šansa da napustimo zatvorene prostorije, nebitno da li su to teretane, naši domovi ili vežbamo na svežem vazduhu. Nema bolje stvari od fizičke aktivnosti u prirodi za naš organizam, a trčanje je izuzetno zabavan i potpuno besplatan način da steknemo kondiciju i oblikujemo naše telo.

Zdravstvene prednosti

Svi znamo da trčanje smanjuje telesnu težinu kao i celulit, ali ovaj sport ima još veliki broj drugih zdravstvenih prednosti. Ukoliko trčite samo 20 kilometara nedeljno, jačanje imunog sistema je zagarantovano, kao i smanjena sklonost ka prehladama. Redovnost u treninzima, barem 15 minuta trčanja tri puta nedeljno, doprinosi dugotrajnoj stabilnosti naših kostiju. Trčanje reguliše naš krvi pritisak, ima pozitivan uticaj na naša pluća, usporava efekat starenja, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti kao i od dijabetesa tipa 2. Pored toga, trčanje pozitivno utiče i na našu psihu, povećavajući lučenje endorfina, hormona koji održava osmeh na našim licima.

Kao što vidite, zdravstvenih razloga da započnete sa trčanjem je pregršt. Pored toga, trčanje je avantura koja može da pomeri naše granice, s obzirom da nikada ne znamo gde ćemo završiti. Ko zna, možda ćete za godinu dana istrčati ceo maraton, a možda ćete usput zavoleti i druge sportove kao što su biciklizam i plivanje pa završiti kao učesnik u triathlonu. Nikada se ne zna i uvek treba probati, što potvrđuju dva poznata trkača iz Indije – Fauja Singh koji je sa 100 godina istrčao maraton za malo više od osam sati, i Budhia Singh koji je sa svojih 5 godina iza sebe imao već 48 završenih maratona.

Pripreme za početnike

Da krenemo od esencijalnih stvari – patike i trenerka, i, ukoliko imate osetljive uši, kapa koja će vas štitit od vetra. Ne zaboravite sa sobom da ponesete malu flašu vode kako biste barem mogli da isperete usta kada počnu da vam se suše. Pažljivo izaberite lokaciju – trkačke staze se čine kao logičan izbor, ali staze pored reka/jezera/mora ili one u parkovima mogu da pruže mnogo lepši osećaj prirode. Svakako treba izbegavati ulice krcate ljudima kako ne bi došlo do sudaranja i prekidanja uspostavljenog tempa. Za početak je dobro pronaći partnera za trčanje kako biste jedno drugo bodrili dok ne steknete početnu kondiciju. Ukoliko krećete sami vaša omiljena plejlista može mnogo da pomogne, mada je nekada dovoljno samo slušati zvukove prirode. Poenta je da uspostavite trčanje kao neki vid meditacije u kojem ćete u potpunosti uživati. Krenite lagano, pustite telo da se prilagodi, i kasnije će vas ono samo nositi.

patike trčanje

Nikako nemojte preskakati zagrevanje jer telo mora da se pripremi na predstojeće fizičke napore. U tih 10-15 minuta koliko vam je potrebno da zagrejete svaki mišić pojačaćete cirkulaciju krvi, povećati telesnu temperaturu, pripremiti zglobove, mišiće, i kardio-vaskularni sistem, postepeno ubrzati otkucaje srca. Koliko god mislili da kondicije imate, krenite lagano jer se ona stiče vremenom i preterivanje može dovesti do povreda. Ako do povreda ipak dođe, bitno je da ih ne zanemarite i da se obratite fizijatru ili svom lekaru čim osetite neki bol. Kada smo zagrejani možemo pogrešno da procenimo da je u pitanju samo lakša povreda, ali stanja kao što su ruptura ligamenata ili tetiva mogu da se uoče samo kroz profesionalnu dijagnostiku. Identifikovanje povreda je uslov za uspešno lečenje, dok njihovo zanemarivanje skoro uvek vodi do pogoršanja stanja. pripreme za leto

Uloga ishrane

Pored fizičkih povreda možete da iskusite gastrointestinalne probleme kao što su dijareja i grčevi u stomaku, posebno u toku trka na duge staze. Ukoliko vam se ovo desi znajte da je u pitanju ishrana, u kombinaciji sa hidratacijom, stresom, i intezitetom treninga. Bitno je da pre treninga unosite samo lako svarljive namirnice koje su u stanju da zadovolje potrebe za tečnošću i energetske potrebe vašeg tela. To znači malo belančevina i masti, a visok sadržaj ugljenih hidrata. Na taj način ćete sprečiti glad, umiriti stomak, oebzbediti energiju i sprečiti nizak nivo šećera u krvi.

Kada dođete do stupnja gde trčite na duže staze i vaši treninzi traju više od sat vremena, osetićete potrebu za ishranom i u toku treninga. To mogu biti pomorandže, banane, izotonični napitci, ili suplementi kao što su energetske i proteinske štanglice ili gelovi. Držite se dalje od popularnih čokoladica i ne zaboravite da unos hrane ispratite sa 250 do 400ml vode.

flašica vode

U prvih 15 minuta neposredno nakon treninga treba uzeti lagani obrok u vidu čokoladnog mleka, keksa, ili banane. Na taj način skraćujete vreme koje je potrebno organizmu za oporavak. Nakon intenzivnih i dugotrajnih treninga prioritet je da nadoknadite zalihe ugljenih hidrata. pripreme za leto

Videli ste koliko zdravstvenih prednosti trčanje nudi, te nema razloga da dalje posmatrate sunčeve zrake iz neke zatvorene prostorije. Krenite polako i obratite pažnju na ishranu. Izaberite lokaciju, pozovite prijatelja, spremite plejlistu i potrčite u susret letu.