KAKO DA VAM VRUĆINA LAKŠE PADNE

Svesni smo da velika vrućina izuzetno loše utiču na funkcionisanje organizma, čak i onda kada se ne bavi ama baš nikakvom fizičkom aktivnošću. Vrućine utiču na organizam, iscrpljuju ga, dehidriraju, a posledice velikog izlaganja sunčevom zračenju mogu biti i fatalne.

 

Nesvestica, mučnina, tegobe sa disanjem samo su neki od simptoma pregrejanosti. Može se, naravno, javiti i visoka temperatura.

vrućina

Nekad je neizbežno da se čak i kada je velika vrućina obavljaju makar najlakši poslovi, a oni koji često putuju znaju kakav je problem otisnuti se tada na put. Auto klime su, istina, promenile putovanja, pa onda treba voditi računa o tome kako održavamo klime u automobilima ukoliko ih imamo. Danas bolji autoprevoznici takođe vode računa o tome da li imaju klime u autobusima ili kombijima. Ali, i uprkos tome, potrebno je znati kako se rashladiti tokom puta.

Termos sa vodom

Voda je uvek odličan način da svoje ćelije osvežite i da se relaksirate. Voda je bitan faktor jer suzbija glavobolju, ali i hidrira organizam koji u dane vrućine brže počinje da se greje. Voda podiže krvni pritisak jer vrši pritisak na sudove, pa samim tim održava pažnju. Naravno, regulacijom tečnosti u organizmu utičete na krvni pritisak, pa stoga treba da vodite računa o redovnom unosu vode i čišćenju organizma. Vodu treba piti što češće i u danima kada nije vrućina, kako bi organizam bio spremniji na izazove. Prilikom putovanja preporučujemo da vodu držite u termosima, jer se tu teže greje.

Pravite češće pauze

Čak i ukoliko imate klimu u automobilu, što je vrućina veća koncentracija i pažnja opadaju, kako vama tako i svima onima koji učestvuju u saobraćaju. Zbog toga vam preporučujemo da se više odmarate tokom puta i unosite tečnost. Klimatizovane prostorije ne treba izbegavati, ali ne treba ni preterivati sa njima. Promene temperature mogu izazvati šok u organizmu, a one sa slabijim srcem ili plućima čak i navesti na problem.

Izbegavajte alkohol

Ovo valjda više i ne treba ponavljati. Alkohol nikako nije saveznik pri vožnji. Tako da ne treba preterano da razmišljate ako ste seli u automobil, pa makar napolju bilo i prijatnih 18 stepeni. Međutim, alkohol u svakoj formi treba izbegavati kada su veće vrućine čak i u danima koji prethode putu. Svi znamo kako je teško voziti mamuran. Kada tome dodamo još i 40 stepeni i nemogućnost da se rashladimo pri vožnji, stvari se komplikuju. Zato vam svesrdno savetujemo da izbegavate alkohol pre puta. Ako vam je baš do pića, sačekajte da stignete gde ste pošli, pa se onda pozabavite pivom.

Otvorite prozor, ali pazite se

Ukoliko vaš automobil nema klimu, sigurno je bolje rešenje da prozor otvorite nego da se hermetički zatvorite u metalnu napečenu kutiju. Međutim, ako vozite autoputem i većim brzinama, pazite se na to da vas vazduh ne „preseče“. Ne kombinujte spoljnji vazduh koji struji velikom brzinom i znojavo telo. To najbolje mogu da posvedoče oni koji su imali problem sa facijalisom ili su samo zbog promaje morali da leže danima. Putovanje noću je takođe opcija, ali tada morate naoštriti sva čula i voziti mnogo opreznije.