PRVI ZVANIČNI SUKOB SRBA I TURAKA

Ko je bio Vojvoda Novak Grebostrek i kad se odigrao prvi sukob Srba i Turaka – bitka kod Galipolja

 

Bitka kod Galipolja odigrala se 1312. godine između Srba i Turaka. Završena je potpunom pobedom Srba koje je vodio veliki vojvoda Novak Grebostrek.

Napredovanjem i osvajanjem gradova u Maloj Aziji Turci dolaze do ideje da pređu u evropski deo Vizantije što ubrzo i učine pod vođstvom Halil-paše.

Ne naišavši na otpor vizantijske vojske Turci počinju sa pljačkom po Trakiji, zauzimajući manje gradove.

Srpski Vojvoda Novak Grebostrek i bitka kod Galipolja - prvi sukob Srba i Turaka

Vizantijski car Andronik II u nedostatku sopstvenih snaga se odlučuje da u pomoć pozove svog zeta srpskog kralja Milutina, koji se odaziva pozivu i šalje mu svog najboljeg vojskovođu Novaka Grebostreka i 2000 teško oklopljenih konjanika.

Srpska konjica je brzo stigla u Trakiju i zatekla je Turke kako opsedaju Galipolje, gde se bitka i odigrala.

Galipolje (tur. Gelibolu Yarımadası, grč. Καλλίπολις, Χερσόνησoς Θράκια) je poluostrvo u turskoj Trakiji, u evropskom delu Turske. Zapadno je Egejsko more, dok je na istoku moreuz Dardaneli. Poluostrvo je dugo oko 90 km (pravac jugozapad – severoistok). Širina mu je do 20 km. Najviša tačka je na 420 metara.

Sama reč Galipolje potiče iz grčkog jezika gde Καλλίπολις znači „lepi grad“.

U silnom naletu teško oklopljena srpska konjica razbila je tursku vojsku veoma brzo ne dozvolivši Turcima da pobegnu na svoje lađe. Gubici turske vojske bili su katastrofalni od preko 2000 vojnika u životu je ostalo tek nekoliko desetina, a i sam turski vojskovođa Halil-paša je izgubio život.

Ovim porazom je za nekoliko decenija odgođena turska invazija na Balkan i osvajanje Carigrada, jer, iako je Vizantija bila nemoćna i nespremna za rat, postojala je srpska država koje je u to vreme neosporno bila najjača sila u usponu.

Veliki vojvoda Novak Grebostrek verovatno je jedini Srbin koji je doživeo da mu 1313. romejski car Andronik II Paleolog organizuje nakon pobede – trijumf u Konstantinopolju.

Ovakvu počast dobijale su samo vojskovođe Rima u vreme njegove stare slave. Srpski vojvoda Novak Grebostrek dočekan je kao oslobodilac starih maloazijskih gradova Nikeje, Nikomedije i Bruse.

Srpske pobede na Galipolju i Maloj Aziji razlog su zašto je vojvoda Novak Grebostrek jedina ličnost koja se imenom pominje u srednjovekovnim „Životima kraljeva i arhiepiskopa srpskih“, a da nije član vladarske porodice Nemanjića.

Izvor: Istorija Srbije FB profil