ČUDNO I BIZARNO

Crkva od ljudskih kostiju je kapela koja se nalazi ispod rimokatoličke crkve, a u njoj se nalaze delovi od oko 60.000 ljudskih skeleta.

 

Jedan od najtraženijih izleta u Češkoj je obilazak grada Kutna Hora, čija se značajna arhitektura nalazi pod zaštitom Uneska, a jedna crkva privlači posebnu pažnju. U pitanju je crkva od ljudskih kostiju.

crkva od ljudskih kostiju

Crkva od kostiju je kapela koja se nalazi ispod rimokatoličke crkve, a u njoj se nalazi oko 60.000 ljudskih skeleta. Kosti su korišćene i za dekoraciju kapele, pa se ovde mogu videti neobični venci i luster.

U 2017. godini je kroz kapelu prošlo oko pola miliona ljudi, koji su upravu crkve doveli do toga da fotografisanje mora da bude strogo ograničeno.

„Nadamo se da će posetioci poštovati našu odluku i da će razumeti zašto smo to morali ovo da uvedemo“, rekla je Radka Krejči, upravnica u parohiji Sedlec.

Ovo nije potpuna zabrana, ali je neophodno da se nekoliko dana ranije najavi dolazak kako bi se dobilo odobrenje za fotografisanje.

Glavni razlog zbog kojeg od 2020. neće moći tek tako da se fotografiše jeste nepoštovanje koje turisti iskazuju, uprkos znaku na kojem na mnogim jezicima piše da se moli da gosti budu ljubazni i da ne zaborave da su te kosti unutar kapele nekada bili ljudi.

Potreba za ovakvom znakom, koji očigledno nije dovoljan, javila se zbog onih turista koji pomeraju kosti, igraju se sa njima, pokušavaju da ih poljube, stavljaju im naočare ili marame i sve to rade zbog dobre fotografije, a zbog toga je uvedena i zabrana.

U 13. veku je na lokalno groblje doneta „sveta zemlja“ sa Golgote, zbog čega su ljudi iz celog regiona tražili da tu budu sahranjeni, što je dovelo do toga da zbog prevelikog broja skeleta, oni stari moraju da se odlažu, kako bi bilo mesta za nove.

Tako su se od 15. veka kosti odlagale u kapeli, da bi 1870. godine drvodelja František Rint bio pozvan da organizuje i uredi kapelu. On je tada napravio luster, grb porodice Švarcenberg, ukrase za vrata i zidove…

U crkvi se još priređuju mise, pa je bilo neohodno uvesti mere kako bi se turisti „ubedili“ da se ophode sa poštovanjem.

Izvor: B92.net