PRE FILMA

Knjiga „Zvezdani ratovi“ (Star Wars) pojavila se nekih šest meseci pre prvog filma 1977. tako što je Džordž Lukas doneo kompletan scenario piscu iz senke Alenu Dinu Fosteru.

 

Ima ljudi koji su se pre svega pokazali kao vrlo maštoviti u smišljanju zanimljivih priča. Veliki talenat za pisanje u tom pogledu svakako je i Džordž Lukas najviše poznat kao režiser Zvezdanih ratova. Ali da krenemo prvo od knjige.

knjiga zvezdani ratovi

Knjiga Zvezdani ratovi (Star Wars) pojavila se nekih šest meseci pre prvog filma 1977. tako što je Džordž Lukas, kao čovek koji je smislio priču po njoj napisao scenario i zatim i režirao film, doneo kompletan scenario piscu iz senke Alenu Dinu Fosteru koji je potom celu priču napisao u obliku romana. Prethodno su dva ghostwritera odbila ponudu.

 Mnogo godina kasnije, na pitanje da li mu smeta što se  na knjizi njegovo ime nigde ne pominje Foster je odgovarao da je cela priča ipak Lukasova a da  se on bavio detaljima koje zahteva knjiška verzija.  Roman  se i danas prodaje pod imenom Džordža Lukasa.

Kritika je ocenila da je knjiga odlično napisana. Sve vreme postoji slikoviti opis radnji kretanja glavnih likova, ambijenta oko njih, bez suvišnih rečenica i uz trajanje svake scene onoliko koliko je potrebno. Za tako nešto svakako su zaslužni i Lukas i pisac iz senke.

Postoje neke nekoherentnosti sa filmom, jer se npr načinje love story izmedju Luka i princeze koja se samo nazire u prvom delu (ko zna nastavke Imperija uzvraća udarac, Povratak Džedaja zna i da ona nije moguća). Takodje knjiga nije koherentna ni sa nekim detaljima kasnijih nastavaka koji pričaju ranije dogadjaje. Npr  Obi van Kenobi kaže da nikad nije imao modernog robota kao R2D2,  a u tim nastavcima se vidi da su mnogo vremena proveli zajedno.

Zanimljivost knjige je da se u predgovoru pominje ime imperatora i kaže se da se zove Palpatin. To ime se nigde ne pominje u prva tri filma trilogije, tako da ko nije čitao knjigu ne može da poveze kada se prvi put pomene u filmu Fantomska pretnja (četvrti snimljeni film a prvi po hronologiji dogadjaja.)  Ali tu takodje postoji neslaganje s filmovima jer se u pregovoru kaže da su se mnogi krili iza ledja sve nemoćnijeg imperatora, a filmovi pokazuju da je on itekako moćan.

Sve nastavke knjige Star Wars potpisivali su razni pisci svojim imenom uz obavezu da poštuju radnje filmova. Medju njima je zabeleženo i jedno poznato ime, Teri Bruks autor čuvenih knjiga o Šanari koji je napisao knjišku verziju Fantomske pretnje. Kasnije je Džordž Lukas odobrio pisanje još nastavaka koji prave čitavu hronologiju ranijih i kasnijih dogadjaja. Zanimjivo da te knjige nisu korišćene za pisanje filmskih nastavaka koji su se pojavili poslednjih godina već su za tu priliku pravljeni novi scenariji.

Prvi film se najpre pojavio pod naslovom Star Wars  (1976) a tek godinu dana kasnije pod imenom Star Wars 4 A New hope kako se i danas daje, a Star Wars je onda postalo ime celog serijala koji svaki film nosi. Ipak prvi film je ostao uglavnom poznat pod imenom Zvezdani ratovi. Kod nas je svojevremeno bio pogrešno preveden -Rat zvezda- pogrešno jer se ne radi o ratovanju zvezda već o ratovima u zvezdanom području.  U plavoj ptici je ipak objavljena bila knjiga pod pravim naslovom Zvezdani ratovi.

Filmovi ove sage su prema oceni kritika vidjeni kao spejs opera, naslanjanje na poznate ratne filmove, filmove koji govore o srednjem veku zbog scena mačevanja ali i kao vrsta moderne bajke, jer tu su dobri i loši čarobnjaci, vitezovi i princeze, borba dobra i zla.  Od SF dela najviše se vidi uticaj Herbertove Dine i knjiga o robotima Isaka Asimova. U pitanju je inače tzv. tvrda fantastika sa dosta ulaženja u detalje po tehničkim pitanjima sa rečenicama tipa,  kompjuter skener je detektovao jako energetsko polje u orbiti šeste planete hot sistema i slično. Deo kritika je  video pre svega filmove za mladje uzraste. Ono što je kod njih izraženo to je da su napravili revoluciju po pitanju filmskih specijalnih efekata.

Zvezdani ratovi od 1 do 6 su dakle Lukasove priče, a jedino je u filmovima Imperija uzvraća udarac i Povratku Džedaja režiju prepuštao drugim režiserima. Ostale je i napisao i režirao. Nastavke 7,8,9 Lukas je prepustio kompaniji Volt Dizni i drugim piscima priča i režiserima.

Svoj veliki talenat Džordž Lukas je pokazao i pišući priče za druge ekranizacije a jedan od njegovih najpoznatijih likova je Indijana Džons o kome je čuvene filmove snimao Spilberg na osnovu Lukasovih priča.