SPAS ZA BUBREŽNE BOLESNIKE

Prve mašine za dijalizu bubrega stvorene su 40-ih godina prošlog veka na krajnje zanimljiv i nesvakidašnji način. Ovi aparati bili su u to vreme avangarda medicinske opreme.

 

U gradiću Groningenu u Holandiji 1938. godine Dr Vilijam Kolf počinje svoje stažiranje. Ispostaviće se da je on tvorac prve mašine za dijalizu, koja je nastala zahvaljujući njegovoj snalažljivosti.

mašine za dijalizu

Naime, jednom od pacijenata zakazali su bubrezi, četiri dana je pacijent umirao, a doktor ga je samo nemoćno gledao i na kraju je mogao samo da konstatuje smrt.

Taj događaj je ostavio jak uticaj na mladog doktora i podstakao ga na ideju da napravi medicinsku revoluciju.

Inspirisan ovim događajem Dr Vilijam Kolf odlučuje da napravi prvi veštački bubreg. Ohrabruje ga to što može pomoći hiljadama sa bolesnim bubrezima.

Počeo je da prikuplja materijale za prototip, ali dolazi do katastrofe. U maju 1940. nacističke snage dolaze i zauzimaju bolnicu. I doktor Kolf beži u manji grad Kampen.

U udaljenoj zajednici je nemoguće pronaći delove koji su mu potrebni. Ipak ovo nije poljuljalo mladog doktora i nije spreman da odustane od svoje velike ideje. Rešava da ipak napravi mašinu, ali ne od medicinskih zaliha nego od svakodnevnih predmeta.

Ram je bio aluminijski, napravljen od srušenog nemačkog bombardera. Njegovoj mašini je falila najvažnija komponenta – filter.

Tu je doktor pokazao svoju neverovatnu snalažljivost. Naime on je filter nabavio u lokalnoj mesari. Creva od celofana za kobasice su odlični provodnik, tu mogu da prođu toksini, ali ne i druge komponente krvi.

Sklopio je mašinu.

Na kraju rata, 1945. dobio je šansu da isproba svoj izum kada mu je dovedena sedamdesetogodišnja žena u komi, koja je imala teško oštećenje bubrega. Posle 11 sati ona se probudila i bila je oporavljena.

Znao je da je ovo veliki preokret u medicini. Tvrdoglava upornost i njegova genijalnost su promenile čitavu medicinu i spasle veliki broj života.

Pored svega toga spasao je 800 života, tako što ih je krio u bolnici u Kampenu. Kao šlag na tortu posle rata je napravio i veštačko srce.

Dosta dobrih dela za jednog čoveka, koji je na kraju doživeo duboku starost i preminuo u 98. godini.

Izvor: FB strana Radioaktivni komarac   mašine za dijalizu