SODA BIKARBONA I ŽELUDAC

Soda bikarbona, nama poznata kao hemijsko jedinjenje koje se koristi za čišćenje doma i pripremanje obroka, se smatra jednim od boljih lekova za želudac.

Natrijum bikarbonat može da bude i važan deo vašeg tela. Soda bikarbona poseduje neka lekovita svojstva, pre svega zato što je to blaga baza koja reaguje sa kiselinom u telu i neutrališe je. Ovo može da se primeni za lečenje nekih uobičajenih želudačnih tegoba.

Sigurno ste već čuli toliko puta do sada da se pominje soda bikarbona kao lek za želudac. Pitate se da li je to zaista istina ili samo uvreženo mišljenje? Odgovor vam donosimo u ovom tekstu. Naravno, u svakom slučaju bi trebalo da konsultujete lekara ukoliko imate izražene probleme sa želucem, a ne da se lečite na svoju ruku.

Soda bikarbona kao uspešan lek za naš želudac

Soda bikarbona bez aluminijuma

Zagovornici zdrave ishrane i zdravog načina života tvrde da se u lekovite svrhe može koristiti isključivo medicinska soda bikarbona, tačnije soda bikarbona bez aluminijuma! Obična soda bikarbona koju svi imamo u svom domaćinstvu nije pogodna za upotrebu u lekovite svrhe, budući da je “zagađena“ aluminijumom, koji je štetan sastojak po naše zdravlje.

Zato se danas na tržištu može naći medicinska soda bikarbona, prečišćena soda bikarbona bez aluminijuma koju sasvim bezbedno možete koristiti u lekovite svrhe. Smatra se da sme da se koristi samo medicinska soda bikarbona kao lek za želudac.

 

Soda bikarbona kao lek

Kao blaga baza i prirodno antimikrobno sredstvo, soda bikarbona je pronašla široku primenu u lekovite svrhe.

Zdravstvene koristi od sode bikarbone uključuju:

– ublažava želudačne i probavne tegobe (deluje protiv gorušice, sprečava dijareju i peptički ulkus ili čir na želucu)
– deluje protiv metaboličke acidoze, kiselosti krvi i organizma
– ublažava iritacije, svrab i generalno deluje pozitivno na kožu
– efikasan je lek za prehladu, grip i upalu grla
– uklanja plak i deluje pozitivno na zdravlje zuba i usne duplje
– kao dobar izvor natrijuma sprečava hiperkalemiju (povišenu koncentraciju kalijuma u organizmu)
– deluje protiv infekcija bešike i kamena u bubregu
– poseduje antikancerogeno delovanje
– deluje pozitivno i na kosu
– deluje protiv gljivičnih infekcija (kandide).

 

Dakle, soda bikarbona kao lek poseduje antimikrobna svojstva koja mogu da štite telo od infekcija, bilo bakterijskih ili gljivičnih. Upotreba sode bikarbone nije ograničena samo na zdravlje, ona se koristi u kuvanju i čišćenju, takođe.

BioGast kapi za Helikobakter pilori

 

Soda bikarbona kao lek za želudac

Natrijum bikarbonat ili soda bikarbona pomaže u neutralisanju prekomerne količine želudačne kiseline, što može ublažiti probleme kao što su gorušica, loša probava, kiseli želudac i simptome koji potiču iz želuca. Dostupna u proizvodima kao što su tablete, praškovi i kapsule, soda bikarbona je takođe poznata kao antacid -neutrališe želudačnu kiselinu.

Nemojte davati antacide deci mlađoj od 6 godina bez dobijanja preporuke od strane pedijatra!

Gorušica se karakteriše time da se želudačna kiselina vraća iz želuca u jednjak, a ponekad čak do grla i izaziva osećaj peckanja u ovim područjima.

Loša probava, gorušica ili kiseli želudac se mogu privremeno rešiti konzumiranjem rastvora 1/2 kašičice sode bikarbone u pola čaše vode. Ovaj rastvor deluje kao osnova za neutralizaciju iritantne želudačne kiseline. Ovaj tretman radi veoma brzo, obično smanjuje nelagodnost u roku od nekoliko minuta. Takođe, soda bikarbona u ​​kombinaciji sa vodom izaziva podrigivanje, što vam pomaže protiv nadimanja i gasova.

 

Soda bikarbona kao lek za želudac – doziranje

Kada je u pitanju soda bikarbona kao lek za želudac, neko preporučeno doziranje izgleda ovako (napominjemo da je uvek najbolje da konsultujete lekara o preporučenoj dozi za vas):

Rastvorite 1/2 kašičice medicinske sode bikarbone u pola čaše vode. Starije osobe do 60 godina mogu da uzimaju i do 7 doza raspoređenih na minimalno 2 sata u periodu od 24 časa. Kod osoba koje su starije od 60 godina, može se uzeti do 3 doze tokom 24 sata. Soda bikarbona se ne preporučuje za decu mlađu od 6 godina.

 

Izbegavajte:

– uzimanje više od 3,5 kašičice sode bikarbone u jednom danu
– uzimanje više od 1,5 kašičice sode bikarbone dnevno ako imate preko 60 godina
– uzimanje maksimalne doze više od dve nedelje
– uzimanje doze kada vam je želudac previše pun, da bi se izbeglo pucanje želuca
– pijenje rastvora sode bikarbone prebrzo, jer može da dovede do povećanja dijareje i gasova.

Previše sode bikarbone može uzrokovati povećanje proizvodnje kiseline i može da pogorša simptome. Takođe bi trebalo da proverite da li se soda bikarbona potpuno rastvorila pre upotrebe.

Budući da je soda bikarbona bogata natrijumom, ne treba je koristiti u većim dozama i duže vreme.

Soda bikarbona kao lek za želudac ili kao lek uopšte ne bi trebalo da se upotrebljava kod osoba koje imaju edem (otok), bolesti jetre, bubrega ili pate od hipertenzije (visokog krvnog pritiska).

Izvor: Prirodanadar.rs