„KUMA“ OMILJENOG SLATKIŠA

Italijanski kompozitor Đakomo Pučini smatrao ju je najboljom izvođačicom svoje opere Toska. Milka Trnina je gostovala širom Evrope i Amerike, a mnogo puta nastupila bez ikakve nadoknade.

 

U malom moslavačkom mestu Vezišću, pokraj Ivanić-Grada u Hrvatskoj, rođena je 19. decembra 1863. jedna od najslavnijih svetskih operskih pevačica Milka Trnina.

milka trnina

Italijanski kompozitor Đakomo Pučini smatrao ju je najboljom izvođačicom svoje opere Toska u celom svetu. Gostovala je širom Evrope i Amerike, uključujući London, Njujork i Bajrojt, grad u Nemačkoj koji se smatra središtem Vagnerove muzike.

Milka Trnina bila je vagnerijanska pevačica, a odlično je interpretirala i Betovenove i Mocartove likove. Njeni savremenici smatrali su da je utelovila Vagnerove junakinje baš onako kako bi sam on to hteo.

Milka Trnina bila je jedna od retkih umetnica koja je doživela zasluženo priznanje u Hrvatskoj. Kada je 1898. gostovala u Zagrebu, priređeno joj je neviđeno slavlje, a obožavaoci su je kočijom ispratili do hotela. Bila je prava diva.

Nažalost, imala je problema zbog upale nerva na licu (nervusa facialisa), pa je odlučila da se povuče pre nego što opadne kvalitet njene izvedbe. Poslednji put nastupila je 1. septembra 1906. godine u Valkiri i nakon izvedbe izjavila:

„Danas sam nastupila poslednji put!“

Novac od svoje oproštajne izvedbe poklonila je Društvu za obnovu Plitvičkih jezera. U znak zahvalnosti, Društvo je jedan od najlepših plitvičkih slapova nazvalo Slapom Milke Trnine. Nakon toga je nastupala samo u dobrotvorne svrhe.

Ostatak života provela je u putovanjima, podučavanju i organizovanju dobrotvornih akcija. Postala je počasna članica Muzičke akademije, rukovodilac odeljenja solo pevanja i članica ispitne komisije. Slavna operska pevačica Zinka Kunc bila je njena učenica.

Po Milki Trnini danas se zove i nagrada Hrvatskog društva muzičkih umetnika, a zanimljiva je i priča po kojoj čokolada Milka nosi ime. Naime, proizvođač čokolade Carl Russ-Suchard bio je navodno veliki obožavatelj Milke Trnine, pa ga je to navelo da čokoladu nazove po njoj.

Milka Trnina umrla je od upale pluća 1941. godine. Prema njenoj želji, pogreb je održan pre podne, bez propratnih govora i uz zvuk hrvatske himne, a novac za cveće i vence uplaćen je u dobrotvorne svrhe.

Izvor: Povijest.hr