ANALNI ABSCES 

Analni absces ili perianalni absces ili čir, predstavlja akutno stanje koje karakteriše otok, crvenilo, bol u predelu anusa i povišenu telesnu temperaturu.

Analni absces nastaje usled bakterijske upale analnih žlezda, koje su smeštene u zidu analnog kanala, tačnije u njegovom mišićnom sloju.

Ovih žlezda ima 6-8 i one luče sekret koji je potreban za podmazivanje analnog kanala radi lakšeg prolaza stolice pri defekaciji. Infekcija se razvija najčešće brzo, ali nekada proces može da ide sporije, tokom više dana. Kada infekcija stigne blizu perianalne kože, postaje vidljiva u vidu čira.

Šta je analni absces i kako se leči

Absces se najčešće javlja kod osoba starosti od 30 – 50 godina i češće kod muškaraca. Dijagnoza se postavlja u velikom procentu klinički, pregledom, inspekcijom i/ili digito-rektalnim pregledom (pregledom prstom). Nekada, kod dublje lokalizovanih abscesa, potrebno je uraditi ultrazvuk analne regije ili magnetnu rezonancu.

Lečenje abscesa

Perianalni absces je šupljina u analnom otvoru ispunjena gnojem. Cilj lečenja je što pre evakuisati nakupljeni gnojni sadržaj. Lečenje podrazumeva mali rez (inciziju) nad pomenutom regijom u uslovima lokalne anestezije ili kratkotrajne intravenske anestezije.

U svrhu što boljeg pražnjenja nakupljenog gnojnog sadržaja, hirurg može staviti dren u abscesnu šupljinu, koji se posle nekoliko dana (u zavisnosti od količine sadržaja u abscesu) vadi.

Većina abscesa može se drenirati ambulantno. Kod dublje lokalizovanih abscesa ili lošeg opšteg stanja sa znacima sistemske infekcije, potrebno je bolničko lečenje. Ukoliko se ovakvo stanje ne leči, može se razviti ozbiljna infekcija i septično stanje.

Neposredno nakon intervencje pacijentu je znatno lakše, bolovi su manji i ubrzo nestaju. Opšte stanje se poboljšava i temperatura se normalizuje. Sekrecija se održava nekoliko dana posle čega prestaje.

Tokom ovog perioda neophodne su kontrole hirurga radi kontrole adekvatnog pražnjenja sadržaja. Ishrana je uobičajena, a nega rane pranjem i zamena gaze je svakodnevna.

BioBalsam krema za fisure i fistule

Uz antibiotsku i analgetsku terapiju (lekovi protiv bolova) lečenje je relativno kratko i pacijent je brzo funkconalno i radno sposoban. Antibiotici nisu indikovani kod zdravih i mladih osoba sa površno lokalizovanim abscesom. Kod ovakvih pacijenata dovoljna je dobra drenaža.

Posle drenaže abscesa, u nekim slučajevima formira se fistula, tj. ostaje nezarastao kanal koji može da se zapuši i ponovo formira absces. Ovakvo stanje razvija se kod oko 30%-50% pacijenata. Nastala perianalna fistula leči se operacijom. Drugim rečima, analni absces je prva faza analne fistule, akutna, a perianalna fistula je hronično stanje, zbog čega pacijent treba povremeno da se javlja na kontrolu hirurgu.

Dr Sci Med. Milena Šćepanović

 

Proktološki pregled: Ako vam je potreban proktološki pregled u Beogradu i pregled analnog kanala, ako vas boli stomak, ako imate probleme sa stolicom, krv u stolici, bol ili svrab u čmaru, bole vas hemoroidi, naglo mršavite, napipavate izrasline na čmaru, onda možete zakazati proktološki pregled ili intervenciju kod Dr Milene Šćepanović našeg vodećeg proktologa.

Termine pregleda možete zakazati u proktološkoj hirurškoj ordinaciji ProktoMed, ulica Mileševska 63, na Crvenom Krstu, Beograd, na sledeće telefone:

+381 64 98000 90

+381 11 244 71 36

Bez mnogo čekanja i stajanja u redovima, u sjajnim uslovima, dobićete pregled savesnog i ozbiljnog lekara i preporuku za terapiju. Savremena infrastruktura, oprema, stručnost medicinskog osoblja i naš proktolog pružiće vam maksimalnu pažnju i posvećenost vašem zdravlju.

www.proktomed.rs