DAFEN – SELO „UMETNOSTI“

Sve do 1989. kinesko selo Dafen bilo je sirotinjski zaselak, ali se odjednom desilo čudo. Njegovi stanovnici krenuli su da slikaju replike čuvenih dela, od čega zarađuju milione.

 

Danas Dafen ima 10.000 stanovnika, od kojih su stotine postali slikari pa godišnje proizvodu na stotine hiljada kopija ulja na platnu starih zapadnih majstora i bez razmišljanja primaju narudžbe od, recimo, 200 Van Gogovih slika sa rokom od dve nedelje.

dafen

Narudžbina ima toliko da su slikari često u stisci s rokovima pa neretko spavaju na podu svojih improvizovanih ateljea jer nemaju vremena da odu kući, ali takvim tempom samo 2015. godine na slikama su zaradili 65 miliona dolara.

Naime, u Kini je među nastajućom srednjom klasom hit na zidu dnevne sobe imati reprodukciju nekog evropskog slikarskog remek-dela, pa kompanije poput „Meishing Oil Painting Manufacture Company“ praktično na traci proizvode visokokvalitetne replike Pikasa, Renoara, Van Goga, Leonarda i ostalih, prenosi Večernji list.

Godišnje se samo u ovom malom kineskom gradiću proizvede pet miliona kopija poznatih likovnih remek-dela, većinom za kinesko tržište, ali su dostupni i onlajn za svetsko tržište.

Film rediteljskog dvojca Haibo i Kiki Tiangi prati životnu priču jednog od slikarskih timova koje predvode otac, bivši zemljoradnik Sjaojong Džao i njegova ćerka. Njegova porodica naslikala je oko 100.000 replika Van Goga, a on kaže da oseća duboku povezanost s autorom iako nikada uživo nije video Van Gogovu sliku pa mu je životni san da poseti Amsterdam.

Izvrsni film „Kineski Van Gog“ bavi se kultom klanjanja zapadnim majstorima u Kini i životom zemljoradnika koji je naslikao na hiljade replika Van Gogovih slika, a nikada u životu nije video original.

Izvor: Vecernji.hr