MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE

Skupština Srbije potvrdila je Sporazum Srbije i Rusije o predaji peterburškog lista spisa „Miroslavljevo jevanđelje“ Srbiji i slika Nikolaja Reriha koje će biti vraćene Rusiji.

 

Sprovođenje ovog sporazuma omogućiće da u Srbiju stigne 166. stranica spisa „Miroslavljevo jevanđelje“. Time će najstariji sačuvani srpski ćirilički rukopis, nakon 175 godina, biti kompletiran.

miroslavljevo jevanđelje

„Miroslavljevo jevanđelje“ nastalo je osamdesetih godina 12. veka. Pisano je na pergamentu i sadrži 181 list. Čuva se u Narodnom muzeju u Beogradu, a nedostaje mu 166. list, koji je ruski vladika Porfirije Uspenski 1845. godine odneo iz Hilandara i koji se čuva u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu.

Vraćanje ovog lista Srbiji, dogovorili su najviši zvaničnici Srbije i Rusije, a uskoro bi trebalo da usledi i tehnička realizacija.

– Značaj povratka 166. lista kući jeste jedan od simbolički, ali i faktički najvažnijih događaja u srpskoj kulturi u poslednjih nekoliko decenija, a verujem i da ruska strana ima razloga da bude zadovoljna zbog povratka sedam slika Nikolaja Reriha u Rusiju, jer su te slike bile ovde poslate na izložbu pre Drugog svetskog rata i prosto nikada nisu vraćene – kaže Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Srbije.

Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, ističe da je povratak 166. lista „Miroslavljevog jevanđelja“ od izuzetnog kulturološkog značaja.

– To je i emotivan čin jednako. I dolaskom Jevanđelja mi ćemo imati tada kompletiran rukopis, imaćemo kompletiranu knjigu, koja je već uveliko poznata u našoj istoriji – kaže ona.

„Miroslavljevo jevanđelje“ 1979. godine proglašeno je za kulturno dobro od izuzetnog značaja, a 2005. uvršteno na Uneskovu listu „Pamćenje sveta“.

Smatra se da je povratak 166. lista, koji je u Beogradu bio izložen samo jednom, pre pet godina, među ključnim događajima za srpski kulturni identitet.

– Mislim da je to izuzetno važan događaj, događaj za pamćenje i od posebnog značaja za našu kulturnu istoriju i za srpsku istoriju – dodaje Borić Brešković.

„Miroslavljevo jevanđelje“ nije samo jedinstveni, raritetni primerak stvaralaštva svog vremena, već nulta tačka srpske kulturne istorije i živa dragocenost, koja duboko prožima sveukupan nacionalni identitet i zajedničko istorijsko sećanje, kažu u Ministarstvu kulture Srbije.