DŽEPNI MIKROBIT ZA PROGRAMIRANJE

U okviru projekta „Škola za 21. vek“ 480 osnovnih škola u Srbiji u utorak je dobilo 17.500 mikrobit uređaja, koji će pomoći osnovcima da lakše savladaju osnove programiranja.

 

Do sada je školama donirano 12.000 mikrobitova, a nova treća tranša biće već u februara. Tada će sve osnovne škole, njih 1.150, dobiti mikrobit uređaje, a to znači da će biti podeljeno ukupno 35.000 džepnih kompjutera za programiranje.

mikrobit

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da će program „Škola za 21. vek“ biti najbrže implementtiran od svih zemalja u regionu.

„Program će biti implementiran godinu dana pre svih u regionu“, rekla je Brnabić i zahvalila Britanskom savetu, koji sprovodi program, a koji je izašao u susret Srbiji da zbog brzine reformi sve škole ranije dobiju mikrobitove.

Premijerka je podsetila da je ulaganje u obrazovanje strateški prioritet Vlade Srbije i da od sprovođenja reformi u obrazovanju zavisi kako će izgledati naša zemlja u 21. veku.

Kako je navela od ove školske godine uvedeno je 10.000 digitalnih učionica, od naredne školske godine planirano je još toliko, uvedeno je programiranje u osnovne škole, otvorena specijalizovana IT odeljenja u gimnazijama.

„Nije svrha svega što radimo da mi postanemo najača država u IT u regionu, već da učenici razmišljaju kritički. Cilj je da imamo misleću generaciju, jer samo misleća generacija može omogućiti bolju budućnost ovoj zemlji“, navela je Brnabić.

Subotički osnovci, na primer, pomoću mikrobitova greju staklenik – kroz proces proizvodnje humusa, u projektu „Kompost kazan“.

„Niko u agrokulturi ne koristi tu toplotnu energiju, koja se dobija besplatno bukvalno“, kaže Maja Milović iz OŠ „Kizur Ištvan“ u Subotici.

„Može da se poveže na blutut i ima senzor za toplotu koji mi sada koristimo“, objašnjava Katarina Sredojević iz OŠ „Kizur Ištvan“.

Nišlije su mikrobit iskoristile za automatsku hranilicu za ptice u školskom dvorištvu.

„Mi smo mikrobit povezali sa elektromotorom, pokrećemo tajmer, a da dođe do nule šalje signal u motor, on se otvara i izlazi hrana“, objašnjava Luka Jovanović iz OŠ „Kralj Petar Prvi“ u Nišu.

„Kada pogledam decu i projekte koje oni realizuju, ubeđena sam da ćemo im pomoći da steknu veštine neophodne za neizvesnu budućnost“, kaže Kler Sirs, direktorka Britanskog saveta u Srbiji.

„Moram da kažem da sam počastvovana što stojim pred nekoliko stotina prosvetnih radnika, vi ste verovatno najuticajnija publika kojoj se obraćam tokom svog boravka u Beogradu, budućnost je u vašim rukama“, uakzuje Šan Mekleod, britanska ambasadorka u Srbiji.

„Ne samo informatička pismenost nego i ono što predviđa naša izmena kurikuluma i dosadašnje reforme koje smo postavili, već i međupredmetne veze. Videli smo i kako matematika, fizika, biologija, geografija mogu da se uvežu i da se na moderan način približe deci“, kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Izvor: Tanjug/RTS