CENE TELEFONA NEKAD I SAD

Teško je ispratiti sve inovacije na polju tehnologije. Nauka i tehnika se dešavaju ovog trenutka, dok se o njima čita i piše. Razvijaju se sve brže, a mobilni telefoni koji se koriste, sve brže izlaze iz mode i zamenjuju ih novi, savremeniji, bolji. Ali nažalost, ni cene telefona nisu ostale iste.

 

Prodaja mobilnih telefona direktno je srazmerna njihovom novitetu. Mnogi modeli najnovijih telefona traženi su u ogromnom broju, a njihov izlazak na tržište očekuje se s nestrpljenjem. Pravi bum na tržištu mobilnih telefona izazvao je, sada već daleke 2003. godine model Nokije 1100. Rekord njegove prodaje još uvek nije prevaziđen. Naime, prodat je u neverovatnih 250 miliona primeraka.

cene telefona

Cene telefona od kojih boli glava

U današnje vreme hiperprodukcije pametnih telefona postalo je sasvim normalno da telefon košta više od 1.000 evra i još normalnije da se ti telefoni kupuju kao da ne koštaju toliko. Brzina kojom su telefoni prevalili put ka ovako visokoj ceni je istovremeno i neverovatna i radikalna.

Mnogi od modela savremenih mobilnih telefona čak i nisu opremljeni svim mogućim opcijama i novotarijama, koje mogu da se nađu na mobilnom telefonu. Tako se dešava da pojedini modeli nemaju audio ulaz, imaju ograničenu upotrebljivost Bluetooth-a, bežično punjenje, autofokus na prednjoj kameri… Cene telefona od 1.000 evra i više u tom slučaju teraju na podsmeh, ali prodajni rezultati osporavaju taj isti podsmeh i to je činjenica.

Činilo se da će samo popularni „iPhone“ zadržati cenu jednog polovnog automobila niže srednje klase, međutim prodaja još nekih renomiranih marki, kao što su Huawei ili Samsung, ide u prilog tvrdnji da je potpuno u redu da ljudi danas izdvoje toliku sumu za moderan, moćan telefon. Teško je predvideti kada će i da li će  cene telefona prestati da rastu, kao i reakcije korisnika na sve veće i veće cene mobilnih telefona.

Tržište telefona je, kao i uvek, potpuno nepredvidivo posebno u trenucima kada postoje tehnologija prepoznavanja otiska prstiju ispod ekrana ili kad smo na pragu 5G ere, za koje se zna da će još povećati cenu telefona. Proizvođači će u tom slučaju možda morati da čine ustupke u smislu skraćivanja podržanih opcija u nekim segmentima, kako bi cenu održali manjom, a da pri tom imaju ove dve najnovije tehnologije, ostaje da se vidi.

Prednosti jeftinijih Androida – Huawei mobile services

Mnogo je realnije sačekati, a za to vreme se okrenuti već postojećim modelima Androida i traženju što boljih performansi za što manju cenu. Najbitnije je da, pri kupovini ovakvog jednog uređaja, on traje što duže. Da dobije što više novih verzija operativnog sistema, kao i da ne uspori pod teretom istih. 

Jedan od razloga kupovine jesu i aplikacije koje je lako moguće preuzeti sa Google Play prodavnice. Međutim, nemaju svi Androidi tu mogućnost. Verovatno ste čuli za dešavanja sa kraja prošle godine vezane za Huawei. Naime, Tramp je uveo sankcije perspektivnom kineskom proizvođaču mobilnih telefona Huawei-u. Ove sankcije se odnose na korišćenje Google-ovih servisa na telefonima ovog proizvođača.

Zato sada imamo Huawei mobilne servise (Huawei mobile services), odnosno Huawei i HONOR galeriju aplikacija, koje su tu da nadomeste nedostatak Google servisa. Međutim, sve ostale igre i programi za Android su prisutni na Huawai telefonima. Huawei svakodnevno rade na obogaćivanju Huawei mobile Services ekosistema novim aplikacijama, a poslednji dodatak su, navodno već dugo spremane, TomTom mape i navigacija (koje koristi i Apple), što će zameniti Google mape i Google navigaciju.

Na kraju nam ostaje da zaključimo da su visoke cene mobilnih telefona donekle opravdane. Zašto? Tehnologija značajno uznapredovala a telefoni od pre 10 godina se ne mogu porediti sa današnjim. A vama ostaje da donesete odluku. Da li vam je zaista potreban telefon od 1.000 evra, ili će vam telefon od 300 evra pokriti sve potrebe?