VAŽNE MATERIJE ZA ATOPIJSKI DERMATITIS

Atopijski dermatitis je bolest savremenog čoveka koja nastaje, između ostalog, zahvaljujući nedostatku specifičnih hranljivih materija koji izaziva simptome na koži karakteristične za ovu bolest.

 

Prehrambeni status osobe utiče na imunološku funkciju njenog tela. Naučni dokazi za to izazvali su interesovanje za moguću ulogu prehrambenih faktora u patogenezi kožnih stanja kao što je atopijski dermatitis (AD), popularnije nazvan ekcem.

atopijski

Dok su alergije na hranu i ishrana u vezi sa atopijom (genetskom tendencijom razvoja alergijskih bolesti) već ranije proučavane, uticaj vitamina, minerala i drugih mikronutrijenata na rizik od AD i ozbiljnost simptoma ove bolesti tek treba da se istraži.

U članku objavljenom u časopisu „Journal of Alternative and Complementary Medicine“, istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u Dejvisu i Univerziteta u Arizoni sproveli su sistematsku pretragu da bi procenili ulogu oralnih mikrohranljivih sastojaka u razvoju AD. Pregledali su 49 različitih studija i razgovarali o tome kako se različiti mikrohranljivi sastojci kao što su vitamin C, E i D i minerali u tragovima poput cinka, selena, bakra i stroncijuma, povezuju sa AD. Takođe su istakli kako suplementacija utiče na težinu atopijskog dermatitisa.

Šta je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je hronično upalno stanje kože koje pogađa više od 18 miliona odraslih u SAD. To je najčešća vrsta ekcema i manifestuje se kao crveni, svrbežni osip na rukama, obrazima i/ili nogama. Iako je tačan uzrok AD još uvek nepoznat, naučnici su otkrili da složena interakcija disfunkcije imunog sistema, genetike i faktora životne sredine doprinosi njegovom razvoju.

Upala, koja izaziva crvenilo i svrbež tipičan za AD, može biti izazvana unutrašnjim ili spoljašnjim elementima, poput bakterijske infekcije. Studije takođe ukazuju na mutaciju gena koji kodira protein filagrin kao još jedan doprinos AD. Filagrin je protein koji pomaže u održavanju zaštitne barijere kože. On ne samo da pomaže zaptivanju vlage, već sprečava da mikrobi uđu u kožu. Osobe sa AD često imaju suvu kožu sklonu infekcijama zbog mutacija gena za filagrin.

Mikronutrijenti i AD

Globalna prevalencija AD porasla je u poslednje tri decenije. Statistika pokazuje da AD pogađa oko 20 procenata dece i 3 odsto odraslih širom sveta. Zbog uticaja koji ishrana ima na imunu funkciju organizma, naučnici veruju da adekvatan unos sledećih vitamina i minerala može pomoći u upravljanju atopijskim dermatitisom.

BioBalsam krema za apsces rane fisure fistule opekotine

Vitamin C

Askorbinska kiselina je poznata po svojim antioksidacijskim svojstvima koja joj omogućavaju da smanji oksidativna oštećenja ćelija. Studije otkrivaju da su markeri urina i seruma oksidativnog stresa veći kod dece sa AD nego kod one bez ovog oboljenja. Povećanje nivoa vitamina C u plazmi može pomoći u upravljanju AD-om jer poboljšava proizvodnju ceramida u epidermi. Ceramidi su glavni gradivni blokovi kožne lipidne barijere, što je presudno za funkciju barijere organa.

Vitamin E

Vitamin E (tokoferol) je rastvorljiv u mastima sa antioksidacijskim i protivupalnim svojstvima. Prema kliničkim ispitivanjima, dodatak vitamina E poboljšava svrab kože i zarastanje povreda. Iako manjak vitamina E ne doprinosi razvoju AD, poređenja između unosa vitamina E kod osoba sa i bez AD sugerišu da on ima zaštitni efekat protiv AD.

Vitamin D

Još jedan vitamin rastvorljiv u mastima, vitamin D potreban je za pravilno funkcionisanje imunoloških sistema, naročito imunološke reaktivnosti i integriteta barijere kože. Prema istraživanjima nekoliko studija, deficit vitamina D povećava ne samo rizik od AD, već i težinu simptoma AD. S druge strane, dodatak vitamina D smanjuje ozbiljnost AD kod dece i odraslih.

Cink i bakar

Cink i bakar su minerali u tragovima koji učestvuju u rastu i funkciji ćelija. Istraživanja na ljudima pokazuju da iako su nivo bakra u kosi i serumu u pozitivnoj korelaciji sa rizikom AD, nivoi cinka su suprotni. Dodatak cinka takođe samo poboljšava ozbiljnost AD kod odraslih. Zbog toga što visoke doze cinka mogu ometati apsorpciju bakra u crevima, istraživači preporučuju dodavanje bakra i cinka.

Selen i stroncijum

Ćelijama kože potrebne su dovoljne količine selena kako bi se osigurala borba protiv oksidativnog stresa koji je glavni uzrok upale. S druge strane, stroncijum inhibira iritaciju kože ako se primenjuje lokalno. Prema istraživanjima, nedostatak selena i stroncijuma kod novorođenčadi i njihovih majki povećava rizik za nastanak AD.

Određeni mikrohranljivi materijali igraju ulogu u AD. Ako bolujete od AD, obavezno ispunite dnevne prehrambene potrebe za gorenavedenim vitaminima i mineralima. Pre uzimanja bilo kakvih dodataka ishrani potražite savet lekara koji će pomoći da se izbegnu bilo kakve nepovoljne interakcije sa nekim od lekova koji trenutno uzimate.