SJAJAN AUTO NASTAO U UŽASNO VREME

Godinu dana pre Olimpijskih igara konstruktori su nadenuli ime Opel Olympia jednom od svojih modela koji je po mnogo čemu bio revolucionaran.

 

Početkom tridesetih godina prošlog veka Evropa i malo kasnije ostatak sveta su se suočili sa usponom Adolfa Hitlera, pojavom nacizma i najvećih zločina koji su pogodili čovečanstvo.

opel olympia

Era tridesetih godina, pored romantičnog starog Holivuda koji je svojim konzumentima lako uspeo da zamaže oči glamurom i lepoticama i lepotanima sa bioskopskih ekrana, ovaj period smatra jednim od najturbulentnijih u svetskoj istoriji, skoro kao šezdesete godine.

Jedan od ključnih događaja koji će imati za zadatak da promoviše svemoć arijevske rase i firera Hitlera, kao i njegovu kamarilu, bile su kontroverzne Olimpijske igre u Berlinu 1936. godine. Kada se pogledaju okolnosti u kojima su se odvijale, sport i te kako gubi romantičnu notu koja je za njega bila vezivana u tom periodu.

Dve godine pre dolaska Hitlera na mesto kancelara u Nemačkoj, malo ko je u Međunarodnom olimpijskom komitetu očekivao da će zažaliti zbog odluke da Letnja Olimpijada bude održana baš u Berlinu. Da bi nadmašili prethodne Olimpijske igre u Londonu, Hitler je odlučio da se izgradi novi monumentalni stadion. On ne samo da i danas postoji, nego se i aktivno koristi, kao i puno infrastrukturnih objekata koji su dodatno unaprediti organizaciju, pa samim tim i poslati snažnu poruku svetu.

Koliko je ovaj sportski događaj bio važan, najbolje ilustruje i Opelova fabrika. Godinu dana pre igara konstruktori su jednom od svojih modela nadenuli upravo ime Opel Olympia. Opel Olympia je po mnogo čemu bila revolucionaran automobil: čelična šasija, tačkasti var, napredni tipovi čelika i ostalo. Ovaj model je naširoko korišćen od strane Vermahta. A i kasnije prilikom snimanja filmov koji su za tematiku imali Drugi svetski rat. Pravljena je sve do početka Drugog svetskog rata, kada je fabrika u Riselhajmu, sedištu opela, ozbiljno oštećena. Proizvodnja je, u dosta manjem obimu, nastavljena i posle rata.

Šumadijska Opel Olympia

U Srbiji su naročito omiljeni skupovi ljubitelja starovremenskih vozila, pa se tako ponekad ovaj model nađe i na ovakvim saborima. Štaviše, ne samo to, već je mogla i da se kupi početkom ove godine u Kragujevcu. Ali u međuvremenu je prodata. S obzirom na godinu proizvodnje (skoro sedam decenija postojanja), bila je kompletno restauirana. Njen tadašnji vlasnik rekao je da je auto kompletno urađen, da je svaki zamenjeni deo originalan. Limarija, koja se ističe kao velika prednost Opelovih vozila bila je zdrava, što je svakako olakšalo proces osveživanja. Svi hromirani delovi ovog šumadijskog modela su na broju, s tim što su branici prefarbani umesto da pokazuju hromirani sjaj.

Kabinski prostor je maltene besprekoran, sedišta su presvučena kvalitetnim materijalom, a stavljeni su i nov tepih i tapaciri. Prodavac je napomenuo i da je motor odličan kao i četvorostepeni menjač. To u praksi znači da je na automobilu sve funkcionalno. Pitanje da li bi, i pored tolike starosti, majstori u nekom od mnogobrojnih opelovih servisa uopšte imali posla na ovoj staroj dami.

Olimpijino ime je oživljeno kasnih šezdesetih godina. Ovog puta, bila je samo luksuzna verzija sada već čuvenog Kadeta B. Karoserija je bila u „fastback“ stilu, za razliku od većine Kadetovih verzija kod kojih se koristi „pravilna“ karoserija.