ČORBA OD BUNDEVE RECEPT

Čorba od bundeve i recept koji će vam sigurno zatrebati u kuhinji. Odličan nivo ugljenih hidrata koji je pogodan za dijabetičare.

Čorba od bundeve za sladokusce i ljubitelje zdrave hrane.

Čorba od bundeve - recept za čorbu koja je odlična za dijabetičare

Bundeva sadrži ugljene hidrate, tako da može da podigne nivo šećera u krvi, ali takođe sadrži i niz supstanci koje pomažu da se umanji njen efekat na nivo šećera u krvi – tako da može biti dobar izbor povrća za dijabetičare.

Hranljivi sadržaj bundeve zavisi od toga da li je bundeva sveža ili konzervirana. Ukoliko kuvate i pravite pire od bundeve sami, ona će imati manje kalorija, ugljenih hidrata i nutrijenata nego ako kupite konzervirani pire od bundeve. Konzervirani pire od bundeve sadrži manje vode i više je koncentrisan od pirea od sveže bundeve.

Sadržaj ugljenih hidrata

Porcija ugljenih hidrata za dijabetičara je 15 grama. Svaka šolja pirea od bundeve, spremljenog od kuvane sveže bundeve, sadrži 12 grama ugljenih hidrata, uključujući i 2,7 grama vlakana; dok šolja konzerviranog pirea od bundeve ima 19,8 grama ugljenih hidrata, uključujući i 7.1 grama vlakana.

Deo ovih vlakana se sastoji od rastvorljivih vlakana, koja mogu da uspore pražnjenje želuca i oslobađanje šećera u krvotok, što olakšava da se izbegne nagli skok nivoa šećera u krvi.

Bundeva glikemijski indeks i glikemijsko opterećenje

Glikemijski indeks neke namirnice može da pomogne da se proceni koliko je verovatno da će ona povećati vaš nivo šećera u krvi. Namirnice koje imaju visoke vrednosti i preko 70, imaju veći potencijal da izazovu nagli skok nivoa šećera u krvi u odnosu na one sa niskim vrednostima ispod 55.

Bundeva ima glikemijski indeks od 75. Ovo nije najbolja mera efekta bundeve na šećer u krvi, međutim, pošto je zasnovana na porciji koja sadrži 50 grama ugljenih hidrata.

Glikemijsko opterećenje uzima u obzir sadržaj ugljenih hidrata u jednoj porciji hrane, kao i glikemijski indeks, pri čemu se rezultati ispod 10 smatraju niskim. Korišćenjem ovog parametra, nije verovatno da će bundeva izazvati nagli skok nivoa šećera u krvi, jer ima nisko glikemijsko opterećenje od 3.

 

Bundeva i dijabetes: rezultati istraživanja

Preliminarna istraživanja pokazuju da bundeva može da ima korisne efekte za dijabetičare.

Studija na pacovima, objavljena 2009. godine, je utvrdila da bundeva sadrži supstance koje se nazivaju trigonelin i nikotinska kiselina, koje mogu pomoći u poboljšanju insulinske rezistencije i usporavaju progresiju dijabetesa. Bundeva sadrži određene vrste polifenola, ili antioksidanata, koji mogu pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi, prema laboratorijskoj studiji objavljenoj u junu 2007. godine.

Druga studija na pacovima, objavljena u martu 2005. godine, utvrdila je da supstance koje se nazivaju “polisaharidi vezani za proteine“ u bundevi snižavaju nivo šećera u krvi i poboljšavaju toleranciju na glukozu.

Više studija je neophodno kako bi se videlo da li bundeva ima ove iste prednosti kod ljudi.

Čorba od bundeve

Sastojci:

– 500 g bundeve
– 100 g šargarepe
– 1 veći krompir
– 1.25 l bistre supe
– 100 g pavlake
– 50 g ulja
– 1/2 glavice crnog luka
– 1 grančica ruzmarina
– so i biber

Priprema:

Očistite i iseckajte na kockice bundevu i krompir. Šargarepu isecite na kolutiće, i crni luk naseckajte sitno.
Propržite crni luk na malo ulja, pa onda dodajte bundevu, krompir i šargarepu, te zalijte sa malo supe.

Potom dodajte ruzmarin, začinite po ukusu i dinstajte ovo nekoliko minuta. Sipajte preostalu količinu supe i kuvajte dok povrće ne omekša potpuno. Sklonite sa vatre, izvadite grančicu ruzmarina i sve propasirajte kroz gusto sito.

Zatim vratite čorbu od bundeve da se kuva dok ne provri, umešajte pavlaku i kratko prokuvajte. Čorba od bundeve se služi topla.

Izvor: Prirodanadar.rs