JET LAG

Jet Lag (Džet leg), poznat kao sindrom promene vremenskih zona. Ovaj poremećaj se javlja kada putujete avionom kroz vremenske zone.

Jet Lag

Osoba se može osećati umorno, razdražljivo, letargično, osetljivo, pospano i dezorjentisano.

Šta je "Jet lag" i kako da ga pobedite na dugim letovima?

Osim toga može se javiti nesanica, slabost, glavobolja. Džet leg  je izraz koji označava prolazan zdravstveni poremećaj, koji se javlja kao odgovor organizma na remećenje  ustaljenih fizioloških i bioloških ritmova.

Traje neko vreme i nestaje bez posledica. Pogrešno je nazivati ga bolešću putovanja ili bolešću letenja, jer džet leg nije bolest već prolazan poremećaj. On nastaje sa nedostatkom sinhronizacije ćelija u oba dela mozga.

Džet leg i ritam ljudskog organizma

Naša tela funkcionišu u određenim ritmovima. Kada se pri putovanju, u kratkom vremenskom periodu od nekoliko sati, pređe više vremenskih zona, naši unutrašnji ritmovi moraju da se prilagode novonastalim uslovima.

Proces se odvija u dve faze.

U prvoj fazi (faza desinhronizacije) javlja se niz nespecifičnih i različitih poremećaja, koji su i osnovni simptomi ovog zdravstvenog problema. Mogu se javiti jedan: umor, opšta slabost, nesanica, glavobolja, vrtoglavica, mučnina, gorušica, smanjenje apetita, smanjenje koncentracije, mišićna slabost, loša koordinacija pokreta.

Posle nekog vremena organizam se prilagođava na nove uslove i postepeno dolazi do balansiranja svih telesnih procesa i njihovog usaglašavanja sa novim okolnostima (faza resinhronizacije), što postepeno ukida simptome džet lega.

Važno je prepoznati da se radi o prolaznim poremećajima koji ne zahtevaju terapiju, već samo vreme (i strpljenje), koje je potrebno organizmu da ponovo uspostavi stanje ravnoteže.

Smatra se da je potreban po jedan dan za normalizovanje ritma po svakoj pređenoj vremenskoj zoni, a za putovanja, koja uključuju prelazak više od šest vremenskih zona organizmu je potrebno dve nedelje da se potpuno stabilizuje i da ostvari potpunu adaptaciju.

To je naročito važno za sportiste, sportsku efikasnost i punu formu.

Pojava simptoma džet lega nije obavezan pratilac dugih letova. Dešava se kod najvećeg broja ljudi, koji pri putovanju avionom pređu više vremenskih zona, ali postoje i individualne varijacije.

Brzina prilagođavanja kod različitih ljudi je različita. Kod nekih prilagođavanje prođe bez ikakvih zdravstvenih neprijatnosti.Iskustvo je pokazalo da se bolje podnosi putovanje u pravcu istok – zapad, odnosno lakše je prilagoditi se situaciji u kojoj se produžava dan.

Mlađe osobe se brže prilagođavaju od starijih, deca brže od odraslih. Ni struktura ličnosti nije bez značaja. „Noćne ptice“ bolje podnose putovanja na istok, dok se „dnevni tipovi“ lakše prilagode kad putuju na zapad.

Što pre uspostavimo uobičajeno ponašanje u dnevnim aktivnostima (ritam aktivnosti i odmora, ritam obroka, ritam budnosti i sna…), a u odnosu na lokalno vreme zone u koju smo sleteli, i svi naši unutrašnji ritmovi će se brže normalizovati, a neprijatnosti od džet lega smanjiti i nestati.

Sweden bitter oglas 900px

Praktični saveti za izbegavanje simptoma džet lega

Neka praktična uputstva putnicima mogu da ubrzaju prilagođevanje unutrašnjeg sata i smanje ili izbegnu simptome džet lega:

Budite u formi – Ukoliko ste u dobroj fizičkoj formi, nastojite da ostanete takvi. Pre nego što se ukrcate, vežbajte, jedite pravilno i gledajte da budete odmorni pre puta. Vaša fizička forma omogućiće vam da bolje savladate jet lag nakon leta.

Pitajte za medicinski savet – Ukolko vaše zdravstveno stanje treba da se nadgleda (dijabetes, bolesti srca), konsultujte vašeg doktora pre leta kako bi napravili plan uzimanja određenih lekova ukoliko je to neophodno.

Pripremajte se za vremensku zonu u koju putujete.

Pokušajte da ležete i budite se svakog dana za po pola sata ili sat ranije ili kasnije, približavajući se lokalnom vremenu na destinaciji. Budite uporni, isplatiće se. Pokušajte da imitirate ciklus budnost-san i ritam obedovanja u skladu sa tim kakvi će ovi ritmovi biti na odredištu.

Ukoliko u drugoj zoni ostajete više od nekoliko dana, pokušajte da prolagodite telo na drugu vremensku zonu pre nego što odete. Na primer, ukoliko putujete iz SAD-a u  Evropu na odmor, pokusajte da tri do četiri nedelje pomerite vreme spavanja i vreme buđenja za sat-dva unapred.

Zatim nedelju dana pre leta pomerite jos sat vremena unapred. Ovakvom pripremom spašavate vaše telo naglog šoka da promeni biološki sat odjednom. Da bi vam ovo olakšali, postoji jet lag kalkulator koji će vam pomoći da shvatite koliko i kada da resetujete vreme spavanja kako bi vam pomoglo da se bolje prilagodite na narednu vremensku zonu.

Odmah po ulasku u avion podesite sat na lokalno vreme, to će pozitivno uticati i na psihičko „prebacivanje“.

Izbegavajte alkohol i kofein – Nemojte da pijete alkohol dan pre leta, tokom leta ili dan posle.

On može dovesti do dehidratacije, mučnine i poremećaja sna. Isto tako, nemojte konzimirati pića čiji je sastojak kofein pre, tokom i nakon leta. Kofein se ponaša kao diuretik, te izvlači vodu iz organizma. Takođe utiče na poremećaj sna i izaziva anksioznost.

Hidrirajte se – Avionske kabine su pune suvog vazduha koji vas brzo dehidrira, što čini da se stalno osećate pospano. Ispijanje malih količina vode tokom celog putovanja očuvaće svežinu organizma.

Krećite se u avionu – Dok sedite, vežbajte noge sa vremena na vreme, gore dole i napred-nazad. Na taj način sprečavate oticanje nogu zbog dugog sedenja. Svakih dva sata prošetajte po avionu. Ove mere održavaju telo svežim i pomažu lakše podnošenje dugih letova.

Nosite udobnu odeću i obuću – Prilikom dugog puta, kako se osećate prilikom leta je mnogo bitnije od toga kako izgledate. Nosite ono što je komforno i izbegavajte stvari koje vas stežu ili ograničavaju pokrete. Imajte na umu na to kakva vas klima čeka prilikom dolaska u drugu zemlju.

Pijte voćne sokove. Većina aviokompanija nudi sok od paradajza, to svakako iskoristite, a pomaže i onaj od šargarepe, tako barem kažu iskusni svetski putnici.

Odmah po polasku na putovanje podesiti svoje ručne časovnike na aktuelno vreme vremenske zone u koju dolazite.

Po dolasku na odredište, provesti nekoliko sati napolju, na dnevnom svetlu (naravno, ukoliko ste doputovali u toku dana,), uz lagane šetnje, vežbe istezanja, plivanje i sl.  Najbolje bi bilo da odmah pošto se smestite odete u jednosatnu šetnju.

Prilagoditi odlazak na spavanje i vreme obroka ravnajući se prema novopodešenom (lokalnom) vremenu na ručnom časovniku, a u skladu sa uobičajenim navikama odlaska na spavanje i obedovanja.

Nikako ne uzimajte lekove za spavanje da bi na odredištu uspostavili ritam spavanja. Ovakvi postupci samo će odložiti prilagođavanje.

Nekoliko dana pre puta uključite u ishranu hranu bogatu triptofanom, kao što su ćuretina i mlečni proizvodi. Pomoći će da se vaš unutrašnji sat brže resinhronizuje.

Hronobiotski lekovi- U poslednjih nekoliko godina intenzivno se radi na izučavanju različitih supstanci, koje bi pomogle da se lakše podnesu ili ukinu neprijatni simptomi džet lega. Ove supstance su u medicini poznate kao hronobiotski lekovi, a trebalo bi da svojim dejstvom ubrzaju resinhronizaciju biološkog časovnika.

Najpoznatiji je melatonin, čiji se efekti intenzivno proučavaju. Na zapadnom tržištu moguće je nabaviti i homeopatske preparate, koji olakšavaju neprijatne simptome, koji potiču od džet lega.

Milan Popović