STROŽA PRAVILA ZBOG KORONE

Nemačka uvodi nove, drastične mere kojim ograničava javni život u zemlji. Vanredno stanje u Nemačkoj znači da slobodno kretanje nije ograničeno nikome, ali će policija kontrolisati poštovanje donetih mera.

 

Kancelarka Angela Merkel je sinoć u Berlinu na konferenciji za štampu objasnila odluke koje su prethodno dogovorene s premijerima saveznih država i čiji je cilj da uspore „proces infekcije“.

vanredno stanje u nemačkoj

Situacija zahteva drastične mere u javnom životu, rekla je ona. „Ovo su mere kakvih nikada nije bilo u našoj zemlji.“

Cilj je da se smanje socijalni kontakti. Međutim, treba održavati ekonomski život, snabdevanje energijom i medicinsku negu. Takođe, radi se o tome da se ne preoptereti zdravstveni sistem. Evo o kojim merama je reč kad je u pitanju vanredno stanje u Nemačkoj.

Slobodno vreme: Kafići, klubovi, diskoteke i pabovi moraju se zatvoriti. Isto tako pozorišta, opere, koncertne dvorane i muzeji. To se odnosi i na sajmove, izložbe, bioskope, zoološke vrtove, kockarnice, kladionice i bordele. Igrališta za decu će takođe biti zatvorena.

Restorani i hoteli: Restorani svake vrste smeju da budu otvoreni najranije od 6 časova, a zatvoreni najkasnije do 18. Menze, restorani i hoteli trebalo bi da smanje rizik od širenja virusa, na primer – pomoću pravila o udaljenosti stolova, ograničenja broja posetilaca ili higijenskih mera. Bavarska i Berlin zahtevaju u restoranima udaljenost od metar i po, a u Severnoj Rajni Vestafliji čak dva metra. U Bavarskoj važi sledeće: restorani mogu ostati otvoreni samo do 15 časova i ne smeju imati više od 30 gostiju istovremeno.

Ponude za smeštaj u Nemačkoj mogu da se koriste samo kada je to „neophodno“ – i izričito ne u turističke svrhe. Turizam je izričito zabranjen.

Zdravstvene ustanove: Sve zdravstvene ustanove ostaju otvorene, uzimajući u obzir veće higijenske potrebe.

Sportski objekti: Rad u svim javnim i privatnim sportskim objektima, bazenima, teretanama i sličnim objektima biće obustavljen.

Obrazovanje i putovanja: Zabranjuju se sastanci u klubovima i drugim sportskim i objektima za zabavu. Pored toga obustavljaju se ponude u centrima za obrazovanje odraslih, muzičkim školama i drugim javnim i privatnim obrazovnim ustanovama. Do daljnjeg nema više turističkih putovanja unutar Nemačke niti i inostranstvo. Ukinuta su sva putovanja autobusom.

Zanati: Majstori i zanatlije mogu da nastave sa svojim poslom.

Radnje: Zatvaraju se radnje sa specijalnom robom (odeća, obuća…) i takvi prodajni centri. Ne zatvaraju se radnje sa potrepštinama za svakodnevnu upotrebu. Tu se ubraja: prodavnice prehrambenih proizvoda, nedeljne pijace, usluge preuzimanja i dostave hrane, paketa, pisama; prodavnice pića, apoteke, drogerije, benzinske stanice, banke i štedionice, pošta, frizerski saloni, hemijske čistionice, praonice veša, prodavnice novina, radnje sa građevinarskim proizvodima, baštenskim biljkama i prodavnice sa stvarima i hranom za kućne ljubimce i veleprodaja. Za sve te radnje se ukida zabrana rada nedeljom do daljeg. Uvode se posebne higijenske mere te kontrola pristupa prodavnicama radi izbegavanje redova.

Religija: Više nisu moguće službe u crkvama, džamijama, sinagogama i drugim verskim zajednicama.

Ograničenje poseta: U bolnicama, preventivnim i rehabilitacionim ustanovama i staračkim domovima su posete veoma ograničene. Ustanove mogu – na primer – da dozvole posete jedan sat dnevno, ali ne za decu mlađu od 16 godina i ne za posetioce sa respiratornim infekcijama. Generalna zabrana se odnosi na ljude koji su u poslednjih 14 dana bili u rizičnim područjima u inostranstvu ili unutar Nemačke.

Kazne: Oni koji ne poštuju pravila karantina suočavaju se sa novčanom kaznom i do 25.000 evra – na primer u slučaju da se ode u posetu u starački dom 14 dana nakon putovanja u rizično područje. U suštini važi: ko namerno inficira druge ljude može biti tretirano kao fizička povreda.

„U ekstremnim slučajevima, dve do pet godina zatvora“, izjavio je senator unutrašnjih poslova Berlina Andreas Gajzel.

Izvor: DW.com