FUNKCIONISANJE TIROIDE

Iako ne mora biti direktan uzrok zbog kog nastaje hipotireoza, nedostatak vitamina i minerala u određenoj meri može pogoršati njene simptome.

Hipotireoza

Promena načina života neophodnost je sa kojom se suočavaju svi koji pate od nedovoljnog lučenja hormona štitne žlezde. Budući da je hipotireoza često praćena brojnim neugodnim simptomima poput dobijanja na težini, poremećaja apetita i rada metabolizma, a potom i promena raspoloženja i problema sa plodnošću, prva linija odbrane biće ublažavanje ili otklanjanje njenih uzroka.

hipotireoza

Iako ti uzroci mogu biti različiti (od upalnih procesa štitne žlezde, genetskih faktora, loših životnih navika, visoke izloženosti stresu ili upotrebe lekova koji utiču na rad štitnjače), reč je o stanju koga prati poremećaj rada hormona. Usled toga, zdrava i uravnotežena ishrana, kao i regulisanje hormona prirodnim putem, od ključnog su značaja u lečenju.

(Ne)pravilna ishrana i njen uticaj na lučenje hormona

Posledice hormonskog disbalansa, ipak, mogu se pokazati i kao prepreka u borbi sa hipotireozom. Kako su zamor, neraspoloženje i pojačana iscrpljenost njeni česti pratioci, često je lakše pribeći konzumaciji velikih količina šećera i ugljenih hidrata. No, cilj hipotireoza dijete upravo je u eliminisanju namirnica koje dodatno narušavaju hormonski balans.

S druge strane, pojačana potreba za hranom javlja se i kao posledica poremećaja lučenja hormona. Stoga se osobe koje pate od hipotireoze neretko susreću sa još jednim izazovom – kako smanjiti apetit.

Poznato je, pritom, i da nezdrave namirnice ne daju osećaj sitosti već još više podstiču glad. Razlog tome je njihov visok sadržaj prostih ugljenih hidrata. Za razliku od vlakana, proteina i složenih ugljenih hidrata, oni se mnogo brže razlažu u organizmu.

Međutim, to ima negativne posledice upravo na hormonsku ravnotežu. Naime, da bi obradilo proste ugljene hidrate, telu je potrebna i velika količina insulina. Zato nakon nezdravih obroka dolazi do naglog skoka nivoa insulina u krvi, da bi za kratko vreme taj nivo isto tako naglo i pao.

Nevolja je u tome što se organizam brzo navikava na ove insulinske „napade“. Zbog toga vremenom jača i potreba za unošenjem prostih ugljenih hidrata, a pre svega šećera. No, kad je reč o hormonskom disbalansu kao uzroku (odnosno simptomu) pod kojim se javlja hipotireoza, loše navike u ishrani uzrokuju lančanu reakciju: želja za nezdravim namirnicama posledica je disbalansa u radu hormona, a redovno konzumiranje tih namirnica ponovo izaziva njihovo nedovoljno ili preterano lučenje.

Kako smanjiti apetit pravilnim navikama u ishrani

Regulisanje apetita (kao, uostalom, i regulisanje hormona prirodnim putem), zahtevaće da proste ugljene hidrate u ishrani zamenimo složenim. Na taj način se insulin u krvi postepenije luči, te se i hranljivi sastojci sporije razlažu. Spram namirnica koje sadrže prerađeni šećer ili belo brašno (a to su najčešće peciva, testenine, slatkiši i procesuirana hrana), ishranu bi trebalo bazirati na namirnicama koje se sporije vare i na taj način produžavaju osećaj sitosti.

To je posebno važno kada je reč o stanjima poput poremećaja rada štitne žlezde. Pored eliminisanja šećera i industrijski obrađene hrane, nutricionisti preporučuju oprez i u konzumiranju namirnica kao što su beli krompir i pirinač, a koji takođe sadrže velike količine ugljenih hidrata. Njih je poželjno zameniti mahunarkama (pasulj, grašak, sočivo, soja, leblebije) kao i žitaricama od celog zrna. Pritom, za regulisanje hormona prirodnim putem važni su i sledeći sastojci:

hipotiroida

  1. Voće i povrće: Vitamini, minerali i antioksidansi iz ovih namirnica sprečavaju upalne procese i poboljšavaju rad srca i mozga. Kako hipotireoza neretko izaizva i probleme s varenjem, unos voća i povrća obezbeđuje dovoljnu količinu vlakana koja poboljšavaju rad organa za varenje.

  2. Proteini: Pored pravilnog razvoja mišića, tkiva i kostiju, proteini su važni za jačanje imuniteta i borbu protiv infekcija. Kod osoba koje pate od hipotireoze, proteini igraju važnu ulogu zbog toga što omogućavaju prenos hormona štitnjače kroz krvotok do svih tkiva u organizmu.

Pritom, jedan od važnih proteina u regulaciji rada štitne žlezde je glutation. Glutation se nalazi u svim ćelijama organizma i neophodan je za izbacivanje štetnih materija, jačanje imuniteta i sprečavanje upala. Da bi ga organizam proizveo u dovoljnim količinama, neophodno je ishranu obogatiti namirnicama poput karfiola, crnog i belog luka, brokolija i kelja.

  1. Omega-3 i omega-6 masne kiseline. Esencijalne masne kiseline su još jedna važna komponenta u normalnom fukcionisanju metabolizma i borbi protiv upala. Najbolji izvor omega-3 masnih kiselina je riba (sardine, skuša, losos), dok su suncokretovo, kukuruzno i sojino ulje bogati omega-6 masnim kiselinama.

Takođe, jedna od namirnica koja sadrži dovoljno masnih kiselina je i kokosovo ulje. Njegova hranljivost jača imuni sistem, održava zdrav metabolizam, reguliše nivo šećera u krvi i pomaže u borbi protiv umora i lošeg raspoloženja. Za regulaciju rada štitne žlezde važne su i prirodne, zdrave masti, a njih najviše ima u orašastim plodovima, maslinovom ulju, avokadu, orasima, jogurtu i semenkama lana.

Vitamini i minerali kao saveznici u lečenju hipotireoze

Iako ne mora biti direktan uzrok pod kojim nastaje hipotireoza, nedostatak vitamina i minerala u određenoj meri može pogoršati njene simptome. Njihov optimalni unos pomaže u jačanju imuniteta, ali je isto tako važan i za regulisanje hormona prirodnim putem. Prilikom lečenja hipotireoze, među najvažnije vitamine i minerale (kao i namirnice koje ih sadrže) spadaju:

  • Vitamin A (zeleno povrće, zeleno i žuto voće, šargarepa, mleko i mlečni proizvodi)

  • Vitamin D (jaja, riba, maslac i riblje ulje)

  • Gvožđe (pasulj, žumance, crveno meso, džigerica, cvekla i kelj)

  • Cink (jaja, pšenične klice, semenke)

  • Bakar (šljive i mahunarke)

  • Selen (prokelj, pšenične klice, crni luk, paradajz, brazilski orah)

Ipak, među najvanžnijim mineralima svakako je jod, budući da njegov nedostatak direktno utiče na pravilan rad štitne žlezde. Najbogatiji izvor joda predstavlja morsko povrće, odnosno zelene, crvene i smeđe alge.

Pored velike količine hranljivih sastojaka, ove namirnice sadrže i veoma mali broj kalorija. Baš iz tog razloga, konzumiranje morskog povrća pomaže u regulaciji telesne težine i izbacivanju toksina iz ogranizma.

Iako je usvajanje zdravih navika u ishrani najbolji način prirodnog regulisanja rada štitne žlezde, lečenje hipotireoze ipak zahteva i lekarski nadzor. Smernice i saveti stručnjaka u tome su izuzetno važni, jer će na taj način promena životnih navika pokazati i najbolje rezultate u lečenju.