NEOČEKIVANI SUPERSTAR

Marlen Ditrih je bila neodlučna kad je trebalo da prihvati ulogu u filmu „Plavi anđeo“. Govorila je da nema dara za takav film, da nije fotogenična…

 

Producent nemačkog filmskog studija UFA Erih Pomer i glumac Emil Janings hteli su da izazovu senzaciju širom sveta i angažovali su Marlen Ditrih.

marlen ditrih

Režiju „Plavog anđela“, kako glasi naslov filma inspirisanog romanom Hajnriha Mana Profesor Unrat ili kraj jednog tiranina, poverili su Jozefu fon Šternbergu, a Janings, koji se tek nedavno vratio iz Amerike, gde je osvojio prvog Oskara u istoriji tog priznanja,trebalo je da igra glavnu mušku ulogu.

Za ulogu zavodljive pevačice Lole-Lole bilo je nekoliko mogućih kandidatkinja, ali nijedna nije odgovara reditelju, koji je bio u potrazi za „večno ženstvenim“. Šternberg je svoju zvezdu otkrio slučajno, kada je u Berliner teatru u Šarlotenštrase u berlinskoj četvrti Krojcberg gledao mjuzikl „Dve kravate“. Glavne glumce je već bio angažovao za sporedne uloge u svom filmu.

– A onda mi je Marlen upala u oči, igrala je veoma malu ulogu. Mada nije bila najvitkija, savršeno se kretala. Imala je lice kakvo sam tražio: provokativno, čežnjivo, očarano, neodoljivo i očaravajuće – prisećao se kasnije Šternberg.

Marlen Ditrih, koja je tada bila u kasnim dvadesetim, bila je, međutim, neodlučna. Govorila je da nema dara za takav film, da nije fotogenična zbog „pačjeg nosa“ i da ne veruje da će moći da odigra ulogu zavodnice iz varijetea. Osim toga, njena porodica sigurno neće želeti da je vidi u „ulozi drolje“. Šternberg je, međutim, uporno navaljivao, sve dok na kraju nije potpisala ugovor.

Dramatična priča

„Plavi anđeo“ je priča o društvenom sunovatu ostarelog profesora gimnazije Imanuela Rata, koji doživljava propast zbog ljubavi prema barskoj pevačici Loli-Loli Frelih. Pošto su ga otpustili, ženi se Lolom, od koje postaje zavistan i trpi poniženja. Pevačica ga na kraju ostavlja i nalazi utehu u zagrljaju artiste Mazepe. Profesor ne može da podnese tu sramotu i umire za katedrom u gimnaziji u kojoj je radio.Dok je Hajnrih Man u romanu tematizovao osvetoljubivost, anarhističke potencijale svrgnutog tiranina i kritikovao „korumpiranu i licemernu nemačku malograđanštinu“, profesor u filmu je jednostavan i pošten čovek, koji doživljava propast zbog erotičnosti fatalne zavodnice. Mada kritika nije bila naklonjena filmu, publika je bila oduševljena.

Uloga pevačice Lole-Lole donela je Marlen Ditrih svetsku slavu.

– Ona peva i glumi gotovo odsutno, flegmatično. Ona je prosta, a da to ne glumi. Sve je film, nigde pozorišta – hvalio ju je kritičar Herbert Iering.

Organ Nacionalsocijalističke nemačke radničke partije (NSDAP) Narodni posmatrači doživeo je film kao „svesnu jevrejsku dekadenciju i kaljanje nemačkog duha i nemačkih vaspitnih vrednosti“.

Revolucija u istoriji filma

Mnogi savremenici su pojavljivanje Marlen Ditrih u ulozi pevačice sa podvezicama smatrali skandaloznim, ali film „Plavi anđeo“i danas se smatra revolucijom u istoriji filma. Pesme kao što su „Od glave do pete stvorena za ljubav“, „Ja sam zgodna Lola“ i „Deco, večeras ću nešto da biram“, a koje peva Ditrih, još tada su postale hit, piše „Berliner cajtung“.

Bekstvo iz Nemačke

Marlen Ditrih je iste večeri nakon premijernog prikazivanja „Plavog anđela“ prvog aprila 1930. u berlinskoj Palati „Glorija“ napustila Nemačku. U Holivudu je potpisala ugovor na sedam godina, gde su joj uloge u filmovima „Maroko“, „Šangaj ekspres“ i „Plavokosa Venera“omogućile da se uzdigne do obožavanog seks simbola.

Izvor: Blic.rs