U POBEDI ZASLUŽEN, U PORAZU POTREBAN

Francuski vojskovođa pre svake bitke posećivao je šampanjsku kuću Moet kako bi obezbedio zalihe vina. Ovoj vinariji ostao je veran do kraja.

 

Kada pomislite na šampanjac, prva stvar koja vam pada na pamet sigurno nije Napoleon, a sigurno ni jedan od najskupljih šampanj vina Moet.

moet

Ipak, možda će vas iznenaditi saznanje da je Napoleon Bonaparta imao veoma bliske veze sa vinskom kućom Moët & Chandon. Ta veza počinje jos 1782. godine, dok je budući imperator još uvek pohađao vojnu školu u Brijen-le-Šatou. Tamo je upoznao Žana-Remija Moeta, unuka Kloda Moeta, osnivača istoimene vinske kuće. Dva dečaka formirala su neraskidivo prijateljstvo koje je tokom godina dovelo do toga da Moet odigra prateću ulogu u francuskoj istoriji.

Pre svake bitke, osim Vaterloa, Napoleon bi posetio kuću Moët kako bi obnovio svoje zalihe vina, u skladu sa čuvenom rečenicom:

– Šampanjac! U pobedi je zaslužen, u porazu je potreban.

Čak i u porazima, Napoleonovo prijateljstvo sa porodicom Moet ostalo je jako. Najbolji primer za ovo je veliki poraz cara i Francuske – rat Šeste koalicije. Ne samo da je to dovelo do prvog Napoleonovog izgnanstva na ostrvo Elba, već su Rusi okupirali područje Šampanje i opustošili gotovo sve vinske podrume. Iako su Moetovi podrumi najgore prošli i bili opustošeni za 600 000 boca, niko nije paničio. Moet se držao stare francuske poslovice: “Qui a bu, boira”“ ili „Onaj ko je jednom bio pijan, opet će piti.“

– Svi ti vojnici koji su me osiromašili danas – sutra će mi doneti bogatstvo. Puštam ih da piju koliko god žele jer će sutra kada se vrate u svoju zemlju, upravo oni biti moji najbolji prodavci- rekao je Moet svim svojim prijateljima.

Posao kuće Moët povećao se u narednim godinama, a među mnogim klijentima koji su žudeli za ukusom finih mehurića, bili su neki od Napoleonovih poznatih protivnika – uključujući vojvodu Velingtona i Fridriha Vilhelma III, kralja Pruske.

Čak i pokloni koje su godinama razmenjivali ukazuju na duboku sponu između Napoleona i Moëta. Među njima je i replika Grand Trianona, zamka u Versaju, koju je Moet izgradio na svom imanju kao gostinski prostor za Napoleona i caricu Jozefinu.

Naravno, ni Napoleon se nije libio da uzvrati lepim gestovima. Ne samo da je porodici Moet poklonio poslednji od svojih poznatih šešira sa dva roga, već im je dodelio i odlikovanje Nacionalnog reda Legije časti.

Krunu ovog prijateljstva predstavljaju šampanjci Moet Imperial Brut i Rose koji su 1869. godine dobili ime po Napoleonu Bonaparti. Moet još uvek proizvodi vina pod imenom Imperial i to je razlog zašto je šampanjac neraskidivo povezan sa imenom vladara koji je obeležio jedan od najburnijih perioda u istoriji Evrope.

Izvor: Vinoifino.rs