RITUAL KOJI ČUVA SRCE

Istraživanja pokazuju da nam nivo dobrog holesterola (HDL) može biti sve bolji s godinama uz redovno ispijanje čaja, koje treba da praktikujemo svakodnevno.

 

Čaj je široko popularan aromatični napitak koji se konzumira širom sveta. U stvari, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN) tvrdi da je čaj piće koje se najviše konzumira u svetu, a da je na drugom mestu voda.

ispijanje čaja

Ovaj napitak je, kao što znamo, sposoban da nas ugreje za vreme hladnih zimskih dana. Čaj je takođe veoma cenjen zbog mnoštva zdravstvenih koristi koje ima u sebi i koje pruža. Na primer, istraživanje je otkrilo da svakodnevno ispijanje čaja može doneti i neke koristi za srce.

Prethodne studije su utvrdile sposobnost čaja da smanji rizik od srčanih i moždanih udara smanjenjem nivoa lipoproteina niske gustine ili LDL, tzv. „lošeg“ holesterola koji se nakuplja u arterijama. Međutim, ove studije nisu odgovorile kako ispijanje čaja utiče na „dobar“ holesterol (HDL), koji pomaže u sklanjanju lošeg holesterola iz arterija.

Nedavna studija objavljena u časopisu „American Heart Association“ otkrila je da šoljica čaja dnevno može usporiti prirodni pad HDL koji je povezan sa starenjem.

Veza između pijenja čaja i održavanja zdravog nivoa holesterola

Za ovu studiju, istraživači sa Univerziteta Pensilvanija analizirali su odnos između konzumiranja čaja i nivoa HDL u krvi. Posmatrali su više od 80.000 ljudi iz Tangšana, grada u Kini, tokom šestogodišnjeg perioda. Istraživači su otkrili da oni koji su pili čaj pokazuju znatno sporije smanjenje HDL nivoa tokom starenja. Oni su to povezali sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti za osam procenata.

BioLiver kapi za jetru

Istraživači su takođe otkrili da zeleni čaj ima znatno jači efekat na zdravlje srca od crnog čaja, iako obe vrste čaja sadrže velike količine polifenola i katehina, jedinjenja koja su poznata po svojim protivupalnim svojstvima.

Veza između povećanog konzumiranja čaja i sporijeg smanjenja nivoa HDL tokom procesa starenja primećena je kod svih učesnika, mada je bio izraženiji kod muškaraca starijih od 60 godina koji su pušili, bili gojazni ili su živeli sedentarnim (sedećim) načinom života.

„Primetili smo značajnu povezanost kod ovih ljudi, što ukazuje da opaženu povezanost ne može u potpunosti tumačiti nečiji sveukupni zdrav životni stil“, rekao je autor studije Ksiang Gao.

Međutim, ova studija je imala nekoliko ograničenja. Otkrića istraživača uglavnom su se zasnivala na samoinicijativnim informacijama o opštoj konzumaciji čaja (mesečno ili nedeljno). Studija takođe nije obuhvatila druge prehrambene informacije poput konzumiranja mesa, integralnih žitarica, voća i povrća. Pored toga, studija je isključivo analizirala ljude iz određene kineske zajednice koji ne moraju nužno predstavljati celokupno stanovništvo nacije.

Prema Džudit Vili-Roset, profesorki njujorškog medicinskog koledža „Albert Ajnštajn“, studija je uzela „oprezan pristup davanju prednosti“ pijenja čaja dok je analizirala njegov uticaj na nivo HDL.

„Mi s tendencijom starenja ne govorimo mnogo o padu HDL holesterola, a naše glavne životne strategije za pokušaj povećanja su snažna fizička aktivnost i gubitak kilograma“, dodala je profesorka, napomenuvši da je lepo znati kako i drugi životni izbori mogu pomoći u podržavanju tih napora.