VAŽNA JE PREVENCIJA

Iako može lako da se tretira, infekcija urinarnog trakta ima tendenciju da se zakomplikuje, usled čega može doći do zatajenja pojedinih organa mokraćnog sistema, poput bešike i bubrega.

 

Infekcija urinarnog trakta (infekcija mokraćnih puteva) utiče na bilo koji deo čovekovog mokraćnog sistema – bešiku, bubrege, uretru… Većina problema koji nastaju ovom infekcijom podrazumevaju upale mokraćne bešike i mokraćne cevi, a zbog ljudske anatomije oni pogađaju češće žene nego muškarce.

infekcija urinarnog trakta

Kada infekcija urinarnog trakta pogađa bešiku, stanje se često opisuje kao bolno i neugodno. Osim snažnog i upornog nagona za mokrenjem, osobe mogu osećati i karličnu bol (uobičajenu kod žena) i peckanje prilikom mokrenja. Njihov urin obično je taman ili zamućen, ima jak miris, a može i da sadrži krv.

Međutim, infekcija mokraćnih kanala ne izaziva uvek simptome, što je čini problematičnom. Iako asimptomatska, ova infekcija često nestaje sama od sebe, ali se u nekim slučajevima širi od bešike do bubrega, gde može prouzrokovati trajno oštećenje ili čak zatajenje ovih organa.

Komplikacije – pijelonefritis i urosepsa

Asimptomatska infekcija urinarnog trakta može kasnije da izazove određene simptome, pogotovo kada infekcija dopre do bešike ili bubrega. Do tada se lečenje oralnim antibioticima produžava na 14 dana umesto uobičajenih sedam dana da se infekcija u potpunosti reši.

Međutim, postoje slučajevi kada infekcija urinarnog trakta može da rezultira i visokom telesnom temperaturom i dehidracijom. Kada se to dogodi, neophodna je hospitalizacija, intravenska injekcija antibiotika i davanje tečnosti.

Dva najčešća uzroka infekcije mokraćnih puteva su bakterije ešerihija i klebsijela, koje se često nalaze u gastrointestinalnom traktu. Iako su relativno bezopasne u gastrointestinalnom traktu, one mogu izazvati teške infekcije ako se šire u druge okolne organe.

Na primer, ešerihija može izazvati trajno oštećenje ako inficira bubrege i naruši njihovu funkciju. Telo se oslanja na bubrege u obavljanju različitih važnih zadataka, poput filtriranja krvi, održavanja ukupne ravnoteže tečnosti i stvaranja hormona koji pomažu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Kada bubrezi prestanu pravilno da funkcionišu, to može izazvati zadržavanje tečnosti, što dovodi do povišenog krvnog pritiska, nakupljanja otpada i, na kraju, zatajenja bubrega.

Hronična upala bubrega poznata je kao pijelonefritis. Ovo bolno i često opasno stanje može uzrokovati da bubrezi nabubre i dopuste bakterijama da uđu u krvotok. Pijelonefritis nastao usled infekcije mokraćnih puteva praćen je krvlju u mokraći, čestim mokrenjem s vrlo malo izlaza i niskim krvnim pritiskom.

Kada nelečena infekcija urinarnog trakta ili pijelonefritis izazivaju ulazak bakterija u krvotok, to dovodi do stanja poznatog kao urosepsa. Pored uobičajenih simptoma, urosepsa izaziva i bol na donjim stranama leđa, ekstremni umor, otežano disanje, ubrzan rad srca, nesvesticu, anksioznost i visoku temperaturu. Urosepsa takođe može da napreduje do sepse, koja dalje dovodi do septičnog šoka ili zastoja u radu više organa.

Prevencija i kućni lekovi

Infekcija urinarnog trakta je uobičajeno stanje, posebno kod žena. Statistički podaci pokazuju da je oko 50 odsto žena širom sveta barem jednom obolelo od ove infekcije. Međutim, to ne znači da se ovo stanje ne može izbeći. Sposobnost prepoznavanja simptoma infekcije može vam pomoći da potražite lečenje mnogo pre nego što se ona proširi na druge organe.

Moguće je smanjiti rizik od nastanka infekcije mokraćnih kanala. Evo nekoliko korisnih saveta kako da to sprečite:

– Uvek ostanite hidrirani. Pijenje dosta vode može vam pomoći da bakterije nestanu iz mokraćnog sistema.

– Održavajte higijenu. Redovno perite svoje intimne organe i nosite čisto i suvo donje rublje.

– Kada žene peru vaginalno područje, potrebno je da intimnu regiju obrišu od prednjeg do zadnjeg dela kako bi se sprečio ulazak ešerihije u mokraćnu cev.

– Praznite bešiku potpuno i što je češće moguće.

– Obavezno urinirajte odmah nakon seksa.

Lekari obično propisuju antibiotike za lečenje infekcije mokraćnih puteva. Ipak, postoje prirodni lekovi koje možete koristiti da biste se kod kuće borili s ovim problemom. Evo nekih od najefikasnijih, sudeći prema obavljenim naučnim studijama.

  • pravilna hidratacija
  • učestalo mokrenje
  • sok i čaj od brusnice
  • probiotici (dodaci i fermentisani prehrambeni proizvodi)
  • vitamin C
  • pravilna i redovna higijena

Infekcija urinarnog trakta se u ranim fazama može sama otkloniti, ali vas lečenje odmah po otkrivanju simptoma može spasiti od mogućih komplikacija opasnih po život. Da biste sprečili ovu infekciju, važno je da se stalno hidrirate, obavljate redovnu higijenu i uzimate probiotike i suplemente vitamina C kako biste poboljšali sposobnost tela da se bori protiv bakterijskih infekcija.