HIT NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Ovo je originalna poštanska marka izdata 1956. povodom sto godina od rođenja Nikole Tesle.  Trenutno se radi na skici za novu poštansku markicu sa likom ovog genija, na kojoj će pisati „američki naučnik srpskog porekla“.

 

Nekako u isto vreme kada je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio da je Srbija uputila protestnu notu zvaničnicima Evropske komisije zbog toga što je na internet prezentaciji Evropske unije Nikola Tesla predstavljen kao Hrvat, a kasnije taj podatak izbačen, u javnosti se pojavila jedna stara USA poštanska marka i preplavila društvene mreže.

poštanska markica

Ova markica je izdata davne 1956. godine, povodom sto godina od rođenja Tesle, a na njoj piše: Nikola Tesla američko-srpski genije.

Poštanska marka, osim što je sredstvo plaćanja poštanskih usluga, istovremeno predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola nacionalne kulture. Neverne Tome će se možda pitati zašto na ovoj markici ne piše njena vrednost u dolarima, ali i danas savremene američke markice često na sebi nemaju nominalnu vrednost. U Americi je popularan tzv. „Forever stamp“ i sa ovakvom „Zauvek markicom“ možete (uvek) da pošaljete jedno standardno pismo.  

Nikolu Lončara predsednika Tesline naučne fondacije (TNF) iz Filadelfije pitali smo da nam potvrdi autentičnost ove stare markice, a on nam je rekao: „Ovo je originalna markica izdata povodom sto godina od rođenja Nikole Tesle.  Ovom prilikom ekskluzivno otkrivam da sa slikarkom Sarom Radovanović, koja pripada trećoj generaciji Srba u Americi, upravo radimo na skici za novu markicu sa likom Tesle. Na markici će pored Tesle, srpske i američke zastave pisati i „američki naučnik srpskog porekla“. Kada završimo ovaj posao, taj rad ćemo prezentovati USA pošti. Iako znamo da je to veliki i dug proces, mi verujemo u pozitivan ishod. Naša fondacija je početkom 2020. Sari Radovanović iz Los Anđelesa dodelila nagradu za najbolje umetničko delo na temu Tesle u prethodnoj godini.“

Kako je ova stara poštanska markica iz Amerike postala svojevrsan hit na internetu, a maj 2020. između ostalog upamćen po „raspravi“ Srbije sa EU o Teslinom poreklu i nacionalnoj pripadnosti, pisac ovih redova imao je potrebu da podseti na sledeće činjenice iz Teslinog života.

Sin pravoslavnog sveštenika

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. u Smiljanu, Vojnoj granici, posebnoj oblasti Habzburške monarhije, pod vladavinom cara Franca Jozefa I. Tesla se rodio u srpskoj porodici, pravoslavnog sveštenika, Milutina Tesle i Georgine – Đuke Tesle, rođene Mandić.

Brod „Srbija

Zalaganjem Save Kosanovića (sin Tesline najmlađe sestre Marice) svi lični predmeti i spisi Nikole Tesle preneti su u Beograd. Zaostavština Nikole Tesle je brodom „Srbija stigla u Jugoslaviju septembra 1951. godine.

Sestrić srpski diplomata

Teslin sestrić, Sava Kosanović srpski političar, publicista i diplomata, za vreme ujakovog života bio je član Vlade Kraljevine Jugoslavije u izbeglištvu i boravio je u Njujorku. Posle Tesline smrti, staranje o njegovoj imovini je prema sudskoj odluci američkih vlasti iz januara 1943. pripalo Savi Kosanoviću.

Zaostavština uvrštena u UNESCO registar „Pamćenje sveta“

Celokupna zaostavština Nikole Tesle koja je preneta u Beograd 1951. i danas se nalazi u Muzeju Nikola Tesla u Srbiji. Uviđajući univerzalni značaj Tesle i njegovog stvaralaštva, UNESCO je 2003. njegovu arhivu, kao deo pokretnog dokumentarnog nasleđa čovečanstva, uvrstio u registar „Pamćenje sveta“, što predstavlјa najviši oblik zaštite nekog kulturnog dobra.

Prvo odlikovanje u Srbiji orden Sv. Save II reda

Teslu je u Beogradu uz najviše počasti primio Aleksandar Obrenović, i to 2. juna 1892. a Ukazom kralјevskih namesnika, u ime kralјa Srbije, Tesla je odlikovan ordenom Sv. Save II reda. Ovaj orden je prvo odlikovanje koje je Tesla dobio za svoj naučni rad.

Nekrolog kralјu Aleksandru

U „Nјujork Tajmsu“ Tesla objavlјuje 1934. nekrolog ubijenom kralјu Aleksandru I Karađorđeviću.

Susret sa kralјem Petrom II

Kralј Petar II Karađorđević sreo se 1942. sa Teslom u njegovom apartmanu u hotelu Nјujorker. Mladi kralј zapisao je kasnije u svom dnevniku da su Tesline reči bile dirlјive i da su obojica plakali.

Ispraćaj uz rodolјubivu pesmu „Tamo daleko“

Nikola Tesla preminuo je u snu 7. januara 1943. u svom apartmanu na 33. spratu hotela Nјujorker, u kome je proveo poslednjih deset godina života. Komemoracija povodom njegove smrti održana je 10. januara i prenosio ju je radio Nјujork. Za vreme komemoracije svirali su srpsku rodolјubivu pesmu Tamo daleko. 

Piše: Marina Bulatović