VINSKA KULTURA

Pikti, grupa naroda keltskog porekla, pamte se kao ponosan narod koji je dugo odolevao nasrtajima Rimljana, a nakon pada Carstva obožavali vino sa juga Evrope.

 

Otkriće stručnjaka sa Univerziteta u Aberdinu baca novo svetlo na vinsku kulturu hladnog severa kontinenta, jer su starosedeoci Škotske, narod Pikti, imali nesvakidašnji običaj.

pikti

Vinska istorija Evrope obogaćena je za jedno vrlo značajno saznanje o vinskoj kulturi severa Evrope. Tim Univerziteta u Aberdinu otkrio je dokaze da su Pikti, starosedeoci Škotske, u vekovima nakon kraja Rimskog carstva uživali u vinu sa Mediterana.

Pikti, grupa naroda keltskog porekla koji su do ranog srednjeg veka naseljavali istočnu i severnu Škotsku, pamte se kao ponosan narod koji je dugo odolevao nasrtajima Rimljana, ali se o njihovoj materijalnoj kulturi ne zna puno. Poslednjih decenija se slika o Piktima kao o primitivnim varvarima menja u korist tačnije i laskavije istorijske predstave o sofisticiranoj kulturi kadroj za velike arhitektonske podvige i za rafinirani varoški život. Otkriće da je u velikom naselju koje je bilo smešteno u blizini varoši Rajni u Škotskoj, živelo čak do 4.000 ljudi, mnogo više nego što se ranije verovalo, veliki je doprinos toj novoj predstavi o Piktima. A jedan od najzanimljivijih detalja jeste grupa dokaza da su Pikti iz naselja danas poznatog kao Tap O’Not uživali u vinu donetog iz južnih krajeva Evrope, i to u šestom ili sedmom veku nove ere.

– Pronađeni su tragovi čuvanja vina, kao i staklene posude izrađene u zapadnoj Francuskoj – navode arheolozi sa Univerziteta u Aberdinu, koji navode da su se takvi predmeti mogli pronađi samo u domovima ljudi, kako su rekli, „koji su pripadali najvišoj klasi društva, verovatno i povezani sa kraljevima“. Otkriće da su moćni ljudi ove tajnovite epohe uživali u uvoznim vinima sa juga sugeriše da je kultura Pikta umnogome dugovala kontinuitetu sa vrhuncem rimske civilizacije.

Veza Škotske i vinarstva je tema koja sadrži mnoge uzbudljive, a nedovoljno istražene tragove. Iako je zbog hladne i vlažne klime Škotska izrazito nepodesna za gajenje vinove loze, postoje nagoveštaji da su tokom srednjeg veka i otopljenja koje je zahvatilo sever Evrope između 1000. i 1300. godine nove ere u Škotskoj postojali – aktivni vinogradi! Poslednjih decenija – ili vekova – u Škotskoj je postojala jedna, uslovno, prava vinarija, Chateau Largo, koja je prvo vino, napravljeno od hibridnih sorti koje mogu da izdrže severnu klimu, napravila 2015. godine i izložila se podsmehu svetske vinske javnosti. Razočarani vlasnik je, nakon nekoliko veoma hladnih i vlažnih leta, iskrčio vinograd i, kao i njegovi preci iz ranog srednjeg veka, okrenuo se uživanju u vinima sa toplog juga Evrope.

Izvor: Vinoifino.rs