CRNI LUK KAO LEK ZA RESPIRATORNE TEGOBE

Antivirusna dejstva crnog luka dozvoljavaju mu da se tretira crni luk kao lek. Posebno se preporučuje kod prehlada i gripa.

Zdravstveni stručnjaci priznaju činjenicu da crni luk kao lek ima velike prednosti za pacijente sa hroničnom astmom, alergijskim bronhitisom, prehladom i drugim respiratornim tegobama.

Crni luk kao lek za sve respiratorne tegobe, prehladu i grip

Možete li da zamislite recept za slano jelo bez crnog luka? Ovo lukovičasto povrće, jedan od najstarijih jestivih sastojaka u hrani koji je poznat čovečanstvu, nalazi se u ogromnom broju recepata. Crni luk je povrće koje se naučno zove Allium cepa.

On sadrži niz antioksidantnih jedinjenja koja su veoma efikasna u neutralisanju slobodnih radikala prisutnih u ljudskom telu. Crni luk se koristi u medicinske svrhe vekovima unazad. Čak i Svetska zdravstvena organizacija  potvrđuje da je crni luk koristan za osobe sa smanjenim apetitom i za one koji pate od ateroskleroze.

Crni luk kao lek

Bilo da je sirov ili kuvan, crni luk ima brojna lekovita dejstva. I možete ga jesti kad god želite – danju ili noću. Ovo povrće je odličan izvor vitamina C i B6, folata, gvožđa i kalijuma. Crni luk je takođe bogat manganom koji nudi zaštitu od prehlade i gripa.

Alium i alil disulfid, dve fitohemikalije prisutne u luku, se konvertuju u alicin nakon gutanja. Alicin, prema određenim studijama, ima svojstva u borbi protiv raka i dijabetesa. Takođe, može da smanji krutost krvnih sudova i snižava nivo krvnog pritiska. Čak i druge vrste luka, kao što su sremuš, praziluk i vlašac imaju slične zdravstvene prednosti.

Crni luk takođe sadrži kvercetin, još jedan antioksidans koji se bori protiv upala. Još interesantnije, kuvanje luka u supi ne umanjuje njegovu vrednost kvercetina, već jednostavno prenosi antioksidanse iz povrća u supu ili čorbu.

Čak i etarsko ulje iz crnog luka ima koristi. Ovo ulje ima antiseptičko i antibakterijsko dejstvo.

Crni luk, kada se kombinuje sa belim lukom, može imati veću korist. Ove dve vrste luka su poznate kao efikasni antidepresivi, analgetici, antikoagulansi i protiv-upalna sredstva.

Mada luk ne može da izazove direktno gubitak težine, konzumirajući njega umesto visoko-kalorijske hrane može dati neki doprinos.

Da li je crni luk kao lek bolje jesti sirov ili kuvan?

Bez obzira da li je sirov ili kuvan – luk je super zdrava hrana. Međutim, sirovi crni luk ima viši nivo organskih jedinjenja sumpora koja nude brojne prednosti. Jedna studija je utvrdila da spoljašnji slojevi mesa luka imaju najveću koncentraciju flavonoida – dakle, uklonite onoliko malo ovog dela koliko je moguće dok čistite luk.

Kuvani luk takođe ima zdravstvene koristi. On služi kao dobar izvor vlakana i bakra. Vlakna pomažu protiv problema sa probavom, dok bakar doprinosi komunikaciji među moždanim ćelijama. Čak i kiseli luk ima većinu koristi koje luk inače pruža. Jednu stvar treba napomenuti o kiselom luku, ipak, a to je da većina brendova sadrže aditive i mogu biti štetni.

Sve zdravstvene prednosti i lekovita dejstva crnog luka se pripisuju njegovim hranljivim sastojcima. U daljem tekstu ćemo navesti najvažnije zdravstvene prednosti crnog luka.

Crni luk kao lek za respiratorne tegobe i infekcije

Ekspektorantska svojstva crnog luka mogu pomoći u lečenju prehlade i drugih respiratornih infekcija i poremećaja.

Tako se ovo lukovičasto povrće može koristiti kod sledećih respiratornih tegoba i stanja:

  • Crni luk za kašalj
  • Crni luk za izbacivanje šlajma
  • Crni luk za bronhitis
  • Crni luk za sinuse
  • Crni luk za prehladu
  • Crni luk za grip
  • Crni luk za nos (protiv zagušenja)

Nestabilna ulja prisutna u luku opuštaju sluz (šlajm) i sprečavaju njeno sveže formiranje. Crni luk se koristi vekovima u lečenju kašlja, bronhitisa, zagušenja, gripa, upale sinusa i drugih respiratornih tegoba i infekcija. Sirov luk se preporučuje u borbi protiv prehlade i gripa, pre svega, zahvaljujući tome što ima antivirusna dejstva (a znamo da su virusi izazivači prehlade i gripa).

Konzumiranje jednake mešavine soka od crnog luka i meda može olakšati upalu grla i kašalj.

Kombinacija meda i crnog luka je dobro poznat prirodni lek koji se koristi protiv kašlja od davnina. Oba sastojka imaju antibiotsko i svojstvo za iskašljavanje, koja pomažu da se smanje simptomi povezani sa kašljem, kako bi se sprečilo da nastane veći zdravstveni problem. Takođe, crni luk i med imaju moć da ojačaju imunološki sistem u cilju povećanja njegovog odgovora na viruse, bakterije i druge mikroorganizme koji izazivaju respiratorne probleme.

Crni luk i med – recept br. 1

Sastojci:

– 1 srednji crni luk

– 2 čaše vode

– sok od jednog limuna

– 2 kašičice meda

Priprema:

Oljuštiti luk i iseći ga na velike kriške, a zatim kuvati 15 minuta u dve čaše vode.

Kada provri, sklonite sa vatre i ostavite da odstoji 5 minuta. Zatim dodati dve kašičice meda i sok od limuna.

Najbolje je da dobijenu tečnost pijete 2 do 3 puta dnevno.

Sweden bitter oglas 900px

Crni luk i med – recept br. 2

Sastojci:

– 1 glavica crnog luka

– 2-3 kašike meda

Priprema:

Oljuštite i isecite luk na male kriške i stavite u činiju. Zatim dodajte med i pustite da odstoji preko noći.

Sledećeg jutra, procedite smešu kroz gustu gazu ili sito i koristite celu ovu dozu tokom dana.

Možete uzeti ovaj lek u svom prirodnom obliku ili ga možete razrediti u čaši vode.

Preporučuje se da uzmete kašiku ovog sirupa svaka 2 sata za najbolje rezultate.

Koji god recept da odaberete, važno je da znate da se rezultati ne javljaju odmah. Da bi ovaj lek mogao da radi kao umirujuće sredstvo, potrebno je uzeti ga u različitim dozama. Tek tada može da vam pomogne da se izborite sa kašljem.

Crni luk kao lek protiv zapušenog nosa

Da koristite crni luk u nos protiv zagušenja, prevashodno kod dece (ukoliko želite da zaobiđete sintetičke kapi za nos, koje se inače i ne preporučuju za malu decu), sledite sledeći recept:

Iscedite 1 kap soka od crvenog (crnog) luka i dodajte 5 kapi vode, prethodno prokuvane i ohlađene, te ovaj rastvor ukapavajte detetu u nos, naročito kod dužeg trajanja prehlade. Treba da ukapate po 1-2 kapi u svaku nozdrvu i možete to raditi 1-3 puta na dan.

Crni luk kao lek protiv gripa

Da koristite crni luk protiv gripa: dodajte sok od 1 limuna, 1 kašiku meda i 2 kašike soka od crnog luka u 1 čašu vruće vode i pijte ovo 5-6 puta dnevno.

Crni luk kao lek za astmu

Prema američkom istraživanju, pacijenti sa respiratornim problemima kao što su astma i alergijski rinitis mogu imati koristi od određenog voća i povrća, a crni luk je jedno od njih.

Anti-inflamatorna svojstva luka takođe mogu pomoći da ublažite respiratorne bolesti. Ako patite od respiratornih oboljenja, možete jednostavno uključiti crni luk u svoju ishranu (pored vašeg leka) za brže ublažavanje simptoma. Uključite crni luk u salatama i drugim jelima.

Crni luk kao lek protiv visoke temperature

Dokazano je i da crni luk protiv temperature takođe može da pomogne.

Izvor: Prirodanadar.rs