MEHANIČKI, ELEKTRIČNI I SOFTVERSKI KVAROVI

Kao i kad su automobili u pitanju, uvreženo je mišljenje da i kod mobilnih telefona vlada prava mala teorija zavere da se prave što „kratkoročniji“ modeli, ne bi li korisnici stalno kupovali nove modele i tako održavali velike kompanije vitalnim.

 

Ono što je bio čuveni Mercedesov model w123, to je na polju mobilne telefonije, bio Nokijin model 3310. Popularna „stodvaestrojka“ može se i danas, posle više od 40 godina, ponegde videti na ulicama, a kvarovi kakvi postoje na Android telefonima današnjici nisu postojali na staroj dobroj Nokiji.

Kvarovi na Android telefonima

Činjenica je, pak, da i automobili i mobilni telefoni imaju (uglavnom) dve godine garancije. U, savremenoj eri, gde nas informacije sustižu svake sekunde, sveopšta brzina življenja je učinila i da se uređaji brže troše. Nepisano je pravilo, da je većina Androida prilično stara na isteku svog dvogodišnjeg „mandata“. Ako i nije pokvaren, taj model je odavno prevaziđen. A kvarovi na smart telefonima mogu biti raznoliki.

Vrste kvarova

Svaka nova generacija mobilnih telefona je tehnički savršenija kada su u pitanju performanse, ali otpornost telefona u pojedinim segmentima čak i opada, dok se u drugim poboljšava. Kvarovi na Android telefonima su gotovo neminovnost, bez obzira na to što se svi modeli testiraju, pre puštanja u promet. Neki se kvare češće, neki ređe, ali malo ko je proša bez intervencije servisera za mobilne telefone

Kvarovi mogu biti različite prirode, mehanički, električni ili softverski. Koji god da je kvar u pitanju, preporuka je da se ne preduzima ništa na svoju ruku, jer se nakon otvaranja telefona gubi pravo na popravku u ovlašćenom servisu, bez obzira na to što je telefon pod garancijom. 

Mehanički kvarovi

Sasvim sigurno najčešći problem današnjih telefona. Ovde se pre svega misli na polomljen ekran, kućište ili matična ploča. Najčešći je prvi. Nekad je razbijeni deo ekrana mali, slomi se samo prednje staklo LCD-a, pa ga korisnici zadržavaju i tako koriste. Bitno je znati da su telefoni sa većom dijagonalom ekrana senzitivniji i skloni razbijanju. Razbijeno kućište (maska) se lako zameni u servisu mobilnih telefona, dok polomljena matična ploča, znači da je, kao i prilikom nedostatka ulja u automobilu, vreme za drugi uređaj.

Električni kvarovi

Ukoliko se pokvare kondenzatori, otpornici ili tranzistor, u pitanju je električni kvar koji se rešava zamenom originalnog dela. Najčešći uzrok ovih kvarova je pojava vlage u telefonu jer voda uzrokuje pojavu korozije na različitim delovima. Kvar na električnim delovima može se javiti i usled neispravnog punjača. Ako telefon upadne u vodu, prvo treba da se isključi, potom da se izvadi baterija i onda prosuši unutrašnjost telefona (tako što ćete na primer ostaviti telefon u pirinču, kako bi upio vlagu). Ovakvi kvarovi se rešavaju materijama za čišćenje korozije sa elektro elemenata ili pomoću ultrazvuka koji radi isto. 

Softverski kvarovi

Softverski kvarovi ili „bagovi“ su takođe česta vrsta kvarova na Android telefonima. Kada neki od programa ili aplikacija prestane da radili ili počne da se čudno ponaša, to je znak da se telefon treba očistiti od virusa i nepotrebnog sadržaja, zatim nadograditi i fragmentirati.

Svi savremeni telefoni, bez obzira na zvučnost imena proizvođača, skloni su povremenim softverskim problemima. Do softverskih problema dolazi iz raznoraznih razloga, a korsnik često nije krivac zbog toga.

Prevencija je gotovo uvek najbolja zaštita telefona, bez obzira da li se radi o zaštitnim folijama, maskama ili futrolama. Korišćenje da temperaturi od 0 do 35 stepeni Celzijusa, takođe je važno za dugovečnost ovih uređaja.