PILEĆA KRILCA SA MALIDŽANOM

Iz Severne Makedonije stižu ukusna pileća krilca sa malidžanom, tj. ajvarom koji se pravi od plavog patlidžana i zelene ljute papričice. Pikantni malidžano jeste umak za sočna krilca koja su uz njega još ukusnija i sočnija.

krilca sa malidžanom

Sastojci:

600 grama pilećih krilca
3 plava patlidžana
1 ljuta paprika
50 grama seckanih oraha
200 grama sira
2 jaja
4 češnja belog luka
1 kašika mešavine začina
100 grama brašna
100 grama prezle
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Plavom patlidžanu odsečemo peteljke i isečemo na polovine po dužini. Polovine plavog patlidžana zasečemo nožem na više mesta, posolimo, poređamo u tepsiju obloženu kuvarskim papirom i poprskamo uljem. Pečemo 40 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

U šerpu sa provrelom vodom dodamo mešavinu začina i stavimo krilca da se kuvaju 30-ak minuta.

Pripremamo zeleni ajvar (malidžano) tako što u drveni avan stavimo češnjeve belog luka, posolimo ih i izdrobimo tučkom. Dodamo orahe i produžimo da drobimo sastojke. U veći sud stavimo sir i izdrobimo ga viljuškom. Dodamo orahe sa belim lukom i promešamo. Pomoću kašike vadimo meso plavog paradajza, odstranjujući ljuske, i stavimo ga u avan. Izdrobimo tučkom. Dodamo u sud sa sirom i promešamo. Ljutu papriku sitno isečemo, dodamo u sud i promešamo.

U sud polupamo jaja i izmutimo žicom za mućenje. Svako krilce uvaljamo u brašno, zatim u izmućena jaja i na kraju u prezlu. Pržimo krilca u tiganju u većoj količini zagrejanog ulja.

Ispečena krilca stavimo na činiju obloženu papirom da upije nepotrebnu masnoću. Na sredinu tanjira za serviranje stavimo dva lista zelene salate. Na salatu serviramo malidžano, a oko malidžana serviramo pileća krilca.

Prijatno!