ZVONA I ZVONARI

Ovih dana je iz štampe izašao novi roman proznog pisca i pesnika Ivana Sokača „Zvona i zvonari“, koji je objavila izdavačka kuća Alma iz Beograda.

 

Interesantna priča romana „Zvona i zvonari“ pokušava da izbriše sve razlike među ljudima, da ih pomiri i ukaže im na prolaznost, na izvornu jednakost i put ljubavi kojim treba da koračaju.

zvona zvonari

Radnja romana „Zvona i zvonari“ odvija se u današnjem vremenu, ali duboko dotiče prošlost i sve vere na prostoru Balkana.

Glavni junak Jakov je „beogradsko dete”, po veroispovesti katolik, koji svim svojim bićem traga za pravdom, razumom i istinom. Na poziv oca Nikolaja, prijatelja iz mladosti, kreće ka manastiru Staro Hopovo, ali ga put iznenada odvodi na sasvim drugu stranu. Na tom putu, na kojem traži spas za malu Selmu, sreće ljude suočene sa sopstvenom prošlošću koju nevoljno i teško vuku za sobom.

Knjiga „Zvona i zvonari” je roman psihološko-komercijalnog karaktera, čija priča putuje preko beogradske kaldrme do bosanskih brda i banatskih ravnica, pa sve do nemačkih varošica i nazad.

U romanu se ruše stereotipi, postavljaju se pitanja i nude odgovori. Od pitanja krivice i onoga što čovekova slabost proizvede, pa do psihosocijalnog defekta potpadanja verskim i etnonacionalnim manipulacijama.

Ova veoma interesantna priča pokušava da izbriše sve razlike među ljudima, da ih pomiri i ukaže im na prolaznost, na izvornu jednakost i put ljubavi kojim treba da koračaju.

Izdavač: Alma
Broj strana: 323
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 21 cm (A5)
Godina izdanja: 2020.

O autoru:

Ivan Sokač rođen je u Beogradu 1975. godine. Prozni pisac i poeta, član Udruženja književnika Srbije. Do 2020. godine autor je sedam publikacija beletristike. Nagrađen ordenom Antona Pavloviča Čehova, koji dodeljuje Savez pisaca Rusije za doprinos savremenoj ruskoj književnosti, nominovan u Moskvi za književnu nagradu „Sergej Jesenjin” (2018) i uvršten u „Antologiju ruske poezije” (2019). Prestižno izdanje savremene poezije na nemačkom jeziku „Frankfurter Bibliothek” (August von Goethe, 2020), prisutno u nacionalnim bibliotekama Nemačke i Švajcarske, Bečkoj državnoj biblioteci, kao i Nacionalnoj kongresnoj biblioteci u Vašingtonu, takođe sadrži pesme Ivana Sokača, čija je poezija uvrštena i u antologiju posleratne srpske poezije „pesnika rođenih 1946-1996” (2020). Prevođen i prisutan u inostranim i domaćim književnim krugovima.