SOČNE I PUNE ZDRAVLJA

Plod maline je prepoznatljive crvene boje i jedinstvenog sočnog ukusa. Njena niska kaloričnost stvara sitost, a poseduje i izvesne zdravstvene blagodeti.

 

Kao malo i ukusno crveno zlato naše lepe Srbije, maline predstavljaju brend po kome smo nadaleko čuveni u svetu.

maline

Ovaj mali grm, koji poreklo vodi iz jugoistočnih delova Evrope, postao je široko rasprostranjen u našim krajevima.

Kako prenosi portal Majka priroda, malina se gaji na parcelama koje su brdskog ili umereno-brdskog predela. Maline imaju primamljiv izgled, boju, miris i ukus.

Plod maline je prepoznatljive crvene boje, sa ukusom koji osvaja srca svakog ko je prvi put proba.

Uzgajanje maline

Zahteva veliki trud i angažovanje prilikom uzgajanja. Potrebno je po nekoliko puta orezivati i navodnjavati. Podložna je klimatskom uticaju, nepogode mogu ostaviti veoma štetne posledice na ovu vrstu.

Visoke temperature podnose sasvim dobro. Preporuka je da se orezuju u oktobru ili novembru, dok se najbolji rezultati pri branju maline javljaju tokom juna i jula.

Za maline je potrebna parcela po izboru, drveni štapovi kako bi se malina privezala i bila uzdignuta od zemlje, jer samo tako malina može dati najbolje rezultate. Pored svog ukusa i prepoznatljivog mirisa, malina predstavlja odličan dodatni izvor zarade za sve one koji vole da rade na plantažama širom Srbije.

Kaloričnost maline

Maline ne sadrže previše kalorija, ali imaju veliku energetsku vrednost i naše telo održavaju zdravim i ispunjenim duži vremenski period.

Dve stotine grama malina sadrži u sebi 104 kalorije. U strukturi maline preovlađuje udeo vode koji je znatno veći od udela ostalih supstanci i on iznosi oko 80 odsto. Takođe, u malini ima masti, ugljenih hidrata, proteina i vlakana koji zajedno čine preostalih 20 procenata njene strukture.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Bogatstvo vitaminima u malinama takođe ne izostaje. Izrazito je bogata vitaminom C, kao i vitaminima B, E i K. Iako obiluje vitaminima, ove količine vitamina ne mogu da zadovolje sve naše potrebe tokom dana, ali svakako mogu doprineti da se bolje i zdravije osećamo.

Malina je odličan izvor fruktoze, ali je najbogatija vlaknima. Vlakna maline su izrazito dobra u borbi protiv raka, a takođe i za lečenje mnogih drugih bolesti.

Lekovita svojstva maline

Razlog više da svi uživamo u malini jeste lekovito dejstvo koje ima na naš organizam. Malinu je dobro jesti u svakoj prilici, jer malina obezbeđuje energiju koja nam je potrebna, održava krvne sudove u zdravom stanju, odlična je za poboljšanje krvne slike, normalno funkcionisanje nervnog sistema i povećanje apetita kod male dece, a služi i za suzbijanje mučnina, osećaja povraćanja i tegoba na želucu.

Osim ovoga, malina može još da se koristi u svrhe lečenja unutrašnjih organa kao što su creva, srce i želudac. Malina potpomaže poboljšanju varenja i pomaže kod pročišćavanja sistema za varenje.

Ukoliko imate problema sa urinarnim infekcijama, malina je i ovde pravo rešenje. Listovi maline se mogu koristiti za spremanje čaja koji potpomaže kod bolesti srca, hemoroida i oboljenja na koži.

Zaista je veliki raspon mogućnosti u konzumiranju maline. Malinu možemo konzumirati u njenom prirodnom obliku ili kao sok, džem ili sirup.

Veoma je važno napomenuti za mlade žene koje bi volele da rađaju – malina može pomoći da začnete! Konzumiranjem svega 100 grama dnevno dobijate dovoljno energije i vitamina za uspešno začeće.

Malinu mogu jesti svi, dostupna je u velikim količinama i mogu je koristiti deca, odrasli i stariji. Pogodna je i za dijabetičare, kao i za one koji imaju vaskularna oboljenja, jer zbog svoje niske kalorične vrednosti stvaraju osećaj sitosti i zadovoljstva.