RAZGOVOR S VLASNIKOM

Vina vinarije „Duša Metohije“ ponosno putuju po zapadnoj Evropi, kaže vlasnik Ljubiša Đuričić, koji se poslednjih mesec dana kreće na relaciji Brisel-Strazbur-Lil.

 

Porodična vinarija „Duša Metohije“ Ljubiše Đuričića iz Velike Hoče koja od 2007. godine posluje pod pravnim imenom „Hočanska vina“ d.o.o. prvo je profesionalno preduzeće iz ove branše na teritoriji opštine Orahovac.

duša metohije

Da sreća prati samo hrabre, svedoči i vlasnik ove vinarije koji se otisnuo u svet vina u Evropu i kojeg ni aktuelna epidemija koronavirusa nije zaustavila.

On sa porodicom, suprugom i tri sina, radi prometa vina koje proizvodi na svom gazdinstvu u Velikoj Hoči, boravi u Briselu u Belgiji, odakle lakše vrši prodaju vina. Đuričići poseduju oko hektar vinograda na više lokacija u Velikoj Hoči od kojih su neki uništeni usled ratnih dejstava 1999. i prvih godina NATO okupacije. Godišnje, njegova „Duša Metohije“ proizvede oko 20.000 litara vina, ali pored proizvodnje grožđa na svom vinogradu, vinarija vrši i otkup grožđa iz orahovačkog vinogorja.

U planu povećanje proizvodnje

O tome kako prolazi na evropskom tržištu, Ljubiša Đuričić kaže:

– Kada me pitate koliko sam na ovom poslovnom putu, moram malo da objasnim: Ja sam iz Velike Hoče sa trenutnim boravištem u Briselu zajedno sa porodicom. To ne znači da sam ostavio Veliku Hoču gde sam ili sam ili sa porodicom mesečno ili dvomesečno tokom godine. Posedujem malu firmu u Strazburu (gde smo pre Brisela živeli) i gde mi se nalazi glavni magacin. U poslednjih mesec dana sam na relaciji Brisel-Strazbur-Lil, a uskoro idem za Lion tako da će ukupan plasman za ovaj period biti oko 2 palete ili 200 kartona, tačnije oko 1.200 boca vina. Posedujem malu firmu u Strazburu – nastavlja Đuričić.

Kupci Đuričićevih vina su uglavnom fizička lica: Nemci, Belgijanci, Švajcarci, Japanci (koji žive ovde) a najviše kupuju Francuzi i Srbi. -Imam lepu saradnju i sa nekim našim crkvama. Svima sam veoma zahvalan jer oko 90% od ukupnog prihoda ovde ulažem u proizvodnju u Velikoj Hoči. Dakle, „Duša Metohije“ ponosno putuje po zapadnoj Evropi (Brisel, Strazbur, Frankfurt, Cirih, Ženeva, Pariz, Antverpen, Amsterdam do Bordoa…) I promoviše sebe i Veliku Hoču bez lažne skromnosti i Srbiju, na najlepši mogući način, kaže Đuričić.
O planu za ovu godinu Ljubiša Đuričić kaže da nastoji da proda što više vina da bi ovog leta zamenio krov na roditeljskoj kući u Velikoj Hoči i izvršio još neke radove na njoj. Takođe planira da od ovogodišnjih prihoda nabavi flaše, čepove i etikete za sledeće flaširanje za nekih 6.000 jedinica i da bi mogao pored svoje berbe, uspešno otkupi još grožđa i još neku mašinu za proizvodnju vina.
Vino nagrađivano za kvalitet
Ovaj uspešni vinar ima i dugoročne planove. – U planu mi je proširenje poslova, da zasadim nove vinograde, da steknem sopstveni vinarski objekat kapaciteta do 100.000 litara vina (trenutno proizvodim u improvizovanim uslovima nedovršene kuće u vlasnistvu druga iz detinjstva), da potpuno obnovim vinarsku opremu jer je postojeća zastarela, kaže Đuričić.

Da podsetimo, Đuričićeva vina se plasiraju na tržištu Kosova i Metohije, ali i ostatka Srbije. Pored plasmana na domaće tržište u oko 50 lokala (restorani, vinoteke, marketi…) i povremenom saradnjom sa pojedinim društvenim institucijama i privatnim kompanijama, vinarija uspeva da plasira svoje proizvode i u zemljama Evropske Unije – Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji kao i Švajcarskoj. Do sada je u ovim zemljama plasirano oko 20.000 boca.

Ljubiša Đuričić je za kvalitet svojih vina osvajao i značajne nagrade kao što su priznanja Zlatna i srebrna diploma za Vranac. Ulaže i donira vino i u humanitarne svrhe za manifestacije Fudbalskom klubu Radnički iz Velike Hoče, za lečenje i u druge svrhe.

Poznato je da se u Velikoj Hoči tradicionalno gaji grožđe i prave vina. Svaka porodica ima svoj vinograd. Tako je bilo i pre rata 1999. godine, a tako je i danas posle obnove vinograda. Porodica Đuričić je do rata proizvodila vino samo za svoje potrebe. Sa ocem Andrijom, Ljubiša je od detinjstva uzgajao vinovu lozu. Neki su vinogradi propali posle NATO bombardovanja, a neki, koji su udaljeni, ostali su zapušteni jer nije smelo da se radi u njima od albanskih terorista. Ljubišin otac je do rata grožđe prodavao kombinatu PKB „ORVIN“ u Orahovcu. Danas Ljubiša gazduje vinarijom „Hočanska vina“ i prepoznatljiv je po brendu „Duša Metohije“.

Pored ovog vina Đuričić je proizveo i vino sa etiketom „L’ etalon noir“ namenjeno inostranom tržištu. Francuski naziv je vezan za crnog konja, vranca, što dolazi od sorte crnog grožđa „vranac“. Ovo vino se pridružilo „Duši Metohije” i to je vino dospelo do tržišta u Prištini, Sarajevu, a već je i u Milanu. Na jednom sajmu vina u Beogradu ovo vino je i nagrađeno zlatnom medaljom.

Izvor: Jedinstvo

Autor: Slavica Đukić