DOZVOLJENA I ZABRANJENA HRANA ZA ŽELUDAC

Ne postoji jedinstvena GERB ishrana koja može da predupredi nastanak bolesti gastroezofagealnog refluksa, ali određene namirnice preporučljivo je jesti, dok neke druge treba izbegavati.

 

Žgaravica u želucu, bol u grudima i nadimanje nakon jela znaci su oboljenja poznatog po skraćenici GERB, odnosno gastroezofagealne refluksne bolesti. Povremeni slučaj žgaravice nije neobičan, ali može biti znak ozbiljnijeg problema ako se dugoročno nastavi.

gerb ishrana

Ekta Gupta, gastroenterološkinja sa Džon Hopkins Univerziteta, kaže da ishrana ima veliku ulogu u kontroli pojave refluksa kiseline.

„U stvari, ishrana je jedna od terapija za ljude koji pate od gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), što je hronični oblik javljanja refluksa kiseline“, kaže Gupta.

To je zato što određena hrana podstiče javljanje GERB-a, pa se ona treba isključiti iz konzumiranja, dok neke druge namirnice utiču blagotvorno na posledice ovog oboljenja.

„Ne postoji jedinstvena GERB ishrana“, navodi Gupta. Treba je, kaže, prilagoditi u skladu sa ukusom osobe i usredsrediti se na namirnice koje promovišu dobro zdravlje creva, poput onih koje su bogate vlaknima i probioticima.

„Za ljude koji ne mogu da eliminišu neke loše namirnice iz svoje ishrane, trebalo bi da budu umereni“, poručuje dr Gupta. Najbolje je da se problematične namirnice izbegavaju kasno noću kako ne bi dolazile do jednjaka tokom spavanja.

Hrana koju treba uključiti u GERB ishranu

Da bi se umanjila pojava refluksa kiseline ili GERB-a, važno je jesti uravnoteženu ishranu koja sadrži hranu na biljnoj bazi što je više moguće.

Evo nekih od najboljih namirnica koje treba uključiti u GERB ishranu ili ishranu sa refluksom kiseline:

  • Voće – najbolje voće kada je u pitanju GERB ishrana je ono koje može pomoći u kompenzaciji jake želudačne kiseline. To su banane, dinje i jabuke.
  • Namirnice sa visokim sadržajem vlakana – vlaknasta hrana može duže da zadrži osećaj sitosti i odlična je za one osobe koje predugo sede tokom dana. Tu spadaju ovsena kaša, humus, kinoa, krompir, šargarepa, brokoli, grašak i špargla.
  • Fermentisana hrana – dobre bakterije su sastavni deo optimalnog zdravlja creva, pa zato potražite hranu bogatu probioticima. Jogurt, kiseli kupus, kefir i kombuha su dobri primeri zdrave fermentisane hrane.
  • Meso – Meso ne bi trebalo da predstavlja problem sve dok je niskomasno. Neka od najzdravijih mesa su govedina, pileća prsa i riba.
  • Supa od kostiju – umesto kremaste čorbe ili supe od paradajza, opredelite se za bujon – zdravu supu od goveđih kostiju koja ima puno korisnih sastojaka.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Loša hrana koja može izazvati refluks kiseline ili GERB

Generalno, hrana koja može podstaknuti žgaravicu je ona koja uzrokuje opuštanje mišića jednjaka, kaže Gupta. U stvari, to je ona hrana koja ostaje u želucu duže vreme, usporavajući proces varenja.

Neki od najčešćih krivaca su:

  • Pržena hrana – Luk, pržena piletina i slanina bogati su masnoćama. Hrana sa visokim udelom masti duže ostaje u želucu, podstičući ga da stvara višak kiseline i dodatno iritira creva.
  • Pikantna hrana – Čili paprike i jela koja imaju ljute sosove dodatno iritiraju creva i jednjak.
  • Paradajz i hrana na bazi paradajza – Paradajz kao povrće je kiselo po svojoj strukturi.
  • Citrusi – Visok sadržaj kiseline u agrumima (limun, pomorandža, grejpfrut) opušta ezofagealni sfinkter (mišić).
  • Kofein – Kafa i čaj mogu da pogoršaju refluks kiseline.
  • Gazirana pića – Mehurići iz napitaka se šire u želucu, stvarajući veći pritisak i bol u tom organu.
  • Čokolada – ona ima najmanje tri loša sastojka za želudac – kofein, masti i kakao.
  • Beli i crni luk – ova hrana može nadražiti i upaliti sluzokožu jednjaka.

Saveti za suzbijanje refluksa kiseline ili pojave GERB-a

Osim što treba jesti korisnu hranu i smanjiti lošu, preporučuje se unošenje određenih promena u životni stil koje bi mogle da svedu na minimum pojavu refluksa kiseline ili kasniju pojavu GERB-a.

Uobičajene preporuke su:

Jedite manje obroke – redovno konzumiranje manje količine hrane može da umanji pritisak u želucu.

Nemojte žuriti sa jelom – užurbavanje kroz obroke može da iritira jednjak i želudac.

Održavajte uspravni položaj najmanje tri sata nakon jela – leganje nakon obroka olakšava ulazak hrane iz želuca u jednjak.

Nemojte jesti često – jesti previše ako je želudac već pun samo povećava pritisak na njega.

Ne nosite usku i tesnu odeću – odeća koja se tesno pripija uz telo takođe može da izvrši pritisak na želudac i pokrene refluks kiseline.

Prestanite da pušite – nikotin iz cigareta opušta ezofagealni sfinkter i olakšava želudačnim sokovima da se sliju nazad u jednjak.