ŠKEMBIĆI NA MAĐARSKI NAČIN

Može se smatrati da je ovo najbolji recept za spremanje ovog delikatnog mesa. Škembići na mađarski način su savršeno ukusni da ćete najverovatnije zaboraviti sve druge načine na koje ste dosad spremali jelo od creva.

škembići na mađarski način

Sastojci:

1 kilogram telećih škembića
1 kašičica sode bikarbone
2 glavice crnog luka
3 šargarepe
1 kašika mešavine začina
250 mililitara paradajz sosa
100 mililitara jabukovog sirćeta
4 češnja belog luka
2 žumanca
200 mililitara kisele pavlake
2-3 lovorova lista
1 ljuta papričica
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Isečemo škembiće na parčad i stavimo u šerpu sa provrelom vodom da se kuvaju. Glavice crnog luka sitno isečemo. Šargarepe isečemo na krugove. Ljutu papričicu i češnjeve belog luka sitno isečemo.

Posle 10-ak minuta kuvanja škembiće procedimo i prelijemo hladnom vodom. Vratimo škembiće u šerpu, sipamo vodu i stavimo na šporet. Dodamo sodu bikarbonu, isečen crni luk, šargarepe, lovorove listove, isečenu papričicu, beli luk i mešavinu začina, posolimo, pobiberimo i promešamo.

Šerpu poklopimo i ostavimo sadržinu da se kuva 60 minuta. U sud sa žumancima dodamo pavlaku, mešamo žicom za mućenje i dodamo sirće i paradajz sos. Neprekidno mešajući žicom, u šerpu dodamo sadržinu iz suda. Posle pet minuta kuvanja sklonimo šerpu sa šporeta. Sadržinu iz šerpe serviramo u dublju činiju. Peršun sitno isečemo i nanesemo na škembiće.

Uz ovo jelo predlažemo da popijete kvalitetno suvo crveno vino sorte Merlo.

Prijatno!