POGREŠNA META

Jedva da je prešao i deset metara kada ga je iznenada pogodilo nešto, pravo ispod grudi.

 

Ajli Gi je stajao sam na površini asteroida dvadesetak mernih jedinica od mesta na koje je spustio svoj šatl.

pogrešna meta

Još od kako ga je Nui Ni napustila, um mu je bio ispunjen gorkim osećajem beznađa. Činilo mu se da je najnesrećniji Ui u galaksiji.

U tom trenutku je konačno nadvladao otpor svog razuma i potegao stari hemijski pištolj, porodično nasleđe, u nameri da se ubije. Zrno je trebalo da napravi krug oko asteroida i vrati se na polaznu tačku pogađajući ga u leđa. Ali, iako je čekao gotovo pola dana, ništa se nije desilo.

Razočaran što nije bio u stanju čak ni da se ubije tužno se odvukao natrag u šatl gde ga je čekao brat.

Od tada je prošlo mnogo milenijuma.

Arnold Bukovski je upravo sleteo na Avalon, kako su oni na Zemlji baš pet dana ranije nazvali ovaj novootkriveni asteroid. Njemu i dvojici njegovih kolega bio je zadatak da ovde postave odašiljač za navođenje rudarskog drona, automatizovane mašine za iskopavanje rude u svemiru koji je trebao da ovu kamenčinu preradi u nešto ljudima korisnije.

Jedva da je prešao i deset metara kada ga je iznenada pogodilo nešto, pravo ispod grudi. Mikrometeorit, proletelo mu je kroz glavu. Šta god da je, sredilo ga je, ovde mu nema pomoći. Bez atmosfere doći će mu kraj za manje od minuta. Odakle li je to čudo uopšte i došlo?

Ni na kraj pameti mu ne bi palo da je metak, koji ga je upravo pogodio, ispalio očajni vanzemaljac u dalekoj prošlosti na asteroidu nekoliko miliona kilometara dalje. Zrno je kružilo u daleko širem luku nego što je Ajli Gi mislio, ali je ipak pogodilo metu. Samo pogrešnu.