ŠIROKE PRIMENE, ALI I OPASAN

Kvarc ili gorski kristal, jedan je od najrasprostranjenijih minerala na Zemlji. Poreklo njegovog naziva vuče korene iz grčkog jezika; na grčkom krystallos znači led.

 

Kvarc nastaje na više načina, iz toplih ili hladnih rastvora i on je sastavni mineral kiselih magmatskih stena. Nastaje i zatim erozijom.

kvarc

Ima ga u avionima, može se pronaći čak i na novosadskoj plaži Štrand, vrlo se teško hemijski razlaže i raspada i to je mineral koji nije dragi kamen, poput dijamanta.

Šta je sve kvarc?

Praktično, svaki beli šljunak je kvarc, a ima ga i u pesku. Na balkanskim prostorima najlepši kvarc je mogao da se nađe u rudniku Trepča. Ovaj mineral široko je rasprostranjen u svakodnevnoj upotrebi, a jedan od najpoznatijih vidova njegove upotrebe jesu kvarcne ploče za kuhinju, sve popularnije u domaćinstvima. U duhovnom smislu je simbol čistoće na svim nivoima i rado se koristi u izradi nakita.

Pošto ima veliku tvrdoću lepo se glača i ima jako puno varijeteta, pre svega zbog toga što, zahvaljujući svom širokom spektru da može da nastaje na više načina. Postoji providan kvarc, koji može da bude različito obojen od primesa. Takav kvarc se koristi kao poludragi kamen, dok sa druge strane, postoji kvarc koji je potpuno neprovidan.

Kvarc se može lako oblikovati i obojiti, pa je ljudima često teško da razlikuju ovaj mineral od dragog kamena. Može se naći u više boja – od bezbojnog i belog, preko ljubičastih i rozih varijanti, do smeđeg ili crnog. Ove tamnije varijante obično su i prva asocijacija na kvarc.

Kako znati da je kvarc „pravi“

Na tržištu je jako bitno razlikovati kvarc od plastike. Kao bižuterija često se nabavlja u Nemačkoj, gde postoji tržište minerala. Stručnjaci savetuju da se u situaciji, ako ljudi nisu sigurni da li se radi o kvarcu ili običnoj plastici, izvrši jednostavna provera: potrebno je, naime, jednim komadom zaparati staklo na prozoru, i ukoliko se staklo zapara, u pitanju je čisti kvarc. Ako ne, onda je to jedna od brojnih imitacija ovog minerala.

Većina predmeta od stakla danas su imitacija kvarca. On se nalazi svuda oko nas, od peska na plaži do staklenih površina u domaćinstvima ili nakitu koji je u svakodnevnoj upotrebi.

Opasnosti od kvarca

Kvarc se naziva i jednim od najopasnijih minerala koje je čovek iskopao. On je drugi najuobičajeniji mineral u Zemljinoj kori i ujedno najrasprostranjeniji mineral koji čovečanstvo koristi. Zapravo, veruje se da je njegova vrednost kao kresiva, budući da kvarc proizvodi dugotrajnu varnicu kad se udari u gvožđe, podstakla najraniju rudarsku aktivnost ljudi. Danas su pijezoelektirčni kristali kvarca sveprisutne komponente u radio-aparatima i električnim satovima.

Problem nastaje kada se ovaj mineral izmrvi ili udahne. Tom prilikom može izazvati silikozu. Ovu respiratornu bolest karakterišu natekla pluća i limfne žlezde, što otežava disanje. Obično se to dešava nakon 20 i više godina izloženosti, međutim neki simptomi se mogu javiti i posle samo 5 do 15 godina. Ukoliko dođe do akutne silikoze, mogu nastupiti smrtonosne posledice. Takođe, neretko se povezuje i sa težim respiratornim bolestima, budući da je bolest tesno povezana sa određenim industrijama, poput rudarstva, abraziva i stakloreza. Radnici su, u tim situacijama, prinuđeni da nose specijalne maske, kako bi izbegli unos.