OSMICA ZA SREĆU

Ako se uzme nekoliko primera iz života Kineza, jasno se da zaključiti da je broj 8, bā, na najvišoj lestvici među srećnim brojevima kod ovog naroda.

 

Sećate li se kakvu je simboliku nosio broj 8 tokom svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine 8. dana 8. meseca u godini u 8 časova uveče 8 minuta i 8 sekundi prema po lokalnom vremenu (časovna zona UTC +8)?

broj 8

Zašto je Avio-kompanija iz Sečuana potrošila oko 280.000 američkih dolara da bi kupila telefonski broj koji će biti njen kontakt telefon?

Možda će biti jasnije ako kažemo da je taj broj +86 28 8888 8888 ?

Znate li da je moguće i kako da vam se u Kini desi da se klikom na dugme za sprat broj 50, kad izađete iz lifta, nađete tek na 35-om spratu?

Šta je tu loše kada vam neko kaže da ste 250?

Odgovori se kriju u homofoničnosti kineskog jezika – osobini koja učenju brojeva u kineskom daje poseban šarm i na humorističan i snažan način se poigrava sa sličnim izgovorima i značenjima dajući brojevima nove konotacije stvarajući ,,srećne“ i ,,ne-srećne“ brojeve.

Jasno je zaključiti iz navedenih primera da je broj 8, bā, na najvišoj lestvici među srećnim brojevima.

Veruje se da donosi bogatstvo jer se izgovara slično glasu ”fā” 发 – obogatiti se.

Uz to, Osam usmerenja (八方Bāfāng) predstavljaju ceo univerzum prema daoističkom učenju, pa se 8 povezuje sa nečim celovitim, potpunim, čemu ništa ne nedostaje, što je još jedan razlog zašto je ovaj broj srećan.

OSTALI KINESKI SREĆNI BROJEVI

Srećnim se smatraju i brojevi:

2 (dobre stvari dolaze u paru, filozofija jina i janga),

6 (slično glasu ”liú” 流 – sve teče glatko),

9 (slično glasu “jiǔ” 久 – dugovečnost, povezuje se i sa kineskim carem pa su tako na primer carevi na odori imali 9 zmajeva itd).

NESREĆNI BROJEVI ZA KINEZE

Broj koji definitivno prednjači po svojim lošim konotacijama je broj 4 i to zato što ga samo ton razlikuje pri izgovoru od reči smrt: broj 4 je sì, a umreti je sǐ.

Iz ovog razloga se dešava da u kineskim zgradama nećete naći sprat broj 4, kao ni sve one koji taj broj sadrže, da u avionu neće biti sedišta broj 4 itd.

Nesrećni brojevi su još i:

5 (slično glasu “wú” 无 – ništa, nemati, ne postojati, iako se nekad smatra i srećnim brojem zbog povezanosti sa filozofijom Pet usmerenja ili Pet kosmičkih elemenata) i

7 (slično glasu “qì” 气 – pobesneti, ali isto tako ovaj glas može se odnositi i na kosmičku i vitalnu energiju ći bez koje ništa po verovanju Kineza ne bi postojalo, pa se i 7 nekad može smatrati srećnim).

A šta smo vam loše rekli ako smo vam uputili reč 250?

Rekli smo vam da ste idiot i neznalica.

Naziv potiče od stare kineske monetarne jedinice, ali danas je ovaj izraz dobio pejorativno značenje.

Homofoničnost kao interesantna i jedinstvena osobina kineskog jezika izuzetno je pogodna za internet sleng pa ćete mnogo toga moći da kažete kroz napisanih samo par brojki.

Na primer:

687 – 对不起 duìbùqǐ (izvini),

918 – 加油吧 jiāyóu ba (izražavamo podršku nekome, bodrimo nekoga, slično rečenici ,,Možeš ti to”),

521 ili 520 – 我爱你 Wǒ ài nǐ (volim te) …

i još mnogo mnogo izraza od kojih dosta njih možete pogledati u sledećem videu ako ste zainteresovani za ove igre rečima i brojevima.

A sad 88 – 拜拜 bàibài!

Izvor: Institut Konfučije