NEKADAŠNJI AMERIČKI LIDERI

Svake četvrte, „olimpijske“ godine, u Americi se drugog utorka u novembru održavaju predsednički izbori. Čini se da odavno nisu bili ovako kontroverzni i neizvesni, pre svega zbog pandemije virusa korona.

 

Svi predsednici SAD bili su izuzetni ljudi, mada je bilo i problematičnih, kao i manje obrazovanih. Predsednici SAD su bili okrušeni zanimljivostima ali i kontroverze još u samom nastanku danas vodeće svetske sile.

Predsednici SAD

Džordž Vašington

Džordž Vašington je bio prvi i najbogatiji predsednik. Njegovo bogatstvo se procenjuje na 900 miliona današnjih dolara. Zvanično se odrekao plate od 25.000 dolara. Imao je samo jedan zub u trenutku postavljenja, pa su mu napravili protezu od ljudskih i životinjskih zuba. Lik „oca nacije“ danas je na novčanici od jednog dolara.

Džon Adams

Pravnik iz Bostona i drugi američki predsednik, Džon Adams, svojevremeno je posetio spomen-muzej Šekspira, u kome je nožem odvalio parče stolice, da bi imao bilo kakav suvenir. Iako jedan od autora Deklaracije o nezavisnosti i na početku političke karijere borac za ravnopravnost, na predsedničkim izborima borio se za privilegije bogatih. Doneo je i Zakon o religijskim slobodama.

Džon Kvinsi Adams, sin drugog predsednika, bio je poznat po neobičnom kućnom ljubimcu – aligatoru.

Tomas Džeferson

Lik Tomasa Džefersona je na novčanici od dva dolara. Jedan je od autora Deklaracije o nezavisnosti, udario je temelje američkoj Kongresnoj biblioteci, prodavši državi svoju ličnu biblioteku. Običaj rukovanja s gostima potiče upravo od njega. Bio je protivnik ropstva, a sam je imao robove. Jedna od njih je bila Semi Hemings s kojom je imao šestoro dece.

Džejms Medison

Džejms Medison je ostao upamćen kao najniži predsednik. Bio je visok 162 centimetra. Otac je američkog ustava, koji uz sitne dopune, važi i dan-danas. Jednom je čak morao da plati i kaznu za prekršaj – vozio se kočijom u nedelju.

Endrju Džekson

Lik Endrjua Džeksona je na novčanici od 20 dolara. Osnivač je Demokratske partije i najsiromašniji predsednik u trenutku stupanja na dužnost. Do smrti je nosio metak u telu, kao posledicu dvoboja. Sklanjao je Indijance u rezervate, kako bi mogao da naseli bele doseljenike.

Najkraća „predsednikovanja“

Vilijem Henri Harison bio je predsednik sa najkraćim mandatom od svega 31 dan. Na inauguraciji se razboleo od upale pluća, od koje je i preminuo.

Nešto duže, 16 meseci, trajao je mandat Zekerija Tejlora, poznatog pod nadimkom „stara prostačina“. Ostao je upamćen po tome što je svog konja doveo u Belu kuću.

Abraham Linkoln i njegov naslednik

Abraham Linkoln se danas nalazi na novčanici od 5 dolara, a do pojave Donalda Trampa bio je najviši američki predsednik. Proglas o ukidanju ropstva proslavio ga je u svetu.

Endrju Džonson, Linkolnov naslednik, sam je sebi šio frakove, budući da je kao dečak bio šegrt u krojačkoj radnji.

Ostale zanimljivosti

Julisiz Grant, jedan od najspominjanijih predsednika u stripovima o Divljem zapadu, jedan je od najzaslužnijih za pobedu Unije nad Konfederacijom, preciznije Severa nad Jugom. Njegov lik je danas na novčanici od 50 dolara.

Raderford Hejz je predsednik koji je uveo telefon u Belu kuću.

Pitanje je koje bi zanimljivosti pratile današnjeg predsednika, Donalda Trampa, da je živeo u periodu pre oko 150 godina. Od brojnih koje prate Trampa još s početka njegovog mandata, izdvaja se ona kada je pre tri godine njegov privatni golf-centar morao da za farbare morao da isplati preko 32.500 dolara za farbu i farbanje i preko 280.000 za sudske troškove.