ASISTENT NA TERENU

Spot je „robot pas“ koji se osim kontrole građevinskih radova može koristiti i za vuču kamiona, rad na naftnim bušotinama, pa čak i za čuvanje ovaca.

 

Robot pas ili bar nalik toj životinji pod nazivom „Spot“ je okretna i svestrana mala mobilna mašina koja se kreće sa neviđenom lakoćom, omogućavajući automatizaciju rutinskih zadataka inspekcije i prikupljanje podataka sigurno, tačno i učestalo.

robot pas

Sposoban da istražuje bez granica, ovaj robot pas može se koristiti za građevinske radove, vuču kamiona, za rad na naftnim bušotinama, pa čak i za čuvanje stada ovaca.

Kompanija koja stoji iza ovog robota je Boston Dynamics, koju je Foster + Partners uključio u svoj projekat „Battersea Roof Gardens“ u Londonu u Engleskoj. Pošto je projekat rekonstrukcije zaštičenog gradskog dobra u fazi realizacije, odlučeno je da se uvede „Spot“ kako bi se videlo na koji način on može biti od koristi.

„Spot“ je tokom rada na ovom projektu koristio tehnologiju 3D laserskog skeniranja za sakupljanje podataka i praćenje napretka u izgradnji. Robot je redovno skenirao lokaciju, proveravao da li izvršeni građevinski radovi odgovaraju arhitektonskim planovima i da li sve teče po planu bez problema.

Uobičajena vremena skeniranja i obrade potrebna za ovu vrstu projekta smanjena su sa nekoliko nedelja na samo nekoliko dana, što je dovelo i do rasterećenja ljudskih resursa sa ovom vrstom posla. Robot se takođe dobro snašao i zbog lakoće kretanja po gradilištima koja su mesta gde treba posebno biti obazriv kada je bezbednost radnika u pitanju. „Spot“ se kretao stepenicama i drugim preprekama koristeći svoje četiri noge.

Robot može da radi poluautonomno ili da u potpunosti bude vođen, odnosno da se njime upravlja daljinskim upravljačem.

Iz kompanije Foster + Partners je rečeno da su robota koristili u trećoj fazi projekta, tako što je tim osmislio mapu za grubo postavljanje misija koje je „Spot“ trebao da prati na lokaciji u cilju skeniranja određenih područja i prikupljanja podataka. Vraćanje na web lokaciju svake nedelje omogućilo mu je da ponovo pokrene iste misije sa procesom dajući niz vrlo uporedivih, konzistentnih modela. Iz firme su takođe dodali da je ovaj robot imao ključnu ulogu i u stvaranju digitalnog modela sedišta firme u Londonu. Zajedno s ostalim senzorima u zgradi, „Spotovi“ snimci omogućili su firmi da bolje razume način na koji se zgrada koristi i da se poboljša njena efikasnost.

Foster + Partners se nada da će ova grupa robota biti uobičajena na njenim gradilištima u narednim godinama. Zapravo, čini se da će tehnologija 3D štampe i roboti neimari itekako biti prisutni u budućnosti na gradilištima i u sferi građevine, što bi moglo predstavljati probleme za neke poslove koje sada obavljaju ljudi.

Treba napomenuti da ovo nije prvi projekat gde je korišćen „Spot“. Upotrebljen je na gradilištu u Japanu, tako da je već isproban za poslove u građevinarstvu.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs