BEZ DIMA NA JAVNIM MESTIMA

U Turskoj je zabranjeno pušenje na prometnim ulicama i bulevarima, trgovima i drugim mestima gde se okuplja veći broj građana.

 

Turska se suočila sa novim talasom virusa korona, najtežim otkako je početkom marta kovid 19 stigao u Anadoliju. Poslednjih dana se naglo povećava broj obolelih, kao i onih koji gube bitku sa epidemijom, zbog čega je odlučeno da se zabrani pušenje na ulicama i drugim javnim mestima.

pušenje na ulicama

„Da bismo osigurali pravilno nošenje maski, zabranjeno je pušenje na prometnim ulicama i bulevarima, trgovima i drugim javnim mestima gde se okuplja veći broj građana. Građani dopola skidaju maske da bi uzeli cigaretu”, objašnjavaju u Ministarstvu unutrašnjih poslova ovu odluku koja je na trenutak zbunila stanovnike Turske.

Odluku je podržao predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je odranije poznat kao veliki protivnik nikotina, kome je objavio rat još pre deset godina pošto, kako kaže, on odnese više života nego terorizam. Tada je duvan proteran iz restorana, škola, bolnica, sa autobuskih i železničkih stanica. Ove sedmice ponovo je uveden „policijski čas” u većim mestima u svim provincijama – a ne samo u najvećim gradovima – za građane starije od 65 godina, kojima je zabranjen izlazak iz kuće od deset časova do četiri popodne.

Na udaru korone su najveći gradovi: Istanbul, Ankara, Izmir, Dijarbakir. Posle toga ponovo je uvedeno obavezno nošenje maski, držanje odstojanja i zabranjeni su ili ograničeni masovni skupovi. Venčanja, rođendani i drugi prigodni susreti ograničeni su na 60 minuta. Na njima su zabranjeni serviranje hrane i ples kako bi se držala distanca. Restorani, kafići i bioskopi se zatvaraju u 22 časa. Pripadnici inspekcijskih službi redovno kontrolišu poštovanje zabrana u trgovinskim centrima, restoranima, berbernicama i javnom prevozu i prekršiocima se izriču oštre kazne.

Ali, i pored toga, situacija je zabrinjavajuća, mnogo gora nego kada je kovid 19 stigao u Malu Aziju. Sada se dnevno otkrije i po 2.800 „pozitivnih” građana, skoro duplo više nego u junu i julu. Prema rečima ministra zdravlja Fakretina Kodže, dosad je otkriveno 405.000 obolelih, dok je bitku s virusom izgubilo 11.200 Turaka. U bolnicama se nalazi 3.200 teških bolesnika, za čije se živote lekari bore.

Novinari optužuju političare da ponekad svojim neodgovornim ponašanjem daju loš primer građanima, što doprinosi širenju epidemije. Prema pisanju dnevnika „Haber turk”, dosad je otkriveno da su 52 od ukupno 600 poslanika „pozitivni” na kovid 19. Strahuje se da je taj broj veći pošto članovi parlamenta ponekad ne poštuju ograničenja – ne drže odstojanje i često prave „selfije”, najčešće bez maski.

Na listi obolelih našli su se i donedavni premijer Binali Jildirim, potpredsednik najveće opozicione Republikanske narodne partije Orursal Adiguzl i predsednik Partije demokratije i progresa Ali Babadžan. Iako su na snazi bile mere predostrožnosti, mediji su kritikovali i predsednika Erdogana zbog toga što je dozvolio masovna okupljanja ispred Crkve Svete Sofije kada je letos ponovo pretvorena u džamiju. I pored zdravstvene kontrole, mnogi građani u verskom zanosu nisu vodili računa o rastojanju.

Turska je, kao i sve turističke velesile, već platila težak danak epidemiji jer, uprkos merama predostrožnosti, nije uspela da privuče veći broj stranih gostiju. Prema zvaničnim podacima, u prvih devet meseci ugostila je 9,4 miliona stranih gostiju, 74 odsto manje nego prošle godine. Najviše turista stiglo je iz Rusije (1,4 miliona) , Nemačke (900.000) i Ukrajine (780.000). Mnogi hoteli na mediteranskoj obali ovog leta nisu otvarali kapije, što je teško pogodilo ugostiteljske radnike.

Prošle godine Turska je ugostila rekordan broj turista iz inostranstva – 45 miliona, koji su ostavili 35 milijardi dolara. Pre pandemije korone, ove godine očekivalo se pedeset miliona stranih gostiju, ali to je ostao san koji će postati java tek kada se stane na put bolesti koja je ostavila pustoš i u drugim turističkim velesilama: Španiji, Francuskoj, Italiji i Grčkoj.

Izvor: Politika.rs