NEOPHODNA HRANA ZA TELO

Vitamini rastvorljivi u mastima su važni za celokupno ljudsko zdravlje. Zato je važno jesti uravnoteženu ishranu bogatu ovim vitaminima.

 

Vitamini su hranljive materije koje se nalaze u hrani i pomažu telu da efikasno funkcioniše. Postoje dve vrste vitamina – rastvorljivi u vodi, poput vitamina B i C, i vitamini rastvorljivi u mastima, poput vitamina A, D, E i K.

rastvorljivi vitamini

Vitamini rastvorljivi u mastima mogu se dobiti i iz drugih izvora osim iz hrane. Na primer, vitamin D telo proizvodi prirodno kada je koža izložena Suncu. Ljudi takođe mogu uzimati vitaminske dodatke koji će im pomoći da ispune svoje dnevne potrebe. Međutim, koja hrana sadrži najveću količinu vitamina rastvorljivih u mastima?

Vitamini rastvorljivi u mastima razlikuju se od vitamina rastvorljivih u vodi po tome što se dugo čuvaju u jetri i masnim tkivima. Takođe se eliminišu mnogo sporije od rastvorljivih u vodi. Zbog toga vitamini rastvorljivi u mastima predstavljaju veći rizik da izazovu toksičnost kada se unose više od onoga što je našem telu potrebno.

S druge strane, vitamini rastvorljivi u mastima igraju važnu ulogu u organizmu. Oni promovišu dobar vid, rast kostiju i imunološko zdravlje, pomoć u apsorpciji kalcijuma, štite ćelije od slobodnih radikala i olakšavaju pravilno zgrušavanje krvi.

Četiri vitamina rastvorljiva u masti koja su vam potrebna telu su A, D, E i K.

Vitamin A

Vitamin A je važan za održavanje dobrog vida. Nedovoljan unos vitamina A može prouzrokovati slab vid i na kraju njegov gubitak. Postoje dve vrste vitamina A koje se mogu dobiti iz hrane. Hrana na životinjskoj bazi sadrži prethodno pripremljeni vitamin A ili retinol, koje telo može lako da koristi, dok biljna hrana sadrži provitamin A ili karotenoide, koje telo može pretvoriti u vitamin A.

Jetra i riblje ulje sadrže najveću koncentraciju retinola. S druge strane, glavni izvori karotenoida uključuju šargarepu, brokoli, dinju i tikvice. Beta-karoten, karotenoid odgovoran za narandžastu boju šargarepe, poznat je kao moćan antioksidant.

BioImunitet kapi za imunitet

Vitamin D

Telo prirodno proizvodi vitamin D kada je koža izložena ultraljubičastim zracima Sunca. Ali izvori u ishrani takođe mogu da obezbede ovaj neophodni vitamin koji je potreban za zdravlje kostiju. Vitamin D se zapravo odnosi na grupu jedinjenja koja telo apsorbuje u krvotok i pretvara u njihov aktivni oblik.

Masna riba poput pastrmke, lososa, tunjevine i skuše i ulja riblje jetre neki su od najboljih izvora vitamina D. Goveđa jetra, sir i žumance sadrže male količine vitamina D3. Sveže pečurke, kao i one u prahu, daju vitamin D2 i zato se obično tretiraju UV svetlošću da bi povećali nivo vitamina D2.

Vitamin E

Vitamin E je važan antioksidant koji ima svojstva sprečavanja raka. Osim ovoga, vitamin E takođe pomaže u jačanju imuniteta. Ovaj esencijalni hranljivi sastojak postoji u osam različitih oblika, ali alfa-tokoferol, kao biološki najaktivniji, jedini je oblik vitamina E koji je pogodan za ljudske potrebe. Dodaci vitamina E obično sadrže ili sintetički DL-alfa-tokoferol, koji telo ne koristi previše, ili prirodni D-alfa-tokoferol.

Najbolji izvori vitamina E su biljne namirnice poput orašastih plodova, semenki i zelenog lisnatog povrća. Sojino ulje takođe sadrži vitamin E, doduše u obliku gama-tokoferola.

Vitamin K

Vitamin K, koji pomaže kod zgrušavanja i smanjuje nakupljanje kalcijuma u ​​krvi, postoji u dva oblika. Zeleno, lisnato povrće i drugi biljni izvori sadrže vitamin K1 ili filohinon, dok životinjski izvori i fermentisana hrana sadrže vitamin K2 ili menahinon.

Povrće poput kelja, raštana i spanaća sadrži velike količine filohinona. Neka biljna ulja i voće takođe sadrže ovaj oblik vitamina K. Fermentisana hrana sadrži menahinone, ali količina varira u zavisnosti od uslova fermentacije i sojeva bakterija koji se koriste u njihovoj proizvodnji.