ZANIMLJIVA IDEJA

Galerija Ufici počeće da prikazuje seriju video recepata u kojima izvanredni toskanski šefovi pripremaju jela sa renesansnih slika, nadahnuta remek-delima iz ovog muzeja.

 

Uz pomoć vrhunskih italijanskih kuvara, čuvena galerija Ufici u Firenci ostvarila je fenomenalnu zamisao o „oživljavanju“ jela sa velikih renesansnih slika i nešto poznijih epoha.

jela sa renesansnih slika

Muzej je pozvao, prenosi britanski Telegraf, neke od najboljih šefova Apeninskog poluostrva da se nadahnu slikama koje prikazuju gastronomsko bogatstvo Italije i cele Evrope. da na osnovu njih naprave i celom svetu prikažu autorske recepte, u okviru projekta po imenu Uffizi da Mangiare („Ufici na tanjiru“).

Kako su naveli u muzeju, ideja je da se pokaže prisna veza umetničkog i gastronomskog sveta.

Među odabranim slikama je, na primer, poznato Karavađovo delo Bahus iz 1596. godine, koje prikazuje rimskog boga vina sa grožđem u kosi, činijom punom voća i bocom vina. Tu je i delo holandskog umetnika Van Elsta, sa grožđem i narom u prvom planu, kao i slika Đakoma Čerutija na kojoj dečak drži košaru sa ribom i rakom. Na osnovu ove slike je Fabio Piči, vlasnik restorana Cibreo u Firenci, napravio jelo koje, po njegovim rečima, navodi čoveka da razmišlja o kulinarskom nasleđu ranijih epoha.

– Ovo nasleđe moramo preneti budućim generacijama – rekao je Piči.

Šef Dario Cekini rekao je da ga je porcija sočne junetine na slici italijanskog umetnika Jakopoa Ćimentija podsetila na, kako je naveo, „zadovoljstva dobre hrane i zajedničkog obroka, u ovo tužno vreme socijalnog distanciranja“.

Video recepti biće objavljivani jednom nedeljno na sajtu i fejsbuk stranici galerije Ufici, a prvi će biti emitovan u nedelju.

– Zaključili smo da bi, pošto ljudi ne mogu ići ni u restorane ni u muzeje, bila dobra ideja da pozovemo poznate kuvare da pronađu inspiraciju u slikama koje čuvamo – rekao je Ajke Šmit, direktor galerije Ufici i dodao:

– Razgovarali smo sa šefovima iz Firence koje je jako zanimalo kada će naš muzej ponovo proraditi, jer će tada i turisti početi da se vraćaju u naš grad. Ispostavilo se da je veliki broj tih kuvara veoma zainteresovan za umetnost i veoma im se dopala naša ideja.

Kako je rekao Šmit, italijanski šefovi pristupili su ovom zadatku apeninski razbarušeno – neki ne nalaze inspiraciju u samim namirnicama na slikama, već u preovlađujućim bojama, u kompoziciji…Ljubitelji umetnosti širom sveta uskoro će i sami moći da vide šta su sve osmislili šefovi kojima je data prilika da na ovaj neobičan način spoje strast prema umetnosti i gastronomiji.

Izvor: Vinoifino.rs