ROTACIJA PLANETE

Tokom protekle godine zabeleženo je čak 28 najbrže isteklih dana, jer se Zemlja oko svoje ose vrtela brže nego što je to predviđeno, primetili su eksperti.

 

U 2020. godini zabeleženo je 28 najbržih dana od 1960. godine, a planeta Zemlja se vrtela oko svoje ose nekoliko milisekundi brže od proseka.

zemlja vrtela

To ne bi trebalo da nas zabrinjava, vrtenje Zemlje oko ose sve vreme malo varira jer na nju utiču promene atmosferskog pritiska, vetrovi, okeanske struje i kretnje jezgre.

Kada rotacija Zemlje odstupi od UTC-a za više od 0.4 sekunde, UTC tada počinju upoređivanja.

Ovakvo jedva primetno povećanje ili smanjenje brzine može biti nezgodno samo za one koji se bave ultrapreciznim atomskim satovima koji mere Koordinirano svetsko vreme (UTC) prema kojem postavljamo svoje satove.

Dodavanje sekundi

Do sada su se tokom poređenja krajem juna ili decembra većinom dodavale „prestupne sekunde“ kako bi se UTC uskladio s astronomskim vremenom.

Do nedavno je ukupni trend rotacije Zemlje usporavao od početka preciznih satelitskih merenja krajem 1960-ih i početkom 1970-ih.

Od 1972. godine stručnjaci otprilike svakih godinu i po dodaju prestupnu sekundu. Poslednja je bila 2016. godine, kada je na Silvestrovo u 23 sata, 59 minuta i 59 sekundi dodana jedna „prestupna sekunda“, piše Live Science.

Ali prošle godine su se stvari posložile drugačije pa sada naučnici prvi put razmišljaju o tome da se UTC-u oduzme jedna sekunda.

Naime, dan u proseku traje 86.400 sekundi, ali će astronomski dan u 2021. u proseku biti kraći za 0.05 milisekundi. Na kraju godine moglo bi se raditi o zaostatku od 19 milisekundi.

Izvor: Index.hr