ANTIVIRUSNO JEDINJENJE

Prirodni flavonoid, luteolin, moćan je u borbi protiv virusa gripa. Njega prirodno ima u lisnatom zelenom povrću, poput kupusa, kelja, karfiola…

 

Luteolin je flavonoid poznat po svojim antioksidativnim svojstvima. Nalazi se u biljnoj hrani poput voća i povrća i lekovitog bilja koje se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini.

luteolin

Osim što je moćan čistač slobodnih radikala, luteolin takođe deluje kao antiinflamatorno i imunomodulirajuće sredstvo.

U nedavnoj studiji, kineski istraživači su istražili još jednu biološku aktivnost luteolina koja može biti od velike medicinske koristi. Prema ranijim studijama, luteolin je snažno antivirusno sredstvo koje može poremetiti replikaciju virusa, posebno virusa gripa tipa A. Međutim, ne zna se mnogo o mehanizmima koje luteolin koristi da bi postigao ovaj efekat, pa su stoga istraživači odlučili da istraže načine njegovog delovanja.

Luteolin sprečava replikacije virusa

Virusi gripa su patogeni obično povezani sa sezonskim gripom. Prenose se prvenstveno kapljicama ili respiratornim sekretom zaraženih osoba. Poznato je da postoje četiri vrste virusa gripa. Tipovi gripa A i B su virusi koji uspevaju tokom sezone gripa u većem delu sveta. Grip tipa C izaziva samo blage bolesti i izgleda da ne izaziva epidemije gripa, za razliku od prethodna dva tipa. S druge strane, grip tipa D zaražava samo životinje.

Od ova četiri tipa, samo je grip A sposoban da izazove pandemiju gripa. Ovaj virus se može klasifikovati u različite podtipove na osnovu dva proteina prisutna na njegovoj površini. Na primer, A/H1N1, virus koji je izazvao pandemiju svinjskog gripa 2009, podtip je gripa A koji izražava i protein podtipa 1 (H1) hemaglutinina i protein podtipa 1 (N1) neuraminidaze. I hemaglutinin i neuraminidaza imaju do 11 različitih podtipova, a utvrđeno je da 131 kombinacija ovih podtipova postoji u prirodi.

Da bi ispitali antivirusnu aktivnost luteolina protiv različitih virusa gripa A, istraživači su inficirali nekoliko ćelijskih linija sa dva podtipa virusa gripa A. Koristeći metodu smanjenja citopatskog efekta, kRT-PCR, imunofluorescenciju i Vestern blot testove, otkrili su da je luteolin bio u stanju da suzbije replikaciju virusa gripa A. Analiza vremena dodavanja takođe je pokazala da je jedinjenje ometalo replikaciju virusa u ranim fazama infekcije.

Istraživači su takođe otkrili da je luteolin potisnuo ekspresiju kompleksa proteina koji igra važnu ulogu u ulasku virusa gripa i u endocitnom putu. Endocitni put se odnosi na korak po korak procesa replikacije virusa koji započinje vezivanjem virusa za ciljne ćelije i završava se izlaskom virusa u citozol. Istraživači su inhibiciju replikacije virusa delimično pripisali sposobnosti luteolina da cilja podjedinicu pomenutog kompleksa proteina.

Na osnovu ovih otkrića, istraživači su zaključili da je prirodni flavonoid, luteolin, moćan u borbi protiv virusa gripa. Njega prirodno ima u lisnatom zelenom povrću, poput kupusa, kelja, karfiola, prokelja, brokolija…

Ostala antivirusna prirodna sredstva

Virusi su mikroskopski patogeni koji se mogu preneti sa jedne osobe na drugu i često su sposobni za brzo širenje. Ovi mikrobi su takođe povezani sa nekim od najtežih ljudskih bolesti, poput AIDS, hepatitisa i COVID-19. Srećom, efikasni antivirusni agensi koji mogu lečiti i smanjiti simptome virusnih bolesti, kao i pojačati imunološki odgovor tela na ove patogene, mogu se lako pronaći u prirodi.

Evo nekoliko najmoćnijih prirodnih antivirusnih sredstava koja su otkrili naučnici.

  • Zova – efikasna protiv gripa, virusa herpes simpleksa i HIV-a
  • Ehinacea – podržava imuni sistem i bori se protiv virusa koji uzrokuju prehladu i bronhitis
  • Beli luk – svestrani antimikrobni prirodni lek koji se može boriti protiv virusa kada se žvaće sirov
  • Zeleni čaj – zaustavlja virusne infekcije blokirajući određene enzime uključene u replikaciju virusa
  • Sladić – sprečava ulazak virusa u ćelije, a efikasan je protiv HIV sojeva i virusa koji uzrokuju hepatitis
  • Listovi masline – sadrže jedinjenja koja efikasno inhibiraju replikaciju virusa gripa, herpesa, poliomijelitisa i koksakija