IZ UGLA ANALITIČARA, ISTORIČARA I POLITIČARA

Patrijarh Porfirije je svetski čovjek otvorenog uma i vedrog duha, intelektualac i humanista pred kojim je mnogo posla i veoma mnogo izazova na raznim poljima.

 

Verski analitičar Željko Injac pozdravio je izbor da vladika Porfirije bude 46. poglavar Srpske pravoslavne crkve te naznačio da se radi o osobi koja je svojim ponašanjem ulivala preko potreban mir crkvi u, kako kaže, nimalo lakim vremenima po opstanak srpskog naroda i države.

porfirije

Injac je za Tanjug rekao da novoizabranog patrijarha, kao prvog među jednakima i u kojeg su „sve oči uprte jer je glas cijelog Sabora SPC“, čeka mnogo posla i veoma mnogo izazova na raznim poljima, kako crkvenim tako i državnim, počevši od Kosova i Metohije, pitanja srpske crkve u Crnoj Gori, raskola na liniji Carigrad-Moskva, popunjavanja upražnjenih eparhija, problema u „američkim eparhijama“ SPC itd.

Danima su pojedini mediji brujali o tome da u SPC postoje podjele uoči izbora patrijarha, a Injac napominje da se tu ne radi ni o kakvim podjelama već strujama u crkvi, kako kaže, „prirodnim za pravoslavlje i za svaku crkvu“.

Kako objašnjava, neki su preterano navijali da patrijarh bude „opoziciono nastrojen“, što je, ističe, „neverovatna glupost“.

– Tako nešto ne postoji nigde u svetu, ni u jednoj pravoslavnoj crkvi niti je kroz istoriju postojalo u Pravoslavnoj crkvi. To je uticalo da dođe i do možda većih strasti i među samim episkopima, i do nekih nazovipodela unutar crkve. Ali, videli smo tokom izbora da je veoma brzo održan Sabor i ovo je dosad najbrže ikada održan Sabor gde je već u prvom krugu izabran patrijarh – napominje Injac.

I sam Porfirije, dodaje, nije želio da raspiruje podgrijane strasti i doprinosio je smirivanju i smanjivanju istih.

Pojedine komentare i ocjene, pa i kritike u dijelu javnosti da je novi patrijarh previše „blizak“ aktuelnoj vlasti te da se navodno i država umiješala u njegov izbor, ocjenjuje neutemeljenim.

Napominje da svaka izabrana vlast svakako ima interes da ima i te kako dobre odnose sa SPC. Kaže da su loši odnosi ta dva entiteta gotovo nemogući uveravajući da bi, čak i da je izabran „najopozicionije“ nastrojen vladika srpske crkve, i on sarađivao sa vlašću, „bez ozbira ko je ta vlast“.

Na pitanje kakvi izazovi stoje pred novim patrijarhom, odgovara da ima dosta crkveno-državnih pitanja koja će morati da se rješavaju, od kojih neka i veoma brzo.

– Ostalo je dosta upražnjenih eparhija: eparhija valjevska, mitropolija crnogorsko-primorska, mitropolija zagrebačko-ljubljanska pošto Porfirije prelazi u Beograd… To će se rešavati na sledećem redovnom zasedanju Sabora, najverovatnije u maju mesecu – objašnjava Injac.

Kao izazove navodi dešavanja u SAD koja je pokušavao prethodni patrijarh Najveći izazov vidi „u odabiru strane u crkvenom sporu između Carigrada i Moskve“.

– Patrijarh će imati jedan težak izbor i moraće da se postavi u odnosu na najnovija dešavanja između Carigrada i Moskve gde su odnosi ne samo zahladneli nego je i nastupio “prekid opštenja“ dveju značajnih prestonica pravoslavlja. U pitanju je problem koji vodi ka raskolu i preti da uzdrma čitavo pravoslavlje – smatra Injac.

SPC je, po njegovim rečima, u specifičnoj poziciji i „u interesnoj zoni i Rusa i Grka“, ne samo što je, kako kaže, i geografski između njih.

– Patrijarh će kao i SPC uopšte morati da ima jedan zvaničan stav po tom pitanju. Deo vladika je naklonjen Carigradu, a drugi, veći deo Moskvi – kaže on.

Izazovi sa kojima će se Porfirije suočiti na „državnom“ planu, za Injca nisu promijenjeni od drugih srpskih patrijarha u proteklom periodu, samo su, kako je naveo, dodatno usložnjeni.

– Ostaje problem Srba i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, mada je zakon o verskim slobodama modifikovan i to je dobar i pozitivan potez. Ali, videćemo kako će se sve dešavati u budućnosti u vezi sa tim – navodi Injac.

Drugi problem je, kaže, pitanje južne srpske pokrajine i odnosa u budućem periodu kosovskih vlasti prema Srbima i SPC na teritoriji KiM.

– Aljbin Kurti, kao izvesno budući kosovski premijer, poznat je kao neko ko ne želi ništa da ima sa Srbijom. I ono što je dosad ostvareno zahvaljujući Zapadu i američkoj ambasadi u Prištini, a ide naruku Srbima, može doći pod znak pitanja. Na Kosovu su garant opstanka srpske crkve upravo Zapad i Amerika. Npr., imamo spor oko manastira Dečani i okolne zemlje – ukazuje Injac i dodaje da Kurti može u svakom momentu da „zakoči pregovore Beograda i Prištine do potpunog zamrzavanja“.

– U tom slučaju je pitanje kako će se vlast na Kosovu odnositi prema SPC. To može s jedne strane da okrene Srbe ka Beogradu i da ih više veže za Beograd, ali, s druge strane, može napraviti problem između Srba i SPC i kosovskih vlasti i tu će crkva i novi patrijarh biti u problemu – zaključio je Injac.

Patrijarh Porfirije gradi mostove

– Njegova svetost novoizabrani patrijarh srpski Porfirije veliki je čovjek, intelektualac, humanista i vjernik, neko ko gradi mostove i ko je vlastitim primjerom dokazivao da za razgovor nikad nije prekasno, a da je za sukob uvijek prerano – rekao je hrvatski istoričar Hrvoje Klasić.

Klasić je istakao da je patrijarh Porfirije kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski svakodnevnim kontaktima i odličnom saradnjom sa političarima, ljudima na poziciji moći, ali i „običnim“ građanima učinio ogroman iskorak u poboljšanju hrvatsko-srpskih odnosa.

On je naveo da je novoizabrani patrijarh srpski ležernim šetnjama po centru grada u mantiji, neobaveznim ćaskanjem sa slučajnim prolaznicima i bezrezervnom podrškom koju, kao u slučaju nedavnog zemljotresa, upućuje svim unesrećenim ljudima bez obzira na vjeru i naciju, uspio normalizovati odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i bitno poboljšati njen imidž u hrvatskom društvu.

– A svi koji prate situaciju u Hrvatskoj u posljednjih trideset godina znaju da to nije bilo nimalo jednostavno – rekao je Klasić za portal „Srbija danas“.

On je naveo da je razgovor sa novoizabranim patrijarhom Porfirijem ugodan, jer nije isključiv niti tašt, ne misli da je uvijek u pravu i uvijek ima volje i vremena poslušati mišljenja koja se razlikuju od njegovog.

– Bez svake sumnje našu sredinu napušta veliki čovjek, intelektualac, humanista i vjernik. Neko ko je gradio mostove bez obzira na dubinu i širinu rijeke, ko je otvarao vrata svima, a ni pred kime podizao zidove, ko je vlastitim primjerom dokazivao da za razgovor nikad nije prekasno, a da je za sukob uvijek prerano. Neko ko je postavio standarde u međuljudskim odnosima utemeljene isključivo na hrišćanskim vrijednostima, a ne uslovljene nacionalnim, rasnim, klasnim ili političkim motivima – naglašava Klasić.

– S druge strane, njegovim odlaskom Hrvatska u Srbiji dobija iskrenog ambasadora dobre volje, nekoga ko će sa nove i još uticajnije pozicije nastaviti da razvija dobrosusjedske odnose dva naroda između kojih se već dugo ne vodi rat, ali među kojima nikako da zavlada mir – rekao je Klasić.

On je naveo da je prije više godina sada već patrijarh Porfirije pokrenuo u Zagrebu intelektualni krug u kojem učestvuju intelektualci različitih političkih uvjerenja i pogleda, vjernici i oni koji to nisu, Hrvati i Srbi, oni liberalnih, ali i konzervativnih pogleda na život.

– U više navrata sam svjedočio kolike je poznate i ugledne pojedince iz svijeta politike, muzike i filma rado primao kao svoje goste – rekao je Klasić, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Ivan Markešić, sociolog religije sa zagrebačkog Instituta društvenih nauka „Ivo Pilar“ocenjuje izbor Porfirija za patrijarha SPC kao dobar na samo za pripadnike SPC već i za pripadnike drugih religijskih zajednica u Hrvatskoj i u okruženju.

Smatra da bi on mogao doprinijeti dolasku pape u Beograd.

Markešić novog srpskog patrijarha, kojeg inače lično dobro poznaje, opisuje kao čovjeka koji je uvijek prilazio drugima s osmojehom, razgovarao s ljudima i uvek prihvatao drugoga.

Na čelu SPC „svetski“ čovjek

Istoričar Predrag Marković i predvodnik Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac saglasni su povodom izbora mitropolita Porfirija za novog patrijarha da je Srpska pravoslavna crkva na svom čelu dobila „svjetskog“ čovjeka, ocjenjujući da je riječ o osobi koja se „savršeno snalazi u modernom svijetu“, i na pravi način reprezentuje „spoj tradicije i modernosti“.

Marković za RTS kaže da je upravo Porfirija, koga, navodi, poznaje dugo godina, priželjkivao za novog poglavara SPC.

– Kao što smo ratnih devedesetih u teško vreme za patrijarha imali „sveca“, sada, kada treba da budemo „globalna“ Srbija, imamo „svetskog“ čoveka. Porfirije je veliki duhovnik ali i čovek koji se, bolje nego verovatno ijedan naš crkveni velikodostojnik do sada, snalazi u moderno doba. Taj spoj modernosti i tradicije, videće se, naša crkva do sada nije imala – uvjeren je Marković, koji dodaje da brzina kojom je Porfirije izabran za patrijarha predstavlja „znak efikasnosti“.

Apostolski izbor je pokazao da nema potrebe za „razvlačenjem“, te je, kako kaže, iskazan „dinamizam koji novi patrijarh simbolizuje“.

Marković se nije obazirao na pisanja pojedinih medija kako je novi patrijarh previše mlad, kao i na spekulacije „po čijoj je volji izabran“, te napise da je preterano blizak sa vlastima, ali je kazao da je dobro što je za patrijarha izabran neko s velikim iskustvom u javnom životu.

– Izuzetno je iskusan, bio je predsednik Republičke radiodifuzne agencije, dobro poznaje medije i dešavanja na političkoj sceni. On je spoj drevnosti i privrženosti najstarijim tradicijama srpskog naroda i novog načina na koji se te vrednosti iskazuju – naveo je istoričar.

Podsjeća da novi patrijarh ima izuzetno oštar stav oko očuvanja svetinja na KiM, a dodaje da očekuje dobru saradnju crkve i države u budućem periodu.

Pupovac je svesrdno pozdravio izbor Porfirija za novog poglavara SPC i naveo da se radi o čovjeku „otvorenog uma, vedrog duha, a blagog karaktera“.

– Posvećenog dijalogu s ljudima i dijalogu s Bogom. On nas je u Hrvatskoj sabirao, ne samo pravoslavne Srbe i uopšte Srbe nego sve ljude koji su bili dovoljno hrabri da uđu u prostor uzajamnog razgovora – kazao je Pupovac na RTS-u.

Prema njegovim riječima, Porfirije je za veoma kratko vrijeme „nevjerovatno osnažio“ pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj i uzdigao javnu vrednost i javnu društvenu afirmaciju Srba u teškim okolnostima po narod u Hrvatskoj.

– Mi koji smo bili s njim i dijelili razna iskušenja i prijateljstvo veoma se radujemo što je takav čovek na čelu naše crkve – istakao je Pupovac.

On je kazao da je Porfirije našao „pravu mjeru između modernosti i tradicije, monaštva i svijeta“.

– Izbor SPC je u ovom trenutku takav da pruža priliku za pisanje nove stranice u istorijatu i budućnosti SPC – zaključio je Pupovac.

Jedan od lidera crnogorskog Demokratskog fronta Andreja Mandić izjavio je da se svi vjerujući Srbi u Crnoj Gori koji su litijama zadivili sve pravoslavce raduju izboru novog patrijarha Porfirija.

On je za TV Pink rekao da je SPC izborom novog poglavara dobila dostojnog nasljednika pokojnog patrijarha Irineja i svih prethodnih patrijarha.

– Dobijamo dostojnog episkopa koji je postao patrijarh i koji će upravljati najvažnijom nacionalnom ustanovom, SPC, u kojoj su sabrani svi Srbi sa različitih kontinenata i meridijana – rekao je Mandić.

Naveo je da svi vjernici očekuju da novi patrijarh i svetovna vlast funkcionišu kao složna i harmonična zajednica.

– Očekujemo simfoniju države i crkve. Od novog patrijarha očekujemo da uradi ono što su činili svi veliki patrijarsi i da pokuša da ta simfonija bude na zadovoljstvo svih – dodao je Mandić.

Izvor: Glassrpske.com

Priredio: Velibor Mihić