MAGNETIZAM BILJAKA

Biljke mesožderke stvaraju oko sebe sićušna magnetna polja, koja im možda služe za komunikaciju, kažu istraživači.

 

Jedna od najpoznatijih biljaka koja se ubraja u mesožderke, Venerina muholovka (dionaea muscipula), već je sama po sebi dovoljno fascinantna, a sada su naučnici otkrili još jednu njenu neverovatnu osobinu – prilikom zatvaranja listova ona stvara merljivo magnetsko polje.

mesožderke

Najnovije istraživanje moglo bi pomoći stručnjacima da bolje razumeju kako biljni svet koristi magnetne signale za komunikaciju ili za upozorenje o oboljenju.

Merili magnetizam na „Cvetu leša“

Naučnici već od pre znaju da biljke koriste električne signale kao neku vrstu nervnog sistema. Sumnjali su da u tu svrhu koriste i magnetizam, ali je bilo teško evidentirati takav proces, piše Science Alert.

2011. su pokušali da registruju magnetno polje oko neobične biljke amorphophallus titanium koju ponekad nazivaju i „Cvet leša“ jer ima vrlo neugodan miris. Koristili su atomske magnetometre koji mogu otkriti najmanje fluktuacije u magnetnom polju.

S obzirom na to da su primetili da biljka stvara skoro pa neprimetno magnetno polje kazali su kako će sledeći put raditi analizu na nekoj drugoj, manjoj biljci.

„Venerina muholovka ima više okidača“

„Uspeli smo da pokažemo da akcijski potencijali u višećelijskom biljnom sistemu proizvode merljiva magnetna polja, što nikada pre nije bilo potvrđeno“, kazala je fizičarka En Fabrikant sa Univerziteta Johanes Gutenberg u Nemačkoj.

„Akcijski potencijali“ su zapravo brzi naleti električne aktivnosti, a Venerova muholovka može imati više takvih okidača. Naime, ako tu biljku dodirnete, povredite, izložite toploti ili hladnoći, tada se pokreću njeni akcijski potencijali.

Stručnjaci su tokom ovog istraživanja koristili toplotsku stimulaciju za aktiviranje električne aktivnosti i pomoću magnetometra merili magnetske fluktuacije. Izmerili su nivo magnetne aktivnosti koja je uporediva sa snagom nervnih impulsa kod ljudi, odnosno koja je milion puta slabija od Zemljinog magnetnog polja.

Proučavanje signalizacije na velikim udaljenostima

„Osim dokaza o postojanju te pojave, naša otkrića utiru put ka razumevanju molekularne osnove biomagnetizma u biljkama“, pišu istraživači u studiji.

„U budućnosti će se magnetometrija koristiti za proučavanje električne signalizacije na velikim udaljenostima kod različitih biljnih vrsta i za razvoj neinvazivne dijagnostike biljnog stresa i bolesti“, dodali su istraživači.

Izvor: Index.hr