VINO SA RAPA NUIJA

Vinograd od dva hektara ima po 3.500 čokota šardonea i pino noara, pa ovaj neverovatni poduhvat čini udaljeno Uskršnje ostrvo primamljivim za stručnjake.

 

Uskršnje ostrvo je jedna od najizolovanijih tačaka na planeti – nalazi se 3.540 kilometara od obale Čilea i 4.231 kilometar od Tahitija. Tamo je posađen prvi savremeni vinograd!

uskršnje ostrvo

Uskršnje ostrvo, ili Rapa Nui, već dugo privlači pažnju zbog misterioznih kamenih skulptura koje su jedan od najčudnijih elemenata svetske kulturne baštine, a sada je u fokusu vinskih stručnjaka koji su odlučili da u ovom izolovanom kutku Pacifika prave vino „sa kraja sveta“.

Vinograd od dva hektara ima po 3.500 čokota šardonea i pino noara, a ovaj neverovatan projekat predvodi agronom i vinar Alvaro Ariagada uz podršku nekolicine kolega iz Čilea.

– Ostrvo Rapa Nui ima suptropsku klimu i vulkansko tle. Ono je pod snažnim uticajem hladne Humboltove morske struje koja ga čini različitim od svih ostrva Francuske Polinezije – govori Arijagada za Dekanter.

– Hladna morska voda i izostanak ekstremnim temperatura, uz nižu vlažnost vazduha, ukazuje da bi na ovom ostrvu moglo rasti grožđe podesno za pravljenje vina – dodaje Arijagada.

Istoričari su već dokazali da je na ovom ostrvu već sađena vinova loza, i to od strane francuskih doseljenika koji su na Rapa Nui došli sa Tahitija. Grožđe je sađeno u kalderi vulkana Rano Kau, zajedno sa bananama, mangom i avokadom. Vulkan je zasadima obezbedio zaštitu od snažnog vetra koji je karakterističan za ostrvo. Istraživanja su pokazala da je vinova loza ovde sađena sa uspehom, a unutar kratera vulkana pronađeni su samonikli čokoti vinove loze.

– Isekli smo sadni materijal sa divljih čokota koji su rasli unutar vulkana. Neki od ovih čokota rađali su grožđe – rekao je Arijagada i dodao:

– Napravili smo rasadnik sa ciljem da ustanovimo stepen prilagodljivosti vinove loze, a sledeći korak biće ampelografska studija sa ciljem da utvrdimo o kojim se sortama vinove loze radi.

Rasadnik se nalazi u neposrednoj blizini novog vinograda, na poroznom tlu bogatom organskim supstancama.

– Veoma sam uzbuđen zbog ovog izazova, pogotovo kada se ima u vidu da još uvek ne znamo sa kojim sortama radimo kao i da se suočakamo sa ekstremnim klimatskim uslovima koji stvaraju veliku neizvesnost u pogledu ostvarivosti projekta. Nakon 35 godina rada takvi izazovi su veoma retki – rekao je Fernando Almeda, vinar i konsultant na ovom veoma ambicioznom projektu koji još jednom demonstrira ogromnu privlačnost vina sa vulkanskih teroara i koji će, šta god da bude njegov ishod, doneti veliki broj novih i važnih saznanja o vinarstvu i vinogradarstvu pod ekstremnim uslovima.

Izvor: Vinoifino.rs