GLJIVA ZA ALOPECIJU

Istraživači su pregledali čaga pečurke kako bi pronašli korisne fitokemikalije i otkrili da sadrže puno potencijalnih sredstava protiv alopecije.

 

Alopecija areata je stanje opadanja dlaka u pramenovima sa kosmatih delova glave. Istraživanja sugerišu da je to uzrokovano oslabljenim imunitetom koji napada folikule dlake, zbog čega se smanjuju i usporavaju proizvodnju kose. Zbog toga se alopecija naziva autoimunim poremećajem, a na njenu regulaciju mogu da utiču i čaga pečurke.

čaga pečurke

Prema statistikama, alopecija je uobičajeni autoimuni poremećaj koji pogađa oko 6,8 miliona ljudi samo u SAD. Svaka peta osoba koja pati od alopecije ima takođe i člana porodice sa istim stanjem. Gubitak kose, međutim, može da varira od samo nekoliko mesta do potpunog gubitka kose na koži glave ili na celom telu.

Trenutno ne postoje lekovi protiv alopecije, a razlog zašto imuni sistem napada folikule dlake još uvek nije poznat. U nedavnoj studiji, istraživači na Univerzitetu Tokušima u Japanu izvestili su o prirodnom leku koji potencijalno može da preokrene efekte alopecije. Medicinska gljiva poznata pod nazivom čaga je parazitska pečurka koja raste na drvećima. Tradicionalno se koristi za lečenje gastrointestinalnih bolesti, kao i za održavanje zdrave kose u mnogim zemljama Azije.

Istraživači su pregledali čaga pečurke kako bi pronašli korisne fitokemikalije i otkrili da sadrže puno potencijalnih sredstava protiv alopecije.

U zemljama poput Kine, Koreje, Japana i Rusije čaga pečurke su poznate po povoljnim efektima na metabolizam lipida i srčanu funkciju. Istraživanje je takođe otkrilo da poseduju antibakterijska, antiinflamatorna, antioksidativna i antitumorska svojstva, pa čak pokazuju i antivirusne osobine protiv virusa hepatitisa C i virusa humane imunodeficijencije.

BioCapillary oglas 900 px

S druge strane, fitohemijska analiza čaga pečuraka otkriva da su one bogate polisaharidima, triterpenima i polifenolima. Takođe sadrže dve komponente obično izvedene iz stabala breze, i to betulin (ili betulinol) i betulinsku kiselinu. Studije pokazuju da betulin može da pomogne u smanjenju nivoa holesterola i povećanju osetljivosti na insulin kod miševa, dok betulinska kiselina može da aktivira signalne puteve koji dovode do smrti ćelija karcinoma.

Prema japanskim istraživačima, čaga pečurke se u Mongoliji koriste za izradu šampona koji pomaže u održavanju jake, zdrave kose. To ih je podstaklo da istraže mogu li se pečurke čaga koristiti za lečenje alopecije. Frakcionisanje ekstrakata iz čaga pečurke vođenog biološkim ispitivanjem omogućilo im je da identifikuju pet triterpena tipa lanostan, čije su strukture potvrdili pomoću spektroskopije.

Zatim su istraživači sproveli testove proliferacije koristeći dermalne ćelije papile humanog folikula  i otkrili da četiri od pet triterpena mogu promovisati njihovu proliferaciju. Jedinjenja su identifikovana kao lanosterol, inotodiol, lanosta-8,24-dien-3B, 21-diol i trametenolna kiselina. Istraživači su takođe izvestili da su ovi triterpeni bili snažniji od minoksidila, konvencionalnog tretmana za ćelavost koji se koristi za promociju rasta kose.

Na osnovu ovih otkrića, istraživači su zaključili da su triterpeni tipa lanostan koji se nalaze u pečurkama čaga moćni agensi protiv alopecije koji se mogu koristiti za prirodni podsticaj rasta kose.