RETRO VIDEO MATERIJAL

Ko i dalje kupuje VHS kasete, naslov je teksta koji je protekle nedelje objavljen u listu „The New York Times“.

 

Gotovo u pravilnom ritmu objavljuju se informacije o rastu prodaje vinila, najpre u svijetu, a sada i kod nas, iako je njihov udeo u ukupnom volumenu prodatih medija s muzikom i dalje praktično zanemariv. Svakako mnogo manji od onih vremena kada su ploče bili prevladavajući medij za slušanje muzike. Međutim, ploče nisu nestale, a izgleda ni VHS kasete, samim tim ni uređaji na kojima se mogu reprodukovati ili kopirati.

vhs kasete

Glembajevi i Ćićolina

To je, izgleda, tačno za svijet, ali i za naše prostore, jer, listajući hrvatski popularni oglasnik Njuškalo, ponuda videorekordera iznenađujuće je bogata. Za relativno mali novac, 200-500 kuna, s tim da ima i onih koji svoj uređaj smatraju i više puta vrednijim, dobijete VHS rekordere kakvi su nekada zauzimali središnje mesto na regalima dnevnih soba. A razlozi su prilično očiti.

Kod ploče je, osim nostalgije, i posebniji doživljaj zvuka koji u svojoj nesavršenosti skriva i toplinu koju digitalno savršenstvo audio kaseta, CD-a, DVD-a ili striminga ne može da ima. Kod VHS kasete je to nostalgija, ali takođe i jedan drugi element. Na sve bolje popunjenim striming servisima ipak nema brojnih naslova koji su u doba VHS bili rado gledani. To je svojevrsno upozorenje sada već velikim striming servisima da ipak nije baš sve u poplavi novih naslova, već da bi se možda mogla dobiti neka publika i na digitalizaciji starijih.

Recimo, na Njuškalu ćete pronaći originalnu VHS kasetu “Glembajevih”. Cena – 50 kuna (oko 800 dinara). Pa su tu tri originalne video kasete Golog kuvara Džejmija Olivera – nemogućih 10 kuna (155 dinara). Moguće je da će neke zanimati kultni uradak Ćićoline “La Perversione degli angeli” koji košta 30 kuna.

Ne sećamo se više cene praznih VHS kaseta, ali neko prodaje Sonyjevu, BASF-ovu i Scotchovu kasetu od nekada cenjenih 250 minuta za ukupno 320 kuna. Dakle, za 500-tinak kuna (8.000 dinara) vraćate se oko 35 godina unazad kada se u Jugoslaviji, zahvaljujući olakšanju uvoza, dogodila cela poplava kućnih videorekordera kao i videoteka.

Kolekcionarski primerci

Ove naše cene teško se mogu upoređivati s onima koje se postižu u SAD i ponegde drugde. Za različite filmove poput “Kangaroo Jack” iz 2003. plaća se – 190 dolara. Ali, original Male sirene iz 1989. se na Etsyju prodaje za čak 50.000 dolara. Zašto? Jer je reč o zabranjenom omotu gde se ilustrator malo zaigrao pa jedan dio morskog dvorca podseća – na muški spolni organ. Nekoliko je takvih primeraka za sličnu cenu za koju iz konteksta vidimo zašto je tolika.

Osim nostalgije, tu je i praktičan razlog. Ni jedan striming servis nema sve naslove, a oni najtraženiji su i najskuplji. Ne možete ih niti zadržati, dok se video kaseta može gledati dok se ne pohaba, a onda, očito, predstavlja i kolekcionarski primerak s ličnom povezanošću, kao i ploče, uostalom. Iskreno, i ovaj bi autor rado posedovao komplet originalnih kaseta prve trilogije “Ratova zvezda”. Pa sve da ih i nema gde pogledati.

Izvor: Vecernji.hr